Hopp til innhold

Rekordstort budsjettunderskudd i Saudi-Arabia

Verdens største oljeeksportør må kutte i offentlige utgifter på grunn av den fallende oljeprisen, opplyser finansministeren i landet. – Dette er dårlige nyheter for Norge, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Finansminister Ibrahim al-Assaf

Finansminister Ibrahim al-Assaf sier staten vil utstede obligasjoner for å dekke inn underskuddet.

Foto: MOHAMMED MASHHUR / Afp

Hittil har Saudi-Arabia brukt av skattereservene, men finansminister Ibrahim al-Assaf sier det nå blir nødvendig med flere tiltak. Ifølge AFP gikk han ikke videre i detaljer om hvilke tiltak det skulle være, men understreket at det ikke skulle kuttes i bevilgningene til utdanning og helse.

– Det er andre prosjekter som har vært planlagt i flere år, men som ikke er igangsatt. Disse kan utsettes, sa Assaf.

Dobbelt så stort underskudd som i fjor

Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør og det viktigste OPEC-landet. Landets beslutning i fjor om ikke å kutte oljeproduksjonen var med på å utløse et kraftig prisfall på olje.

Finansministeren sier staten nå vurderer å utstede flere obligasjoner for å dekke underskuddet. De saudiske myndighetene har allerede gjort dette flere ganger, men Assaf kom ikke med eksakte tall.

Det offisielle underskuddet er over dobbelt så stort som fjorårets. I år er minuset på 38 milliarder dollar, eller 315 milliarder norske kroner, men Det internasjonale pengefondet regner med at de reelle tallene blir langt høyere, melder AFP.

– Dårlige nyheter for Norge

Thina Saltvedt

Thina Saltvedt mener Saudi-Arabia ikke kutter i oljeproduksjonen fordi de ønsker en enda større markedsandel.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea sier alt tyder på at Saudi-Arabia vil fortsette å pumpe opp billig olje.

– Det er Saudi-Arabia som styrer strategien som har bidratt til at oljeprisen har falt så mye. De har aldri fulgt kvotene, de bare pøser på, sier hun til NRK.

Hun mener dette viser at Saudi-Arabia ønsker en enda større markedsandel enn den store de har i dag og at dette er en langsiktig strategi fra de billige produsentene i Midtøsten.

– At de henter penger i obligasjonsmarkedet tyder på at de vil beholde denne strategien, det er dårlige nyheter for Norge som er en dyr produsent, sier Saltvedt.

SISTE NYTT

Siste nytt