Hopp til innhold

Tyskerhuler kan bli konsertlokale

Hulene som tyskerne sprengte ut i Slottsfjellet i Tønsberg under krigen skal åpnes for folk flest.

Slottsfjellsmuseet vil åpne hulene som tyskerne sprengte ut i Slottsfjellet under krigen.

– Se, jeg fant en gammel sko! Her ligger det en patron. Og her er det jammen meg en ettøring! Den var visst fra 1950 ...

For det er ikke bare etterlatenskaper fra tyske soldater under okkupasjonstida som ligger inne i hulegangene.

Les også:

Snart kan du hulevandre midt i byen

Farlig lekeplass

I 1941 sprengte tyskerne ut huler i fjellet under Tønsbergs landemerke Slottsfjellet. Hulene ble trolig brukt til lager for oppbevaring av ammunisjon og som tilfluktsrom. På slutten av 60-tallet murte kommunen igjen inngangene fordi den mente dette var en farlig lekeplass.

– Nå vil vi åpne hulene igjen, sier Lena Fahre, avdelingsdirektør ved Slottsfjellsmuseet.

Undersøkelse i tyskerhuler

På undersøkelsesferd i hulene under Slottsfjell-tårnet.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

På jakt med metalldetektor

Takket være penger fra sparebankstiftelsen DnB skal blant annet hulene rustes opp og forvandles til publikumsattraksjoner. Ifølge en geolog som har sett på forholdene i hulene er det ikke så store tiltak som trengs for å ta dem i bruk.
Men først må det ryddes opp.

NRK ble med på en liten "arkeologisk undersøkelseskommisjon" bestående av Lena Fahre, konservator Cecilia Gustavsen og metallsøker Arne Schau inn i de mørke, våte og sølete hulegangene. Og det er helt klart en del jobb å gjøre før publikum kan inviteres inn.

– Nå går vi inn med metalldetektorer for å se om vi finner noe fra krigens dager. Deretter skal vi rydde ut fra gangene og finne løsninger for vann, lys og adkomst, sier Fahre.

Tyskerhulene i Slottsfjellet

Ei rusten jernluke som kan ha vært et skyteskår.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Konserter og utstillinger

Hun sier at prosjektet er en del av utviklingsplanen for Slottsfjell-området. Og om alt går som planlagt, kan det bli åpning i løpet av 2014. Ideer har hun mange av.

– Intimkonserter, foredrag, opplesninger, gudstjenester, utstilling av krigshistorie, for eksempel med gjenstander som kan finnes her inne. Det er mange spennende muligheter som ligger i disse hulene.

Oppklaring på stedet

Det piper i metalldetektoren til Arne Schau igjen, og Cecilie Gustavsen graver fram noe som kan minne om et rustent tannhjul. 11-åringen Alfred Fahre Sperre er med som assistent på turen, og kan raskt fortelle hva dette dreier seg om.

– Dette brukes på et maskingevær. Under skyting roterer hjulet og fører patronene fram slik at man kan fortsette å skyte. Dette har jeg sett på dataspill, og da vi googlet det fant vi ut at det stemte.

Fire inviterer inn.

Cecilia Gustavsen (fra v), Lena Fahre og Arne Schau og Alfred Fahre Sperre (foran) inviterer snart publikum inn i hulene i fjellet.

Foto: Jan Gulliksen / NRK