Hopp til innhold

– Kampen mot IS kan ta år

Kampen mot den ekstremistiske sunnimuslimske gruppen IS vil ta mange år mener det amerikanske forsvarsdepartementet. Samtidig forteller innbyggere i Raqqa at IS-krigerne er forsvunnet fra gatene.

IS-soldater paraderer i Raqqa

Det som skal være IS-soldater paraderer i den syriske byen Raqqa, hvor gruppen skal ha hatt sitt hovedkvarter. Bildet er offentliggjort av gruppen selv, men innholdet har nyhetsbyrået AP fått bekreftet fra uavhengige kilder.

Foto: Uncredited / Ap

Selv om opptil 130 militante islamister ble drept i det første angrepet mot IS og to andre grupper i Syria i går, er det en lang vei frem, erkjenner den militære talsmannen John Kirby overfor BBC.

Han mener de omfattende luftangrepene har rammet den militære kapasiteten til IS hardt. Flere treningsleire, kommando- og kontrollsentre, lagre, et finanssenter, lastebiler og kjøretøy utstyrt med våpen ble ødelagt ifølge Pentagon.

Pentagon-talsmann John Kirby

Admiral John Kirby sier at USA ikke har noen illusjoner om at kampen mot IS vil bli enkel og rask.

Foto: Susan Walsh / Ap

– Vi traff de målene vi hadde, sier Kirby.

Han understreker i intervjuet med den britiske kringkasteren at IS har vist seg dyktige i å snu seg raskt ettersom omstendighetene endrer seg, og at de fortsatt utgjør en alvorlig trussel som ikke vil være eliminert innen dager eller måneder.

– Det vil kreve stor innsats av alle som er involvert i kampen mot dem. Vi tror vi snakker om år, sier Kirby.

Opptatt av å redde seg selv

Også IS sitt hovedkvarter i den syriske byen Raqqa, som ligger i provinsen som grenser til Tyrkia, ble bombet.

Innbyggere i byen som nyhetsbyråene AFP og Reuters har snakket med, forteller at luftangrepene i går har hatt stor virkning.

– Islamistene er blitt opptatt med å redde seg selv, sier aktivisten Abu Yusef til AFP.

En av bygningene som ble truffet og ødelagt, er byens rådhus.

– Hundrevis av IS-soldater som den siste tiden har kontrollert trafikken og patruljert gatene, er nå forsvunnet, sier innbyggeren Abo Mohammed til Reuters.

Men også sivile innbyggere flykter fra byen. Enten ut av byen eller mot grenseområdene.

– Det er nå rene folkevandringen, forteller innbyggere.

Nytt luftangrep

Samtidig skal nye angrep være satt i gang mot andre IS-kontrollerte områder nord og øst i Syria.

Den kurdiske grensebyen Kobani, som ligger i nærheten av den tyrkiske-syriske grensen, skal være ett av stedene. Det andre er Albu Kama, som ligger ved den syriske grensen mot Irak.

I angrepsbølgen mot Kobani-området skal flyene ha kommet inn fra Tyrkia, ifølge den London-baserte menneskerettighetsgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Men Tyrkia avviser i formiddag at en amerikansk base i landet eller tyrkisk luftrom er benyttet. I går deltok fem arabiske land med fly eller koordineringsstøtte i luftangrepene ved siden av USA.

Militære kilder i USA bekreftet onsdag ettermiddag at den internasjonale koalisjonen har innledet nye luftraid over Syria og Irak.

Men IS har de siste dagene og ukene rykket stadig nærmere den strategisk viktige grensebyen, og kurdiske styrker skal nå være i kamp med IS-krigere. Det opplyser kurdiske militære kilder til Reuters.

IS skal ifølge den militære kilden ha sendt en rekke krigere og stridsvogner til utkanten av byen etter luftangrepene natt til tirsdag. Nå bombes altså nye mål.

Bare de siste dagene har over 130.000 mennesker flyktet fra den kurdiske byen og til Tyrkia.

Til sammen har landet tatt imot 1,5 millioner flyktninger fra Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt