Hopp til innhold

Cameron: Profitt og skattelette er ikke banneord

MANCHESTER (NRK.no): – Storbritannia er mulighetenes land, slo statsminister David Cameron fast i sin tale til det britiske konservative landsmøtet. Og la til at dersom landet skal vokse, må det være lov å tjene penger, og å gi skattelette.

David Cameron på De konservatives landsmøte i Manchester

David Cameron slo fast at han og de konservative skal gå til valg for å regjere alene. Han kom med flere stikk til regjeringspartnerne Liberaldemokratene.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Lett henslengt, hånd i hånd med kona Samantha ankom statsminister David Cameron hovedarenaen for sitt eget partis landsmøte i formiddag. Et fire dager langt landsmøte som for alvor startet den lange landskampen mot våren 2015, hvor økonomien står i hovedsetet.

Cameron ble ønsket velkommen av en omfattende skrytevideo som viste hvor mange som har fått skattelette, hvor mange som har kommet i jobb, hvor mye innvandringen har falt og hvor mye kriminaliteten under hans ledelse.

– Ingen snarvei til mulighetenes land

– Storbritannia er mulighetenes land, var David Camerons gjennomgangstone gjennom hele talen.

Mens Labour, det britiske arbeiderpartiet, varslet at de største selskapene skulle betale mer skatt for å finansiere de mindre, og samtidig fryse elektrisitet- og gasspriser for å hjelpe de med dårlig råd, har Cameron en helt annen medisin for å få Storbritannia opp fra den økonomiske grøfta de har vært i de siste årene.

– Det finnes ingen snarvei til mulighetenes land, sa Cameron. Ingen hurtigreparasjon, ingen lett måte å komme dit på.

I likhet med finansminister George Osbourne, peker Cameron på at Storbritannia for første gang på lenge er inne i en periode som viser vekst, om enn foreløpig kortvarig. Cameron mener det er viktig å la næringslivet få vokse.

Cameron på vei inn

Cameron på vei inn til de konservative sitt landsmøte i Manchester i dag, hånd i hånd med kona Samantha.

Foto: Espen Aas / NRK

– Vi vet at profitt, overskudd, skattelette og næringsliv ikke er stygge og elitistiske ord. De er ikke problemet, de er løsningen. Det er ikke regjeringen som skaper jobber, det er det næringslivet som gjør. Det er de som sørger for penger i folk lommer, sørger for mat på bordet, gir familiene håp og sørger for suksess for landet.

Stykke igjen

Cameron takket det britiske folket, og næringslivet, for å ha holdt ut under nedgangstiden som har vart siden 2007. Skylden for finanskrisen i Storbritannia la han på Labour-regjeringen, som måtte gå av i 2010 etter sitt dårligste valg i manns minne.

– Det blir tøft, og folk kommer til å merke det, sa Cameron, med henvisning til oppbyggingen av økonomien.

De siste to kvartalene viser oppgang for britisk økonomi, men mange økonomer er skeptiske til om den vil vare. Labour har kritisert regjeringen for å la vanlige folk ta støyten, med velferdskutt og inntektsfall, mens direktører for de store selskapene ikke bidrar.

David Cameron sammen med kona Samatha

David Cameron mottar landsmøtes hyllest etter talen sammen med kona Samantha.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Labours våpen mot valget i 2015 er å påpeke at folk er blitt fattigere, og må få det bedre.

– Du hjelper ikke folk med å la de sitte på trygd, du hjelper dem ved å la dem stå på egne ben, sa Cameron.

Finansminister George Osbourne varslet mandag denne uken tøffere krav om arbeidsplikt for mange langtidsledige.

– Dette er løsningen, sier arbeids- og pensjonsminister Ian Duncan Smith til NRK etter Camerons tale. Han har den vanskelige jobben med å forsvare kutt i velferden, og med å få folk tilbake i arbeid.

