Hopp til innhold

Utsetter medalje til Linstad på ubestemt tid

Slottet har hatt samtaler med Trond Ali Linstad og utsetter utdelingen av Kongens fortjenestemedalje på ubestemt tid.

Trond Ali Linstad

Trond Ali Linstad ble gratulert av flere barn i forkant av den planlagte medaljeseremonien. Nå er utdelingen utsatt på ubestemt tid.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Trond Ali Linstad

Trond Ali Linstad

Foto: NRK

– Det er tydelig at Slottet har vært under hardt press i det siste, og har bedt om betekningstid. Det aksepterer vi, sier Trond Ali Linstad til NRK.

Han fikk beskjed i dag om at Slottet har fått en rekke henvendelser og innspill som er kritiske til prisen, og at de ønsker litt tid til å vurdere disse.

– Er på siden av hva dette dreier seg om

Linstad mener kritikken som har blitt rettet mot han i det siste har vært på siden av hva prisen dreier seg om.

Artikkelen fortsetter under video

Trond Ali Linstad

Trond Ali Linstad om avbrutt seremoni

– Jeg hadde hele tiden håpet på at fokuset skulle være på det flerkulturelle, flerreligiøse arbeidet vi driver med. Det å skape god integrering samtidig som mennesker beholder sin identitet og stolthet, sier Linstad.

Linstad skulle egentlig ha fått medaljen under en seremoni på Nationaltheatret klokka 12 tirsdag, men seremonien ble avlyst av sikkerhetsårsaker.

Etter avlysningen var planen å flytte utdelingen til Urtehagen friskole på Grønland i Oslo klokka 14.

Nå blir det heller ikke noen seremoni her.

Skal møtes mandag

Omringet av pressefolk og glade barn ved Urtehagen friskole mottok Linstad beskjeden om at Slottet vil utsette utdelingen av medaljen på ubestemt tid.

– Jeg har i dag vært i kontakt med Linstad og gitt uttrykk for at denne saken er komplisert. Vi har bedt om å få litt mer tid og vil gjerne snakke med Linstad. Vi har avtalt et møte på mandag, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

– Kan det bli aktuelt for kongen og medaljerådet å trekke tilbake tildelingen av medaljen?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Hagen.

Omstridt medalje

Tildelingen av Kongens fortjenestemedalje til Trond Ali Linstad har høstet kritikk fra flere hold.

Linstad har tidligere kommet med flere jødefiendtlige uttalelser på nettstedet Koranen.no.

Opprinnelig skulle Oslo-ordfører Fabian Stang stå for overrekkelsen av medaljen, men han trakk seg etter at flere gikk ut offentlig og kritiserte tildelingen.

– Jeg deler vanligvis ut Kongens fortjenestemedalje med glede, men i dette tilfellet vurderte jeg det som mer problematisk, sa Stang til Aftenposten mandag.

Linstad sier han står ved alt han har skrevet, og mener folk har mistolket ham.

– Jeg står ved den bloggen, men de konklusjonene de trekker ut fra dette, og de resonnementer de viderefører ut fra dette er feilaktige, sier Trond Ali Linstad til NRK.

– Jeg tror mange av dem som har kritisert meg egentlig ikke har forstått hva jeg mener, eller har ikke villet forstå det.

AKTUELT NÅ