NRK-medarbeidere stoppet på grensa mellom Krim og Ukraina - Det var her på denne veisperringen at NRK-medarbeiderne ble stanset i ettermiddag.NRK

Det var her på denne veisperringen at NRK-medarbeiderne ble stanset i ettermiddag.

Foto: NRK

NRK-journalister fratatt utstyret på Krim

Væpnede menn på grensen mellom Krim-halvøya og resten av Ukraina holdt i ettermiddag tilbake tre journalister fra NRK og tok fra dem deler av utstyret. De ble utsatt for regelerett trakassering, forteller de.

Jan Espen Kruse, Kristian Elster og Bengt Kristiansen er alle tre svært erfarne NRK-medarbeidere. Kristian Elster forteller at det var en svært ubehagelig opplevelse, og at de ble holdt tilbake imellom 30 og 45 minutter.

Etter å ha kommet seg gjennom denne veisperringen, fortsatte de rundt en kilometer til en veisperring som ukrainske soldater hadde satt opp. Her slapp de gjennom uten problemer. De befinner seg nå trygt i et område som er under kontroll av regulære ukrainske soldater.

Utenriksminister Børge Brende (H) reagerer sterkt på det som skjedde med de tre NRK-journalistene.

- Dette er et helt uakseptabelt angrep på NRK og den frie presse mulighet til å formidle det som skjer i Ukraina, sier Brende. Han lover å ta opp saken med russiske og ukrainske myndigheter umiddelbart.

NRk-reportere på Krim. - De tre NRK-journalistene er nå ute av Krim. Fra venstre Bengt Kristiansen, Jan Espen Kruse og Kristian Elster.NRK

De tre NRK-journalistene er nå ute av Krim. Fra venstre Bengt Kristiansen, Jan Espen Kruse og Kristian Elster.

Foto: NRK

Svarte ansiktsmasker

De væpnende mennene hadde svarte ansiktsmasker på seg, og NRK-trioen opplevde situasjonen som truende. Det var mellom 15–20 mann på selve kontrollposten, mens det i hele området rundt var rundt 100–150 mann, forteller Elster.

– Stemningen var uhyre aggressiv. De sto der med masker og skarpladde våpen og beskyldte oss for å være spioner, sier Jan Espen Kruse.

– De tok fra oss tre forskjellige PC-er, alt vi hadde filmet, disketter, USB-minner, og et lite kamera. Det var ikke snakk om å få noe tilbake, de skulle ha alt vi hadde gjort av opptak, forteller han videre.

Det finnes ingen myndighet å melde dette til.

Tok personlig verneutstyr

De væpnede mennene tok fra dem også det personlige verneutstyret hver enkelt hadde med seg, blant annet skuddsikre vester og hjelmer. De fikk klar beskjed om at dette var utstyr de ikke fikk igjen.

Situasjonen oppsto da de skulle forlate Krim-halvøya i ettermiddag med bil, fordi de lokale myndighetene på Krim har stengt luftrommet for all trafikk som ikke er til og fra Moskva.

Jan Espen Kruse forteller at noen av de væpnede mennene hadde uniformer fra det ukrainske opprørspolitiet, men at de ikke har noen tilhørighet til det ukrainske forsvarfet lenger.

LES OGSÅ: Hyllet nasjonalpoet med anti-russiske protester

LES OGSÅ: Væpnede menn tar kontroll over Krim-flyplass

– Russerne står bak

– De som bemanner disse kontrollpostene er russiske soldater uten noen form for emblemer, de gjør absolutt hva de vil. Russerne benekter at dette er deres styrker. Men kontrollpostene er fullt befestet av pansrede personellkjøretøyer, massevis av soldater og lastebiler, og de har gravd seg ned i terrenget.

- Det er en storoffensiv her, og det er ingen andre enn russerne som står bak dette, sier han.

– Vet dere hvorfor dette skjedde?

– De siste dagene har vi merket at stemningen har blitt dårlige og vaktholdet strengere på Krim. Militæret har forsøkt å stoppe oss når vi filmer militærkolonner. Det har kanskje noe med at folkeavstemningen skal holdes førstkommende søndag, sier Kruse.

– Sier de er russere

– Vi har snakket med soldater som har holdt vakt rundt ukrainske militærforlegningene den siste uka, og de sier rett ut at de er russere. Og heller ikke disse på kontrollposten gjorde noen hemmelighet ut av at de er russere, selv om de ikke bærer noen russiske flagg på uniformen.

Det virker som de har ordre om å ta alt av PC-er og utstyr, legger han til.

– Det går ikke å komme noen vei med noen klager. Det russiske militæret vil si at dette ikke er deres styrker, at det ikke er deres soldater, og at de ikke har noe med dette å gjøre, sier Jan Espen Kruse.

Flere soldater

Kristian Elster besøkte den samme kontrollposten i går, og kan fortelle at tilstedeværelsen av soldater var kraftig styrket det siste døgnet.

– I går var det tre personer ved denne veisperringen, i dag var det rundt 15-20. Jeg så også flere personellkjøretøy og telt, dette er nå en skikkelig militærleir, sier Elster.

De siste kilometerne før kontrollposten så NRK-journalistene også fire gravemaskiner montert på lastebiler.

– Det kan jo tolkes som at de forbereder seg på å befeste stillingene, sier Elster.

Utvalgte dokumentarer

Ty. dokumentarserie. 100 år etter at krigen braut ut, får vi ei ny historie om dei grufulle åra, ikkje fortalt gjennom makthavarane, men slik 14 personar har skildra opplevingane sine. Dei åtte episodane er sett saman av oppdikta scener, gamle arkivklipp og animasjonar. I første episode er 14 år gamle Marina saman med faren, som er oberst, på ei togreise til fronten. Kunstnaren Käthe Kollwitz og mannen hennar må sjå at sonen deira på 17 vervar seg som soldat til krigen. (Tagebücher des Ersten Weltkrieges) (1:8)
Norsk dokumentar fra 2009. I 2008 dro Anja Breien til Irak for å følge jesidiene, et folk som bekjenner seg en ur-religion etablert før kristendom og islam fikk fotfeste. Deres hellige sted er Lalish Tempel i irakisk Kurdistan, i et dalføre som jesidiene tror var Paradisets dal. Der tilber de solen og ilden, og deres historie overleveres muntlig. Jesidiene er forsøkt utslettet gang på gang gjennom århundrer, i dag aktualisert gjennom trusselen fra ISIL.
Ty. dokumentar. Et sterkt vitnesbyrd fra krigen i Syria. Regissør Talal Derki følger to kamerater som har fått livet snudd på hodet av borgerkrigen: Basset, 19 år, er fotballspiller og sanger. Ossama på 24 er fotograf og pasifist. De drømmer om å få fjernet Bashar al-Assad og demonstrerer for frihet og demokrati. Men når konflikten blir mer voldelig, blir de unge også mer opprørske og tar til våpen. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. (Return to Homs)