Hopp til innhold

Presidentkors i Polen til besvær

Et brunt trekors utenfor presidentpalasset i Warszawa, til minne Polens president Lech Kaczýnski og de 95 andre som omkom i flyulykken i Smolensk, har satt sinnene i kok i Polen.

Korsstrid i Polen

Trekorset utenfor presidentpalasset i Polen var ment å være et midlertidig sørgesymbol.

Foto: WOJTEK RADWANSKI / Afp

Både regjeringen og den katolske kirken ønsker å fjerne korset, mens konservative tilhengere fra den døde presidentens parti kjemper med nebb og klør for at det skal stå der det står.

Det enkle trekorset er dermed kommet i sentrum for det mange mener er en helt nødvendig debatt om hvordan det polske samfunnet skal styres framover.

Minneplate

Egentlig burde det ikke blitt noen stor sak.

For en minneplate ble denne uken avduket ved presidentpalasset, for å hedre dem som ble drept i flyulykken ved Smolensk 10. april i år, der Polens president Lech Kaczýnski og hans kone Maria omkom sammen med store deler av den polske militære og politiske eliten.

Alt flyulykken hvor Polens maktelite omkom

Minnesmerket skulle, etter en avtale mellom regjering, den nåværende presidenten og den katolske kirken, erstatte trekorset som noen speidere reiste noen dager etter flyulykken.

Korsstrid i Polen

Tilhengerne av korset har arrangert støttemarsjer for å la korset stå som det står.

Foto: ALIK KEPLICZ / Ap

Korsstrid i Polen

Men også de som mener det bør fjernes, har møtt i stort antall hver kveld.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters
Korsstrid i Warzawa

Politiet har holdt de uenige borte fra hverandre.

Foto: Czarek Sokolowski / Ap
Korset er senere blitt et valfartssted for alle som besøker Warszawa.

Erkebiskop Stanislaw Budzik støttet avgjørelsen om å flytte korset til en nærliggende kirke, men hadde tydelig vis ikke kalkulert med de sterke følelsene som dette ville vekke hos den tradisjonelt svært konservative katolske befolkningen.

Ampert

De siste dagene har flere tusen - både tilhengere og motstandere av korset - møtt frem foran presidentpalasset. Stemningen har vært amper og det er trolig bare et massivt politioppbud som har hindret sammenstøt.

- Det har kommet hundretusener av mennesker hit for å protestere, sier Tadeusz Sikora, som er en av de mange som har slått ring om det enkle trekorset foran presidentpalasset.

Han mener han og alle de andre som har kommet hit, ikke hadde gjort det hvis ikke regjeringen hadde bestemt seg for å fjerne korset.

- Skam, skam, roper korsets forsvarere til motstanderne - og til myndighetene.

Men også de med motsatt syn har møtt frem i stort antall kveld etter kveld. De mener sørgekorset ikke hører hjemme foran en politisk institusjon og et symbol som presidentpalasset er.

- Jeg mener vi har like stor rett til å bli her som dem som protesterer for at korset skal bli, sier en av dem til journalister.

- Forsvarerne av korset lot ikke speiderne fjerne korset slik planen var, og nå må hele Polen protestere mot det som skjer, mener han.

Polens fremtid

Bak den tilspissede situasjonen ligger trolig frustrasjon i det konservative opposisjonspartiet Lov og rettferdighet, som ble grunnlagt av de to tvillingbrødrene Lech og Jaroslaw Kaczýnski.

Den gjenlevende tvillingbroren tapte med knapp margin presidentvalget i begynnelsen av juli for den mer liberale Bronislaw Komerowski.

Jaroslaw Kaczýnski besøkte denne uken plassen foran presidentpalasset for å vise at han mener at korset bør stå til minne om hans døde bror.

Og som ikke korskrangelen var nok. Det sosialdemokratiske opposisjonspartiet SLD satte samtidig i gang en kampanje for hva partiet kaller «forsvaret av en sekulær stat». Diskusjonen om hva slags plass den katolske kirken skal ha i Polen har i alle år vært et sentralt politiske tema og blir trolig ikke mindre heftig nå.

Og selv om den katolske kirken står sterkt i Polen, er det mange som advarer mot at religiøse symboler på denne måten skal få dominere plassen foran landets verdslige politiske sentrum.

I mellomtiden er mange spent på hva som blir den endelige skjebnen til det brune trekorset foran presidentpalasset i Warszawa.

SISTE NYTT

Siste nytt