Hopp til innhold

– Må ikke la Saudi-Arabia slippe unna

– Saudi-Arabias opptrapping av offentlige halshugginger må få konsekvenser, mener Amnestys ekspert på landet. Han oppfordrer flere land til å følge svenskenes eksempel.

 Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz

Da den nye kongen, Salman bin Abdulaziz, kom til makten i januar startet folk å spekulere på om det kom til å bli endringer, men ingen har sett tegn til positive endringer ennå, sier Sevag Kechichian i Amnesty International.

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

Sevag Kechichian

Amnestys ekspert på Saudi-Arabia, Sevag Kechichian, mener vestlige land må fordømme Saudi-Arabia.

Foto: Privat

Mandag la myndighetene i Saudi-Arabia ut en annonse der de søker åtte «religiøse funksjonærer» som skal stå for fullbyrdelsen av dødsdommer, men også utføre amputasjoner på personer som er dømt for mindre alvorlige forbrytelser.

Henrettelser i Saudi-Arabia blir vanligvis gjennomført ved offentlig halshugging.

– Vi er imot dødsstraff uansett hvilken måte det skjer på, sier Sevag Kechichian, som er tilknyttet Amnestys kontor i London. Han synes det er spesielt trist at Saudi-Arabia rekrutterer nye bødler for å utføre flere henrettelser, i stedet for å få en slutt på dette.

85 hittil i år

85 personer har så langt i år blitt avrettet, melder Reuters. Til sammenligning var tallet på om lag 90 personer i fjor, ifølge Amnesty International.

– Det er uklart hvorfor det er så mange henrettelser. Vi er i mai, og vi er i ferd med å overgå fjoråret. Det er en oppsving i henrettelser som vi ikke har sett maken til før, sier Kechichian.

Han tror oppsvinget kan ha flere forklaringer, men legger til at de kan være vanskelige å bekrefte.

– Saudi-Arabia er ikke akkurat et gjennomsiktig land. Det kan være at de gjør dette for å vise at de har kontroll, og at de vil straffe kriminelle hardt – men også fordi det kan ha hopet seg opp med saker.

Stillingsannonse - Saudi Arabia søker åtte nye bødler

I stillingsannonsen søkes det etter åtte nye «religiøse funksjonærer», som skal utføre offentlige henrettelser og avstraffelser.

Foto: Kingdom of Saudi Arabia, Ministry of Civil Service / Faksimile
Saudi Arabias nye konge, Salman bin Abdul Aziz al-Saud

Salman bin Abdul Aziz al-Saud tok over som konge i Saudi-Arabia, etter at hans bror døde i januar.

Foto: YUYA SHINO / Reuters

Ifølge en rapport fra Amnesty kommer Saudi-Arabia som nummer tre blant de landene i verden som utfører flest henrettelser. Kina og Iran topper listen, mens Irak og USA står som nummer fire og fem.

The New York Times skriver at diplomater har spekulert på om økningen i henrettelser er en følge av utskiftninger i rettsvesenet, etter at kong Salman tok over for sin bror kong Abdullah i januar.

Gjør ikke nok

Kechichian synes ikke det internasjonale samfunnet gjør nok for å stanse dem.

– På en måte har vestlige myndigheter blitt delaktige i menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia fordi de oppmuntrer dem ved å ikke fordømme det offentlig.

Han mener flere land må tørre å gjøre som svenskene, som avviklet en våpenavtale med Saudi-Arabia og åpent kritiserte landet for brudd på menneskerettighetene.

– Å ta standpunkt som Sverige gjorde, er akkurat det som trengs nå, mener Kechichian.

SISTE NYTT

Siste nytt