Tidligere arbeidsminister i Storbritannia Ian Duncan Smith

Ian Duncan Smith er finansminister i Storbritannia. Han har varslet tøffere krav til arbeidsplikt blant de mange langtidsledige i landet.

Foto: Espen Aas / NRK

– Skal vi få landet på fotet igjen, så har statsministeren akkurat forklart hva som er medisinen, sier han.

Han hilser også til norske Høyre og deres arbeid med regjeringsplattform, og sier de når som helst er klare til å dele erfaringer og å diskutere løsninger.

– Ingen ubetydelig øy

Storbritannia ble omtalt som en «ubetydelig liten øy» av en russisk tjenestemann under G20-møtet i Moskva tidligere i år, noe som har falt Cameron og mange briter tungt for brystet. Under talen slo han tilbake mot russerne.

– Vi skrev Magna Carta, vi bygget det første parlamentet, vi ga kvinner stemmerett, vi ga dem musikken de danser til, vi bygget universitetene de flokker seg rundt! Dette måtte jeg få sagt, sa Cameron, som la til at ingen måtte forvente at han ville gå i ringen og bryte mot Vladimir Putin.

Mye av Camerons tale handlet om selvtillit, og en hyllest av Storbritannia som nasjon.

Thatcher fornøyd med seg selv

Avdøde, tidligere statsminister Margaret Thatcher har fått mange hyllester under landsmøtet, og Cameron fortalte om en av middagene de hadde hatt sammen.
Lett nervøs hadde han spurt baronesse Thatcher om det var noe hun ville gjort annerledes da hun ledet landet. Thatcher svarte kort: «Jeg synes jeg gjorde det ganske bra den første gangen».

Cameron gjorde en parallell til hennes regjeringstid, da hun tok over etter Labour i 1979.

– Begge måtte vi rydde opp, og det er en tøff jobb.

Han mener Labour har glemt at landet har vært rammet av en gjeldskrise.

– Skal vi få landet på fote igjen, vil det koste. Vi må bruke mindre, og vi må betale ned gjeld. Det ser det ut som Labour har glemt, de vil bare bruke mer penger. Hva er deres løsning? Bruke mer, låne mer. De har ikke lært noen ting. VI må gjøre ferdig jobben.

Ikke forvent for mye av de fattige, og de som gjør det dårlig på skolen, sier Labour. Det er helt feil, sier Cameron.

– Det er galt og ikke forvente noe av noen, de blir kun bedre av forventninger.

Oppgjør med regjeringspartneren

Selv om Cameron har drevet regjeringskoalisjon med liberaldemokratene (tilsvarende norske Venstre) i over tre år, vitnet lite om samarbeid under talen. Flere ganger kom Cameron med små stikk til regjeringspartneren, slik flere fremtredende konservative har gjort under landsmøtet.

Under hele talen satt folk fra Liberaldemokratenes pressekontor og tvitret korrigeringer for harde livet mens Cameron talte. De hadde selskap av Labours folk som også gikk til angrep på det meste Cameron skrøt av, men Liberaldemokratene var tidvis aller ivrigst i å komme med sin versjon av sannheten.

– Vi går ikke til valg som koalisjonsregjering, sa Cameron i slutten av talen, vi går til valg som et parti, det er det landet trenger.

– Seriøs Cameron

Alex Stevenson som er redaktør for det politiske nettstedet politics.co.uk sier det var en svært seriøst Cameron som talte.

– Det var tydelig at dette var en viktig tale, og det er det helt klart. Ser vi på meningsmålingene har Cameron svært lang vei til å få noe flertallsregjering ved valget i 2015. Han tror mye vil avhenge av om statsministeren klare å overbevise vanlige folk om at de har den riktige løsningen for økonomien.

– Folk har levd under tøffe innstramminger gjennom tre år nå, og vi ser tegn til at det har virket. Dersom det holder seg, vil det hjelpe ham, avslutter Stevenson.

SISTE NYTT

Siste nytt