Hopp til innhold

– Det er litt Robin Hood

Norges beste langbueskyttere skal kjempe om NM gull i Borre.

Bjørnar Rønningen, Tunsbergbaglerne

En som aldri har forsøkt å skyte med langbue før, trenger en del forsøk på å få det til, sier Bjørnar Rønningen.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Men Robin Hood er litt tidligere i middelalderen. Det jeg prøver å kopiere det er på 1400-tallet, sier Bjørnar Rønningen til NRK.no.

Kevin Costner, Robin Hood

Kevin Costner i rollen som Robin Hood i 'Tyvenes prins' fra 1991.

Foto: NTB scanpix

Han er med i Tunsbergbaglerne som sammen med Norsk langbuelag inviterer til NM i historisk bueskyting på Midgard denne helgen.

– Dette er en engelsk langbue i middelalderstil. Den bøyer hele veien og har ikke noe stivt midtparti. Og så er den laget i barlind som er det beste buematerialet når det kommer til langbuer, forteller Rønningen.

– Kreves det mye kraft?

– Noe kraft, men mye teknikk. Du trekker like mye med ryggen som du trekker med armer og skuldre. Du må bruke hele kroppen når du skal skyte med langbue.

Les også:

Handler mye om teknikk

Under arrangementet vil man kunne få med seg presisjonsskyting, som har tre ulike konkurranser, historisk runde, langtholdskyting og jaktløype. Lengdeskyting avholdes på søndag.

I tillegg til å bruke historiske buer, stiller også deltakerne i historiske drakter. Flere av skytterne lager utstyret sitt selv, derfor konkurreres det også i bue og pilmaking.

Bård Magnus Nesteng, Sommer OL i London 2012

Moderne bueskyting, her ved Bård Magnus Nesteng i OL i London, er mer hitech ifølge Rønningen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Hva skiller dette fra den moderne bueskytingen?

– Moderne bueskyting er mer hitech. Mer moderne materialer som kompositt, karbon og glassfiber. De materialene som kom ved forrige århundreskifte. Der stoppet vi. Vi bruker naturmaterialer. Hovedsakelig tre, men vi lager også buer i horn, forklarer Rønningen.

– Men hvor treffsikkert er dette da?

– Treffsikkerhet med historiske buer handler veldig mye om teknikk og øvelse. Vi har ingen permanent støtte fra pila, men legger den på knoken. Det gjør det mer krevende å treffe.

Rønningen mener at hvis man aldri har forsøkt å skyte med en langbue før, så ville man brukt en del forsøk på å få det skikkelig til.

Les også:

Publikum kan stemme

Bjørnar Rønningen, Tunsbergbaglerne

Rønningen har en engelsk langbue i middelalderstil.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Under NM skal det også kåres årets historiske skytter. En jury på tre bestemmer hvem som stiller i den mest historisk korrekte drakten, og da gjelder både bekledning, bue, piler og annet skytterutstyr. Her vil også publikum få muligheten til å stemme.

– Du representerer jo Tunsbergbaglerne. Jeg trodde det var Birkebeinerne man egentlig skulle heie på?

– Det skal jeg ta å sjekke ut, det er jeg litt usikker på, ler Rønningen.