Hopp til innhold

Kenyanske kvinner rasende etter overfall

Episoden med kvinnen som ble overfalt av en gjeng menn som rev av henne klærne fordi hun var kledd miniskjørt, har satt sinnene i kok hos medkvinner i Kenya. De forlanger å kunne kle seg som de vil.

Deltaker i #mydressmychoice-demonstrasjonen i Nairobi
Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

– «My dress, my choice» – «mitt antrekk, mitt valg».

Slagordet gjallet i Uhuru-parken i Nairobi sentrum i dag. 250 kvinner var møtt opp i solidaritet med kvinnen som forrige uke brutalt ble strippet for klær på åpen gate i Nairobi.

Et videoopptak av overgrepet dukket opp på Youtube, og Al Jazeera viste videoen i sladdet versjon.

Siden har debatten gått høyt i Kenya om kvinners rett til å velge klær, uten å måtte vurdere egen sikkerhet.

To lignende hendelser skal ha funnet sted sist fredag, og har ikke gjort sinnet mindre.

Sprengstoff på sosiale medier

Klesdiskusjonen er den mest tvitrede saken i landet, under hashtaggen #mydressmychoice.

– På mandag skal jeg delta sammen med min kone, datter og andre kvinner i en fredelig protest, tvitret Boniface Mwangi.

Laster Twitter-innhold

– Selv om en kvinne kler seg nesten naken, så har ingen mann moralsk rett til å legge en finger på henne, supplerte Anzaa Makena.

– Hvis du ikke liker hvordan en kvinne er kledd, eller hvilken som helst person for den del, så er den beste metoden å se vekk, lød meldingen Morilyn Wambui retvitret.

Også ett av Sophia Lorens berømte utsagn ble funnet frem og brukt på nytt.

– En kvinnes kjole bør være som et piggtrådgjerde, tjene hensikten uten å ødelegge utsikten, slo den berømte filmstjernen fast hos Good Morning, America en augustmorgen i 1979.

Sitatet fikk nytt liv denne uken.

Problem over hele verden

Kvinneorganisasjonen Kilimani Mums som stod bak dagens protest kunne glede seg over et stort oppbud av internasjonale TV-stasjoner og nyhetsbyråer. BBC, Reuters, Al Jazeera, Ap – alle var der. Også NRK.

– Det er fordi dette er ikke bare gjelder Kenya, men hele verden, sa Caroline, en av initiativtakerne og balanserte en utspent truse på kjepp med slagordet «my dress, my choice».

Caroline i Kilimani-Mums

Caroline i Kilimani Mums mener det er på høy tid at diskusjonen om kvinner rett til å kle seg som de vil tas.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK
Frederick Ofiambo i #mydressmychoice-demonstrasjon

Frederick Ofiambo har stilt seg på kvinnenes side.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK
James Macharia om #mydressmychoice

James Macharia derimot mener kvinnene må kle seg skikkelig.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Hun valgte en rød i dag, og nikket gjenkjennende da jeg fortalte henne om den årlige debatten om hvorvidt jenter i Norge som går lettkledd i sommernatten ber om å bli antastet.

Fra demonstrasjonen sendte kvinnene ut en pressemelding der president Uhuru Kenyatta ble bedt om å frigjøre kvinnene, halvparten av befolkningen i Kenya.

– Dette gjelder ikke bare retten til å velge antrekk. Det gjelder alt som har med kvinner å gjøre. Forholdene er forferdelige. Mennene i dette landet ser på oss som ting.

– Vi blir tapere fra det øyeblikket kjønnet vårt blir påvist, før den tid er også vi personer. Vi tjener dårligere, får ikke samme utdannelse, vi må slite for storfamilien og blir antastet av dumme menn, sier Rita Mutao, en smykkeselger fra bydelen Kilimani til NRK.

Skal etterforskes

Angrepet på bussholdeplassen vil bli etterforsket, ifølge politisjefen i den kenyanske hovedstaden.

Det har Frederick Ofiambo liten tro på.

Han brølte gjennom roperten under kvinneprotesten at regjeringen er udugelig og politiet korrupt.

– Nå må vi menn slutte å plage jentene våre. Jeg har gitt min kvinne frihet. Jeg vil at alle menn skal gjøre det samme, men da må vi slutte å angripe dem bare fordi de viser litt av lårene sine, sier Ofiambo.

Ikke alle var enige i det. I utkanten stod nysgjerrige menn og bivånet det hele, noen med skepsis. James Macharia ristet på hodet av mannen med roperten.

– Kvinner må kle seg skikkelig. Dette med miniskjørt er noe vestlig vås. Det er klart menn reagerer. Det har de rett til. Dette er Afrika. Politiet har ikke noe med en slik sak på gjøre, mener Macharia.

Lårkort demonstrasjon i Uganda

Demonstrasjonen i Nairobi er langt fra enestående. Kvinner i flere afrikanske land har protestert.

Mest oppmerksomhet frem til nå fikk de flere hundre kvinnene i korte skjørt som demonstrerte i Ugandas hovedstad Kampala, som protesterte mot en ny antipornolov som de mente legaliserte trakasseringen av kvinner i korte skjørt.

På plakater oppfordret demonstrantene landets politikere til å bli mer interessert i helsevesen og matvaresikkerhet enn i pupper og lår.

Initiativet kom fra kvinnegruppen bak Facebook-siden End Mini-Skirt Harassment etter at 10 kvinner skal ha fått revet av klærne på offentlige steder.

I Nairobi var klesvalget under demonstrasjonen svært tekkelig. Det korteste skjørtet hadde den svært lyshårede journalisten fra en spansk avis.

SISTE NYTT

Siste nytt