Hopp til innhold

Snart kan du hulevandre midt i byen

Neste år får publikum slippe inn i hulen under Slottsfjellet i Tønsberg.

Slottsfjellet i Tønsberg er full av underjordiske huler. Men ingen har vært der inne på over 40 år. I dag ble den igjenmurte inngangen åpnet.
Blokk: Ordførerklubbene var byttet ut med slegger.
I over 40 år har inngangen til de underjordiske gangene i Slottsfjellet vært murt igjen. 
I dag ble hulene gjenåpnet. Men ingen visste helt hva som ventet...
Under krigen sprengte tyskerne ut disse gangene, men skriftlige kilder forteller om huler allerede i middelalderen. 
Hvor mange og hvor lange de er, har forblitt et mysterium. 
På sikt skal hulene bli turistattraksjon.
Drømmen er å lage en heis fra innsiden av fjellet og opp til toppen av Slottsfjellstårnet.

For ett år siden var NRK med da hulen ble åpnet for første gang på over 40 år. Her kan du se tv-reportasjen som ble laget den gangen.

Det kan bli Tønsbergs nye turistattraksjon, hulen i Slottsfjellet, midt i byen. Som et ledd i planene om å utvikle Slottsfjellet, ble det bestemt at man skulle undersøke mulighetene for å bruke de gjenmurte hjulgangene i fjellet.

Drømmer om huleheis til tårnet

Ordførene slo seg inn i fjellet

I oktober i fjor slo Per Eivind Johansen og Petter Berg seg gjennom den gjenmurte huleinngangen i Slottsfjellet, spente på hva som befant seg innenfor.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er et drøyt år siden fylkesordføreren i Vestfold, Per Eivind Johansen og ordføreren i Tønsberg, Petter Berg, på symbolsk vis slo seg gjennom veggen til Slottsfjellshulen.

Det var mørkt i hulen, veldig mørkt. Og vått. Arkeologene og museumsfolket som var med på den første hulevandringen, var fra seg av begeistring. Drømmen er å få laget en heis som kan gå fra hulen og opp til toppen av Slottsfjellstårnet.

Etter den første hulevandringen, ble det bestilt en rapport fra Rambøll, som nå konkluderer med at det ikke skal veldig mye til før hulen kan åpnes for publikum.

– Kostnaden til sikring er stipulert til 110.000 kroner, og det er jo ikke all verden, sier fylkeskulturdirektør Arild Moen. Sammen med Vestfoldmuseene og Tønsberg kommune har fylkeskommunen bestilt denne rapporten.

Håper hulen blir museum

Avdelingsdirektør for Vestfold-museene, Lena Fahre er positivt overrasket over at det ikke skal mer til før hulen er godt nok sikret.

Lena Fahre

Lena Fahre var strålende fornøyd da hun kom ut av hulen for et år siden. Enda mer fornøyd nå, siden det viser seg at sikringsarbeidet blir enklere og billigere enn de ansvarlige hadde trodd.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er kaldt og fuktig der inne, regnvann kommer inn ovenfra, men vi ser på hvordan andre har løst det, sier Fahre. Det er Vestfoldmuseene som har formidlingsansvaret for Slottsfjellet og hulen. Nå håper hun at hulen blir en del av museet.

– Foreløpig har vi bare tatt til etterretning at vi kan åpne den. Nå må vi finne ut hva vi skal formidle og hvordan vi skal gjøre det.

Slottsfjellet i Tønsberg har vært brukt helt fra yngre steinalder til vår tid. Hjulgangene som ble åpnet i fjor, er trolig fra andre verdenskrig og ble brukt av tyskerne. Hulegulvet var sølete og vått, det var rester av en benk der, noen plankebiter, tøyrester og annet litt udefinerbart.

Det er mange rom i hulen, og hva de forskjellige skal brukes til og hvordan hulen skal brukes er fortsatt litt i det blå, men Lena Fahre er sikker på at uansett hva det blir, så blir det spennende.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark