NRK-medarbeidere stoppet på grensa mellom Krim og Ukraina - Det var her på denne veisperringen at NRK-medarbeiderne ble stanset i ettermiddag.NRK

Det var her på denne veisperringen at NRK-medarbeiderne ble stanset i ettermiddag.

Foto: NRK

NRK-journalister fratatt utstyret på Krim

Væpnede menn på grensen mellom Krim-halvøya og resten av Ukraina holdt i ettermiddag tilbake tre journalister fra NRK og tok fra dem deler av utstyret. De ble utsatt for regelerett trakassering, forteller de.

Jan Espen Kruse, Kristian Elster og Bengt Kristiansen er alle tre svært erfarne NRK-medarbeidere. Kristian Elster forteller at det var en svært ubehagelig opplevelse, og at de ble holdt tilbake imellom 30 og 45 minutter.

Etter å ha kommet seg gjennom denne veisperringen, fortsatte de rundt en kilometer til en veisperring som ukrainske soldater hadde satt opp. Her slapp de gjennom uten problemer. De befinner seg nå trygt i et område som er under kontroll av regulære ukrainske soldater.

Utenriksminister Børge Brende (H) reagerer sterkt på det som skjedde med de tre NRK-journalistene.

- Dette er et helt uakseptabelt angrep på NRK og den frie presse mulighet til å formidle det som skjer i Ukraina, sier Brende. Han lover å ta opp saken med russiske og ukrainske myndigheter umiddelbart.

NRk-reportere på Krim. - De tre NRK-journalistene er nå ute av Krim. Fra venstre Bengt Kristiansen, Jan Espen Kruse og Kristian Elster.NRK

De tre NRK-journalistene er nå ute av Krim. Fra venstre Bengt Kristiansen, Jan Espen Kruse og Kristian Elster.

Foto: NRK

Svarte ansiktsmasker

De væpnende mennene hadde svarte ansiktsmasker på seg, og NRK-trioen opplevde situasjonen som truende. Det var mellom 15–20 mann på selve kontrollposten, mens det i hele området rundt var rundt 100–150 mann, forteller Elster.

– Stemningen var uhyre aggressiv. De sto der med masker og skarpladde våpen og beskyldte oss for å være spioner, sier Jan Espen Kruse.

– De tok fra oss tre forskjellige PC-er, alt vi hadde filmet, disketter, USB-minner, og et lite kamera. Det var ikke snakk om å få noe tilbake, de skulle ha alt vi hadde gjort av opptak, forteller han videre.

Det finnes ingen myndighet å melde dette til.

Tok personlig verneutstyr

De væpnede mennene tok fra dem også det personlige verneutstyret hver enkelt hadde med seg, blant annet skuddsikre vester og hjelmer. De fikk klar beskjed om at dette var utstyr de ikke fikk igjen.

Situasjonen oppsto da de skulle forlate Krim-halvøya i ettermiddag med bil, fordi de lokale myndighetene på Krim har stengt luftrommet for all trafikk som ikke er til og fra Moskva.

Jan Espen Kruse forteller at noen av de væpnede mennene hadde uniformer fra det ukrainske opprørspolitiet, men at de ikke har noen tilhørighet til det ukrainske forsvarfet lenger.

LES OGSÅ: Hyllet nasjonalpoet med anti-russiske protester

LES OGSÅ: Væpnede menn tar kontroll over Krim-flyplass

– Russerne står bak

– De som bemanner disse kontrollpostene er russiske soldater uten noen form for emblemer, de gjør absolutt hva de vil. Russerne benekter at dette er deres styrker. Men kontrollpostene er fullt befestet av pansrede personellkjøretøyer, massevis av soldater og lastebiler, og de har gravd seg ned i terrenget.

- Det er en storoffensiv her, og det er ingen andre enn russerne som står bak dette, sier han.

– Vet dere hvorfor dette skjedde?

– De siste dagene har vi merket at stemningen har blitt dårlige og vaktholdet strengere på Krim. Militæret har forsøkt å stoppe oss når vi filmer militærkolonner. Det har kanskje noe med at folkeavstemningen skal holdes førstkommende søndag, sier Kruse.

– Sier de er russere

– Vi har snakket med soldater som har holdt vakt rundt ukrainske militærforlegningene den siste uka, og de sier rett ut at de er russere. Og heller ikke disse på kontrollposten gjorde noen hemmelighet ut av at de er russere, selv om de ikke bærer noen russiske flagg på uniformen.

Det virker som de har ordre om å ta alt av PC-er og utstyr, legger han til.

– Det går ikke å komme noen vei med noen klager. Det russiske militæret vil si at dette ikke er deres styrker, at det ikke er deres soldater, og at de ikke har noe med dette å gjøre, sier Jan Espen Kruse.

Flere soldater

Kristian Elster besøkte den samme kontrollposten i går, og kan fortelle at tilstedeværelsen av soldater var kraftig styrket det siste døgnet.

– I går var det tre personer ved denne veisperringen, i dag var det rundt 15-20. Jeg så også flere personellkjøretøy og telt, dette er nå en skikkelig militærleir, sier Elster.

De siste kilometerne før kontrollposten så NRK-journalistene også fire gravemaskiner montert på lastebiler.

– Det kan jo tolkes som at de forbereder seg på å befeste stillingene, sier Elster.

Utvalgte dokumentarer

No. dokumentar. Sumaren 1989 opnar grensa mellom Østerrike og Ungarn nokre dagar. Eit ungt par fra Aust-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensa med den seks år gamle sonen. Men før dei når fram, har grensa blitt stengd igjen. Når dei likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skoten og drepen framfor Gundula og sonen. Hendinga får store ringverknader, og blir byrjinga på murens fall.
Am. dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Khruschev Does America)
Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet.