Hopp til innhold

Sterk Israel-dominans i amerikanske medier

Egentlig hadde jeg tenkt å skrive et lett og muntert korrespondentbrev denne gangen. Men det må bli en annen gang. For hendelsene i Gaza er overveldende, både fordi det handler om liv og død for så mange, og fordi det her i USA er knyttet så sterke følelser og interesser til måten å formidle historien på.

Demonstrasjon i New York

Proisraelske demonstranter viste sist søndag sin støtte til den israelske krigføringen under en demonstrasjon i New York.

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

Apropos muntert, den politiske satirikeren Jon Stewart hadde krigføringen i Gaza som tema i sitt Daily Show her forleden. Han refererte ironisk hvordan det israelske forsvaret ringer opp palestinske familier og varsler om at de snart vil bli bombet – slik at de får sjansen til å evakuere.

– Evakuere til hvor? Har du sett Gaza? Israel blokkerer grensen her, Egypt stenger grensen her, er det meningen de skal legge på svøm?

Sa altså Stewart, som selv har jødisk far, og pekte på et kart. Et par dager etter fikk han svar på tiltale fra en konservativ jødisk radiovert, Mark Levin – intervjuet på den konservative fjernsynskanalen Fox News. – Stewart er en klovn, han er ikke morsom, innledet Levin.

Hvis Hamas hadde de våpnene Israel har, atomvåpen og andre, så ville Israel opphøre å eksistere. Hvis Israel ville, kunne forsvaret ødelegge hele lokalsamfunn, ja hele Gaza på tretti minutter. Men Israel gjør ikke det, sa Levin, hvilket åpenbart skulle vise hvor human landets regjering er.

Reporter ble tatt av

De store fjernsynskanalene er forsiktige. Israel-lobbyens innflytelse på amerikanske media er enorm. Men flere av dem har forsøkt å formidle palestinernes lidelser.
NBC hadde de første dagene sin prisvinnende palestinske reporter Aymam Mohyeldin inne i Gaza.

Han er selv født i Rafah, nær Gazas grense til Egypt, og formidlet gjennom nære intervjuer sivilbefolkningens hjerteskjærende lidelser og fortvilelse.

Men så, den dagen fire palestinske barn ble drept av en israelsk bombe mens de lekte på stranda, da ble Ayman tatt av. Offisielt var NBC bekymret for hans sikkerhet.

Men de var ikke mer bekymret enn at de sendte inn en ny reporter som tok opp tråden der Ayman slapp. Uoffisielt gikk diskusjonene i og utenfor sosiale medier om hvorvidt han hadde vist for mye medfølelse med palestinerne.

CNN hentet inn sin seniorreporter Jim Clancy, som fortalte han tidligere hadde jobbet sammen med Ayman Moyheldin. Ayman var veldig lidenskapelig, sa Clancy.

Underforstått – han hadde kanskje ikke nok distanse i sin rapportering. Men så gikk han over til å si at det er uunngåelig å ikke bli påvirket av lidelsene til dem en møter, og at heller ikke jøder unngår å bli kritisert for ensidig rapportering.

Det hører med til historien at Ayman Moyheldin ble sendt tilbake til Gaza for å rapportere for NBC, kritikken ble for overveldende, og NBC s ledelse klarte ikke å begrunne hvorfor han som var fra Gaza var dårligere skikket til å ta vare på egen sikkerhet enn kollegaen uten hans bakgrunn.

Ayman er unik, for amerikanske media bruker nesten aldri palestinske eller arabiske reportere for å dekke konflikter som involverer Israel. Men også andre er utsatt for kritikk.

Artikkelen fortsetter under tweeten der Ayman Moyheldin har lagt ut bilde av seg selv.

Laster Twitter-innhold

«Avskum»

En av dem er CNNs Diana Magnay. Hun rapporterte direkte fra den israelske siden av grensen til Gaza, fra åsene over Sderot, som har vært målet for mange av Hamas sine raketter mot Israel.

Derfra hadde hun også god utsikt over de israelske bombenedslagene inne i Gaza. Men hun stod ikke alene, der var også mange israelere som var kommet fordi de ville følge krigens makabre teater.

Etter avsluttet direktesending sendte hun ut en twittermelding med følgende tekst:

«Israelere på åsen over Sderot jubler over bomber som lander i Gaza. Truer med å ødelegge bilen vår hvis jeg sier ett galt ord. Avskum.»

Diana Magnay rapporterer ikke lenger fra Israel og Gaza. Hun ble straks flyttet til Moskva, der hun selvsagt står helt fritt til å rapportere kritisk om en politisk ledelse som for tiden er totalt demonisert i amerikanske media.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tweet fra Diana Magnay

Tweet som Diana Magnay la ut på Twitter. før hun selv slettet den.

