Hopp til innhold

– Jeg vil ikke være en byrde for samfunnet

Uføretrygdede Ole Jørgen Holand vil ut i jobb. Han ønsker råd, men føler Nav møter ham med en kald skulder. – Vi kan ikke aktivisere alle, svarer Nav.

Ole Jørgen Holand på Nav-kontoret i Sandefjord

Ole Jørgen Holand på Nav-kontoret i Sandefjord.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Holand er en av dem som beskrives i en ny OECD-rapport som kritiserer Norges trygdesystem. Det står at en svært liten andel av uføretrygdede returnerer til jobb. Han er en av dem som svært gjerne ønsker å jobbe, men han trenger hjelp på veien.

– Vet aldri

En blanding av ståpåvilje og oppgitthet preger Ole Jørgen Holand når NRK.no møter ham hjemme i leiligheten i Sandefjord. 47-åringen ble 100 prosent uføretrygdet i midten av tjueårene på grunn av hyppige epilepsianfall.

– Jeg kunne rett og slett ikke jobbe, for jeg fikk anfall hele tiden, sier Holand.

For 12 år siden ble han operert, og nå er han kvitt epilepsianfallene. Holand mener han er klar til å gå ut i full jobb igjen, og søker på det han kommer over.

Konvolutten med visittkort og kontaktoplysninger

Holand viser konvolutten med visittkort og kontaktopplysninger til firmaer han har kontaktet.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– En vet aldri hvor en får napp. Jeg kan ikke sitte med hendene i fanget, da skjer i hvert fall ingenting.

Han viser en konvolutt full av visittkort og kontaktopplysninger til mange av rundt 40 mulige arbeidsgivere han har henvendt seg til de siste månedene.

– Jeg får en del positive svar, men de sier som regel at de ikke trenger noen for øyeblikket. At det kanskje åpner seg muligheter i framtiden.

Ozzy

Ole Jørgen Holand prøver å skaffe seg jobb selv, men er ikke sikker på om han går fram på riktig måte og om han søker på de riktige jobbene. Derfor skulle han gjerne hatt råd og hjelp.

Holand setter seg i bilen og kjører mot Nav-kontoret i Sandefjord. «Running out of time» med Ozzy Osbourne høres fra bilhøyttalerne mens han kjører ut fra parkeringsplassen ved leiligheten.

– Ozzy har vært min favorittartist helt siden «Blizzard of Ozz» kom ut, sier Holand, og legger ut om hvordan interessen for hardrock startet i tenårene med Black Sabbath, at Randy Rhoads bare fikk spilt inn to album med Ozzy, og at han stadig oppdager band fra 70- og 80-tallet som passer hans smak.

Å vise at han har kunnskap og kompetanse er viktig for Holand, og en av årsakene til at han nå gjør alt han kan for å skaffe seg en jobb.

Ole Jørgen Holand i bilen

Hardrock er en viktig del av Ole Jørgen Holands liv.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Kald skulder

47-åringen parkerer i nærheten av Nav-kontoret i Sandefjord. Her har han flere ganger snakket med ansatte for å få råd og hjelp.

– Jeg synes de burde prøve å finne en måte å hjelpe meg på i stedet for å bare avvise meg. Jeg blir møtt med en skulder, sier Holand.

– De sier de ikke kan hjelpe meg og at jeg må ordne det selv. Men å for eksempel få noen tips om jobber som kunne vært aktuelle hadde vært til stor hjelp.

Leder for Nav Sandefjord, Svein Greger, sier han ikke kan kommentere denne enkeltsaken, men at han på generelt grunnlag synes det er synd dersom folk opplever at de møtes med en kald skulder.

– Vi jobber mye med å møte folk på en god og ordentlig måte, og å skape muligheter for de som ønsker arbeid.

– Ikke mulig å aktivisere alle

Ole Jørgen Holand ved Nav-kontoret

Holand ønsker mer hjelp fra Nav.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Likevel innrømmer Greger at ikke alle får hjelpen de ønsker.

– Det er av og til forskjeller mellom enkeltpersoners ønsker og behov og det vi kan tilby. Det er ikke mulig å aktivisere alle som ønsker det. Til det er det for få tiltaksplasser og tilrettelagte arbeidsplasser, både kommunalt og i det ordinære arbeidslivet.

– Men vårt hovedmål er å få folk i arbeid, og vi prøver å tilrettelegge så godt vi kan ut ifra de mulighetene vi har, sier Greger.

Skal klare det

For Ole Jørgen Holand er det viktig å ikke gi opp. Han venter fortsatt på svar på en del henvendelser, og han kontakter stadig nye mulige arbeidsgivere.

– Jeg vil ikke være en byrde for samfunnet, jeg vil heller være et bidrag til samfunnet. Men kanskje finnes det muligheter rett rundt hjørnet, sier Holand.

Drømmen er å få jobbe på et lager. Der vet han at han kan gjøre en god jobb.

– Jeg har en utpreget ordenssans, og liker å rydde og holde styr på saker og ting. Det passer meg mye bedre enn for eksempen en jobb i kassa på en butikk, for der blir det fort kaotisk for meg.

Selv om ikke alle jobber passer 47-åringens personlighet, føler han seg sikker på at det ordner seg til slutt.

– Jeg skal klare det, det har jeg bestemt meg for. Jeg skal ikke gi opp.

Ole Jørgen Holand

Inntil videre er Ole Jørgen Holand 100 prosent uføretrygdet.

Foto: Henrik Bøe / NRK