Hopp til innhold

Transseksuell vil knuse den polske kirkens makt

Transseksuelle Anna Grodzka har blitt superkjendis etter at hun ble innvalgt som parlamentsmedlem i det erkekonservative, katolske Polen. Hun lover hard kamp mot intoleranse og religion.

Anna Grodzka

For en uke siden var det svært få som visste hvem hun var, men i løpet av noen få dager er Anna Grodzka blitt superkjendis i Polen, og bildet av henne er på mange avisers forside.

Foto: PETER ANDREWS / Reuters

Morten Jentoft
Foto: NRK

Jeg tror jeg har fått mer enn 1000 e-poster og og sms-er etter at det på tirsdag var klart at jeg var innvalgt i Sejmen, sier Anna Grodzka.

Det er bare få dager siden hun ble valgt inn i den polske nasjonalforsamlingen, men målene hun har satt seg fore å utrette på vegne av det polske folk er klare:

Å bruke parlamentets talerstol til å kjempe for seksuelle minoriteters rettigheter, og for å få opphevet den strenge abortloven i Polen.

Det er ikke mer enn et år siden Anna het Krysztof og var mann. Men etter at han gjennomgikk noen operasjoner i Thailand, kunne Krysztof framstå som det han alltid hadde følt seg som, en kvinne.

Og den store kvinnen på nesten 1.90 gjør inntrykk, og vekker oppsikt overalt hvor hun viser seg, med sitt røde hår og brede smil.

Superkjendis på få dager

NRK treffer Anna Grodzka i Gdansk, der det nyvalgte parlamentsmedlemmet skal lede en workshop på Universitetet.

Tema er selvfølgelig seksuelle minoriteter og fordommer mot disse i det polske samfunnet, og deltakerne møter henne med åpne armer, selv om det nok er noen som smiler litt i krokene.

For en uke siden var det svært få som visste hvem hun var, men i løpet av noen dager er Anna Grodzka blitt superkjendis i Polen, og bildet av henne er på mange avisers forside.

Før parlamentsvalget sist søndag var det få som trodde at en transseksuell hadde muligheter til å ta plass blant de 460 representantene i parlamentet Seijmen.

Nest mest stemmer

Anna Grodzka stilte opp for det nye partiet Palikot, dannet av den fritt-talende forretningsmannen Janusz Palikot.

Partiet lå lenge bare på et par prosent på meningsmålingene. Men med

Anna Grodzka

Her står den nyvalgte parlamentarikeren sammen med NRK-korrespondent Morten Jentoft.

Foto: NRK

penger fra den styrtrike vodkamillionæren Palikot i ryggen førte partiet en forrykende valgkamp og raste inn med 40 representanter i parlamentet.

Anna Grodzka stilte opp i Polens historiske hovedstad Krakow, og fikk der nærmere 20.000 stemmer, nest mest av alle representantene til Palikot.

– Valgresultatet var en stor overraskelse, men det viser at mange yngre polakker nå er mer åpen for forandring og også vil akseptere oss som tilhører seksuelle minoriteter, sier den ferske parlamentarikeren, mens vi en sein kveldstime rusler nedover Dlugi Targ, den kjente hovedgaten i gamlebyen i Gdansk.

Frykter angrep fra gale personer

Mange ønsker å gratulere henne, og det er få negative kommentarer å høre, selv om det på mange internettsider har haglet med skjellsord og fordømmelse av at en kvinne har skapt seg om til mann, og nå i tillegg skal ta plass blant de folkevalgte.

– Jeg er foreberedt på at det nå kan bli tøffere å vise seg offentlig, sier Anna Grodzka, og peker på hva som skjedde i Norge.

– Det vil alltid finnes galninger som Anders Behring Breivik som er i stand til å gjøre hva som helst, så det må jeg bare forberede meg på.

– Men slik er det å bli en offentlig person, man må ofre noe for å få noe igjen, sier Grodzka.

Vil fjerne korset fra parlamentet

Det er tydelig at mange i Polen nå ønsker et skarpere skille mellom den tradisjonelt svært dominerende katolske kirken og staten.

Etter den kraftige framgangen i valget krever nå Palikot at korset som er satt opp i parlamentet ved siden av den polske vite ørnen må fjernes, for å vise at det bare er et nasjonalsymbol.

– Korset har ingen ting i parlamentsbygningen å gjøre, sier Grodzka, som også lover å gjøre kampen for like rettigheter for seksuelle minoriteter til en kampsak, sammen med spørsmålet om fri abort.

Møter motstand fra Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski

Lederen for det konservative partiet, Jaroslaw Kaczynski, er Grodzkas hovedmotsander i parlamentet.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

Anna Grodzka har hele livet følt at hun var en kvinne i en mannskropp, men det gikk lang tid før hun aksepterte at hun var annerledes.

"Han" fikk barn med en annen kvinne, men har nå blitt selve symbolet på at Polen langsomt beveger seg i samme retning som mange andre land i Europa når det gjelder spørsmålet om å akseptere seksuelle minoriteter.

Selv om hun lover å kjempe mot den katolske kirkens innflytelse, så er det lite som tyder på at hun og hennes støttespiller med det første vil få til radikale forandringer av et tradisjonelt konservativt samfunn.

– Det er ingen grunn til at vi skal fjerne korset i parlamentsalen, vi trenger ikke være flau over å være katolikker eller en katolsk nasjon, sier Jaroslaw Kaczynski, lederen for det konservative Lov og Rettpartiet.

Han er også broren til tidligere president Lech Kaczynski, som omkom i en flyulykke i Russland i 2010.

– Mange i Polen er åpen for forandring

Kampen mot de konservative Kaczynski-brødrene og deres parti har vært en

Janusz Palikot

Janusz Palikot, lederen av partiet som Grodzka er en del av, vil fjerne det katolske korset fra parlamentsbygningen.

Foto: Alik Keplicz / Ap

hovedsak for Anna Grodzka og Palikot-partiet.

Men også det regjeringen partiet Borgerplattformen og deres statsminister Donal Tusk sier det er feil å fjerne korset fra parlamentet.

Likevel ser Anna Grodzka fram med spenning til det første møtet i det nyvalgte parlamentet.

– Jeg har full støtte i mitt eget parti og vet at det nå er mange i Polen som er åpen for forandring mot et mer europeisk samfunn der mennesker med forskjellig seksuell orientering, religion og hudfarge kan føle seg hjemme, konkluderer hun.

SISTE NYTT

Siste nytt