Foto: Faksimile

Tidligere jobbet for Jerusalem Post

Wolf Blitzer

CNNs Wolf Blitzer har tidligere arbeidet for den proisraelske lobbygruppen AIPAC.

Foto: Chris Pizzello/Invision / Ap

CNNs hovedmann i området nå er Wolf Blitzer, fra Jerusalem. Blitzer er selv jøde, født i Tyskland og har blant annet jobbet som journalist i Jerusalem Post og for AIPAC, den mektige jødiske organisasjonen som har som hovedoppgave å drive lobbyvirksomhet overfor den amerikanske Kongressen.

Blitzer har vanligvis et eget, daglig politisk talkshow på CNN. Men nå er han altså i Jerusalem, og har blant annet intervjuet statsminister Benjamin Netanyahu, Israels forsvarsminister og andre ledende israelere. Igjen og igjen forklarer de hvorfor det er nødvendig å ødelegge Hamas sine tunneler, og hvorfor det er nødvendig å holde på litt til, de sivile lidelsene til tross.

Det moralske ansvaret for lidelsene er det Hamas som har, fordi de bruker sivilbefolkningen som levende skjold. Hamas talsmann, Osama Hamdan, slipper innimellom til fra Qatar, men israelske stemmer er i overveldende flertall.

En annen palestiner, juristen og tidligere rådgiver for PLO, Diana Butto, blir også brukt av og til. Men ved ett tilfelle gikk hun langt i å forklare hvorfor Hamas skyter raketter mot Israel, og det fikk programlederen til å avbryte med aggressive, kritiske spørsmål for å gjenopprette balansen.

Klippet ligger ute på amerikansk-jødiske nettsider til skrekk og advarsel, men CNN-anker Jake Tapper blir berømmet for å ha satt henne på plass. Jeg har til gode å høre like kritiske spørsmål til en annen av CNNs faste kommentatorer, Israels tidligere USA-ambassadør, Michael Oren.

Han tror ikke Hamas vil klare å ødelegge Israel med raketter, men frykter at «de kan skape en rettslig og internasjonal situasjon hvor Israel ikke lenger kan forsvare seg på en legitim måte», med andre ord hvor internasjonal opinion snur seg mot Israel som følge av de store sivile tapene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon i New York

Til tross for dekningen i amerikanske medier har det vært demonstrasjoner mot Israels krigføring i USA de siste dagene. Torsdag deltok også jøder i en demonstrasjon mot Israel i New York.

Foto: Timothy A. CLARY / AFP

Overrepresentert i medieledelsen

Det er ingen hemmelighet at jødisk kapital og folk med jødisk bakgrunn er sterkt overrepresentert i de store amerikanske mediekonglomeratene. Det største av dem alle, Disney Company, eier blant annet ABC TV Network og ledes av Robert Iger.

CNN Worldwide har Jeff Zucker som kom fra konkurrenten NBC og CBS har Leslie Moonves.

Sistnevntes onkel var for øvrig David Ben Gurion, Israels første statsminister.

Jødenes andel av USAs befolkning utgjør vel to prosent, så det er ingen tvil om at de er overrepresentert som eiere og toppledere i media. Kanskje ikke så rart at relativt få palestinske stemmer slipper til når Israel blir angrepet.

Når det er sagt, det er klare Israel-kritiske jødiske stemmer i amerikansk offentlighet, særlig i skriftlige medier.

Bernard Avishai ble født inn i Kanadas sionistiske miljø og har siden jobbet som professor både i USA og Israel.

I en artikkel i forrige ukes The New Yorker beskriver han Israels bombing av Gaza som en krigsforbrytelse. Han viser blant annet til at statsminister Netanyahu og Israels militære taktikere åpent betrakter alle hjem hvor det bor et kjent Hamas-medlem som en del av Hamas sin infrastruktur, og dermed legitimt mål.

Den liberale jødiske organisasjonen J-Street trakk nylig støtten til en proisraelsk demonstrasjon i Boston, fordi den ikke tok hensyn til tapene på begge sider.

Videre – de store, liberale avisene trykker nå flere Israel-kritiske artikler. Anne Barnard i The New York Times beskriver Gaza som et åpent fengsel, der flertallet av innbyggerne er innestengt, ute av stand til å søke flyktningstatus utenfor.

Washington Post hadde onsdag en stor artikkel som beskriver hvordan Israel vender tilbake til praksisen med kollektiv straff overfor familiene til palestinske aktivister, fordi det anses som effektiv avskrekking å ødelegge deres hjem.

Den formen for kollektiv avstraffelse ble offisielt forlatt i 2005, blant annet fordi det israelske Forsvaret mente den skapte flere palestinske opprørere.

Nå skjer det igjen, men humant. Familiene i Gaza får tross alt en telefonadvarsel først, eller en liten bombe som forvarsel, hvis de ikke har telefon.

SISTE NYTT

Siste nytt