Hopp til innhold

Hunger Games gir bueskyting-feber

Norske bueskytterklubber opplever en stor pågang av nye utøvere. Bøkene og filmene i The Hunger Games-serien får mye av æren for det.

The Hunger Games

Filmene og bøkene om i The Hunger Games-serien har gitt en oppsving for idretten bueskyting. Seriens hovedperson Katniss Everdeen er spilt av Jennifer Lawrence.

Foto: Lionsgate

Bøkene og filmene om The Hunger Games tar verden med storm. Suzanne Collins' eventyrbøker fra det totalitære framtidsriket Panem skal ha solgt i opp mot 30 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Med Jennifer Lawrence i hovedrollen som den pil og bue-kyndige heltinnen Katniss Everdeen, har det så langt blitt laget to filmer basert på serien.

The Hunger Games: Catching Fire ligger nå på kinotoppen i Norge, og det er bare tre filmer i historien som har hatt en bedre åpningshelg på amerikanske kinoene med tanke på omsetning.

Parallellt med at den tøffe og selvstendige Katniss Everdeen blir heltinnen til en hel generasjon med unge jenter, øker interessen for bueskyting i Norge.

Sverre Fredriksen, som er aktivitetsutvikler i Norges Bueskytterforbund, sier at det har vært et tydelig mønster den siste tiden med mer pågang mot klubbene.

Katrine Hillestad

Katrine Hillestad (13) fra Stavanger gir The Hunger Games noe av æren for at hun begynte med bueskyting. I sommer tok hun to pallplasseringer under NM.

Foto: Norsk Bueskytterforbund

Tydelige resultater

– Mange klubber har hatt stands i forbindelse med premieren på den nye Hunger Games-filmen, og man ser tydelige resultater av det. Samtidig jobbes det godt i klubbene med å ta imot folk. Det kommer flere og flere unge jenter og gutter, sier Fredriksen til NRK.no.

Også i USA har interessen for bueskyting økt voldsomt i kjølvannet av The Hunger Games. Antallet medlemmer i det nasjonale forbundet er doblet på to år, og det er så stor etterspørsel etter utstyr at det er ventetid på opp mot fem måneder.

Fredriksen så også en stor økning i forbindelse med Ringenes Herre, men da hadde ikke klubbene det samme apparatet til å ta imot pågangen.

– Jeg tror og håper at vi kan få til mer varig aktivitet nå, men det er vanskelig å holde på ungdommer siden de shopper fritidsaktiviteter.

– Hvorfor liker de idretten?

– Mange synes nok at det ser tøff ut. Dessuten får man en ærlig og umiddelbar tilbakemelding på om man mestrer dette eller ikke, og mange har nok en bratt læringskurve i starten.

Vil satse

I Stavanger er det en stor pågang av unge bueskyttere, og da spesielt jenter. En av dem er Katrine Hillestad (13), og det at hun liker The Hunger Games får noe av æren for det.

– Jeg begynte med bueskyting på grunn av at jeg spilte et spill om pil og bue på PlayStation. Og da jeg så filmen The Hunger Games økte interessen. Jeg likte både boka og filmen veldig godt, og jeg levde meg inn i handlingen, sier hun til NRK.no.

Hun er en av mange jenter som driver med bueskyting i Stavanger, og Katrine sier at de fleste er et par år eldre enn henne.

– Det er helt sikkert mange andre også som har begynt på grunn av The Hunger Games, tror hun.

Laila-Kristin Schmidt

Laila-Kristin Schmidt (16) fra Bergen forteller at bøkene og filmene om The Hunger Games fanget interessen hennes for bueskyting.

Foto: Privat

Katrine forteller at hun trener bueskyting to ganger i uka, og litt styrketrening på egenhånd.

– Det går bedre og bedre, jeg begynner å få teken nå, sier Katrine, som markerte seg sterkt under NM for aldersbestemte klasser i sommer.

Der fikk hun imponerende plasseringer: Tredjeplass individuelt og en førsteplass i lagskyting sammen med Dina Krabbe-Knudsen og Sindre Leidland Olufsen.

Og Katrine har ikke planer om å gi seg med idretten som hun synes er veldig gøy.

– Jeg jobber med å bli bedre slik at jeg kan konkurrere internasjonalt, sier hun.

Bård Nesteng

OL-utøveren Bård Nesteng mener det er sannsynlig at The Hunger Games har æren for økningen i unge aktive.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Kan knyttes til The Hunger Games

Fredrikstad-bosatte Bård Nesteng, som tok en fin niendeplass i bueskyting under OL i London i 2012, sier at det er veldig sannsynlig at økningen i interessen kan knyttes til The Hunger Games.

– Vi har ikke ennå sett noen klar effekt av filmen her i Fredrikstad, men historisk sett er det flere filmer som har hatt en positiv effekt på rekrutteringen av idretten vår, og mønstrene er helt klare å spore, sier han.

Han mener det er spesielt gøy at hovedrollen i filmen er en jente, i og med at mange har en oppfatning av at dette er en guttesport, uten at det stemmer. Samtidig skryter OL-utøveren av teknikken til skuespiller Jennifer Lawrence.

– Den er veldig bra, og det skyldes nok at hun har fått opplæring av en amerikansk tidligere landslagsskytter og OL-deltaker, nemlig Katuna Lorig, sier han.

Likte at jenta var den sterkeste

Laila-Kristin Schmidt (16) er en annen som begynte med bueskyting takket være The Hunger Games. Også hun skryter av teknikken til Lawrence.

– Hun er veldig flink, og har hatt god trening. Jeg ser noen småfeil, men lar meg ikke irritere over det, sier hun.

Hun har drevet på med bueskyting i ett års tid, og forteller at bøkene og filmene om The Hunger Games fanget interessen hennes. Hun meldte seg inn i Bergen Bueskyttere for å lære seg idretten.

– Det var der det begynte. Jeg likte veldig godt i bøkene og filmene hvordan de framstiller jenta som den sterkeste. Samtidig har jeg alltid syntes bueskyting ser gøy ut, sier hun.

Laila-Kristin innrømmer også at det ser litt kult ut.

– Hehe, ja. Det er ikke mange som kan si at de skyter med pil og bue. Nå håper jeg bare at det skal bli tillatt i Norge å gå jakt med pil og bue, sier hun.

Hva har skjedd med slåsskjempene på film? Filmbonanza følger opptaket av Kill Buljo 2 og møter Kinas største martial arts-stjerne. Wong Kar Wai er aktuell med filmen om Bruce Lees læremester, og Cathrine Sandnes snakker om den nye actionhelten, tenåringsjenta. Filmprogram, programleder Vegard Larsen. (7:8)

Se Filmbonanza om slåsshelter - deriblant kvinnelige - på film.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)