Hopp til innhold

Det viktigste er ikke at du stemmer

Politikerne sier det, mediene sier det – jeg har til og med sagt det selv. Men det er ikke sant: Det viktigste er ikke at du stemmer.

Bruk stemmen din

«Det viktigste er at du bruker stemmeretten din» får vi høre i valgkampen. Men er det sant? Bildet viser lederne i ungdomspartiene, med kronikkforfatter Elisabeth Løland bakerst.

Foto: Kristin Baumann Marthinsen / LNU

Ytring valgkronikk

Det er bare noen uker til valget. Stemmesankingen har begynt for lengst, og det er kjendispolitikere i alle kanaler. Mange av dem skal ut og «møte ungdommen». Da er det viktig å si det rette, det de alltid har sagt. Statsministeren har sagt det. Partilederne har sagt det mange ganger. De kommer til å si det i år også. Jeg har faktisk sagt det sjøl: «Det viktigste er at du bruker stemmeretten din».

Jeg trekker det tilbake. Jeg mente det ikke. Jeg kommer aldri til å mene det. Det viktigste er ikke at du bruker stemmeretten din. Det viktigste er hvem du stemmer på. Jeg skal ikke lenger påstå at det viktigste er at du stemmer, og jeg skulle ønske at andre ville slutte med det også. Det er to grunner til det.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Du må vite hva du skal stemme

For det første er det ikke din «fordømte plikt» å stemme. Hvis det eksisterer en slik plikt så må den bestå i å gjøre seg opp en mening om hvilket parti som har den beste politikken, og så stemme på det partiet.

Jeg trekker det tilbake. Jeg mente det ikke. Jeg kommer aldri til å mene det. Det viktigste er ikke at du bruker stemmeretten din.

Elisabeth Løland, leder i KrFU

For mange av dem som sier at det viktigste er at ungdom bruker stemmeretten sin, er det kanskje egentlig dette de mener. Det kan hende de regner med at folk oppfatter noe som ikke blir sagt: At dette forutsetter at man setter seg inn i partienes politikk. At det de egentlig mener å si er «tenk deg godt om, og så bør du bruke stemmeretten din», men da bør de i så fall si det høyt og tydelig. For det er ikke det de sier i dag.

Hvis du faktisk ikke har den villeste anelse om hvilket parti du er mest enig med, og heller ingen intensjon overhodet om å finne ut av det, så er det egentlig like greit at du lar være. Det har noe å si hva du stemmer, og det bør ikke være tilfeldig. Derfor er det viktigere hvem du stemmer på, enn at du bruker valgkortet ditt for at statistikken for valgoppslutning blant unge ser finere ut.

LES OGSÅ: Tenke sjæl og mene

Er det viktig hvis du ikke trenger å bry deg?

Den andre grunnen til at jeg ikke vil si at du skal stemme lenger, er at jeg er overbevist om at det virker mot sin hensikt. Hver valgkamp stiller journalister spørsmålet til politikere og valgforskere: «Hvordan skal vi få opp valgdeltakelsen blant de unge?». Særlig vi ungdomspolitikere må svare på det spørsmålet et utall ganger.

«Hvorfor skal egentlig ungdommer tro på at det er så viktig å stemme, når de hører oss snakke om valg som om det først og fremst er et ritual som skal legitimere Stortingets makt?»

Elisabeth Løland

Før har jeg sagt at vi må fortelle dem at det er viktig for demokratiet at ungdom deltar, at de slutter opp om systemet, og setter pris på stemmeretten sin som forfedrene har kjempet for. Jeg skal innrømme at for meg personlig er det stort å gå og stemme. Jeg har venner i andre land som sitter i fengsel fordi de har kjempet for sin rett til å stemme. Jeg har hørt mine besteforeldres historier fra krigen og kampen for selvstendighet. Det er nok en god del som har det sånn, men vi kan ikke presse andre til å ha en slik opplevelse av på bruke stemmeretten sin. Hvorfor skal egentlig ungdommer tro på at det er så viktig å stemme, når de hører oss snakke om valg som om det først og fremst er et ritual som skal legitimere Stortingets makt?

Hvis vi sier «nå er det valg, du kan velge mellom mange partier, men husk at det viktigste er at du bruker stemmeretten din», vil det lett oppfattes som at man samtidig sier «det viktigste er ikke hvilket parti du stemmer på». Det er ikke så rart hvis noen med det utgangspunktet trekker konklusjonen at det neppe kan være så viktig å stemme. Dermed har vi sagt det motsatte av det vi prøvde å si.

Fra nå skal jeg endre taktikk og si det som det er: Det viktigste for meg er at du stemmer KrF og ikke noe annet. Så får andre snakke om hvorfor du skal stemme Arbeiderpartiet, Venstre eller et annet parti. Jeg er overbevist om at en god politisk debatt gjør det mye mer fristende for ungdom å bruke stemmeretten sin enn en unison moralpreken fra alle partier.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

De store forskjellene

Høy valgoppslutning er ikke noe gode i seg selv. Lav valgoppslutning er ikke noe onde i seg selv. Det er bare et symptom på at folk synes det er så vanskelig å vite hva de skal stemme at de heller lar være, eller at de ikke bryr seg om valget fordi de ikke synes det er viktig.

«Høy valgoppslutning er ikke noe gode i seg selv. Lav valgoppslutning er ikke noe onde i seg selv.»

Elisabeth Løland

Det betyr ikke at det er mindre alvorlig. Demokratiet er kanskje den viktigste grunnen til at det er så godt å bo i Norge. I mange land er staten fienden, men i Norge er staten «oss». Det er stor tillit til at vi kan klare å løse utfordringer i fellesskap. Når vi er uenige får alle argumentere for sitt standpunkt før vi avgjør saken på demokratisk vis. Det gjør at muligheten til å samle flertall for sine meninger er reell, og at ingen trenger å ty til vold for å bli hørt, slik som mange ungdommer i andre land opplever at de må.

Hvis folk ikke opplever det som verdifullt å delta i demokratiet og valgene, kan vi miste dette. Det kan bidra til en opplevelse av avmakt og stor avstand til avgjørelsene. Det vil rokke ved noe av det beste med Norge.

LES OGSÅ: Stem eller drøm!

Det må ha noe å si

Jeg er ikke i tvil om at deltakelse og eierskap til demokratiet er viktig, men for å få folk til å stemme er det dummeste vi kan gjøre å fortelle dem at det viktigste med valget er at de bruker stemmeretten. Høy valgdeltakelse må komme av at velgerne er opptatt av hvem som vinner valget, og opplever at det har noe å si.

«Høy valgdeltakelse må komme av at velgerne er opptatt av hvem som vinner valget, og opplever at det har noe å si.»

Elisabeth Løland

Selvfølgelig skal politikere være opptatt av å gjøre politikk tilgjengelig. Det vil jo også være et partis undergang dersom det ikke evner å kommunisere slik at flere får lyst til å bruke stemmeretten sin til å stemme på akkurat det partiet. Det er de politiske partiene og kandidatene sin plikt å få deg til å ville stemme. Det er vår plikt å snakke om politikk på en måte som er mulig å forstå. Ikke å bare bråke om hvem som har stemt hva på Stortinget, men faktisk løfte de store ideologiske forskjellene . For det er forskjeller. Det er derfor du bør stemme ved valget 9. september.