Hopp til innhold

– IS vil angripe T-baner i Paris og New York

WASHINGTON/OSLO (NRK): – De har planer om å angripe T-banesystemene i Paris og New York, sier den irakiske statsministeren Haider al-Abadi.

Soldater ved Eiffeltårnet

Frankrike har allerede trappet opp sikkerheten på offentlige steder etter at det franske gisselet Hervé Gourdel ble drept i Algerie i går. På bildet patruljerer franske soldater under Eiffeltårnet i Paris.

Foto: Christophe Ena / Ap

Haider al-Abadi

Iraks ferske statsminister Haider al-Abadi i FNs sikkerhetsråd onsdag.

Foto: Julie Jacobson / Ap

Haider al-Abadi er i New York i forbindelse med FNs generalforsamling og sier at han fikk informasjonen om at den ekstreme organisasjonen IS (Den islamske staten) planlegger angrep i dag.

Han sier at opplysningene kommer som et resultat av flere arrestasjoner i Bagdad og at det er grupper inne i Irak som planlegger angrepene.

– Ut fra de detaljene jeg har sett, ser det troverdig ut, sier Haider al-Abadi til nyhetsbyrået Reuters.

– Har ikke egne bevis

Både Det hvite hus og amerikanske myndigheter for øvrig avviser at de kjenner til noen terrorplan mot T-baner i USA eller Paris.

– Vi har sett rapportene i media og hva den irakiske statsministeren har sagt, og vi jobber med å konfrontere våre irakiske partsenere med denne. Vi har ingen informasjon om en slik trussel, sier talskvinne Caitlin Hayden i president Obamas nasjonale sikkerhetsråd i en pressemelding.

Franske soldater

Franske soldater patruljerer nå på jernbanestasjonen Gare du Nord i Paris.

Foto: Remy de la Mauviniere / Ap

New York-politiet, som har svært tett kontakt med FBI og amerikansk etterretning om mulige terrortrusler mot kollektivtrafikken i byen, har heller ikke hørt om disse truslene før.

– Vi følger nøye med og har kontakt med FBI, heter det i en pressemelding fra NYPD.

Kongressrepresentant Peter King (R) som leder komiteen for innenlands sikkerhet i Representantenes hus synes det høres merkelig ut at statsminister Abadi presenterte trusselen slik han gjorde til journalister under FNs generalforsamling i New York:

– Jeg er blitt brifet om mange terrortrusler de siste ukene, men jeg har ikke informasjon om noen trussel mot T-banesystemer her i landet, sier King til CNN.

– Jeg ser ikke på denne trusselen som troverdig. Hadde den vært det, ville vi ha hørt om den fra FBI eller departementet for innenlands sikkerhet. Akkurat nå jobber alle institusjoner her med å følge nøye med på planene til ISIS og andre grupper. Vi ville ha hørt om dette, sier King.

Høynet sikkerhet i Frankrike

Også franske myndigheter sier at de ikke har noe informasjon som bekrefter opplysningene fra den irakiske statsministeren.

Frankrike har uansett allerede trappet opp sikkerheten etter at gisselet Hervé Gourdel ble bortført og drept i Algerie.

Tungt bevæpnede soldater har allerede i flere dager patruljert på jernbanestasjoner og andre offentlige steder.

– Svært sjelden med vestlige mål

Per Christian Gundersen er kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole og Syria-ekspert. Gundersen påpeker at det så langt har vært svært uvanlig at Den islamske staten faktisk gjennomfører aksjoner utenfor Irak og Syria.

Gundersen trekker frem skytingen i det jødiske museet i Belgias hovedstad Brussel i mai. Dette er et av få eksempler på aksjoner med noe i nærheten av en IS-tilknytning utenfor Midtøsten. Fire personer ble drept av en person som skal ha tilbragt et år i Syria, og opptrer i en video med et IS-flagg.

– Det kommer an på hvor langt man skal trekke definisjonen av en IS-aksjon.
Fjellguiden som ble drept i Algerie for kort tid siden, ble jo drept av en IS-tilknyttet gruppe, og det skjedde utenfor Syria og Irak, påpeker Gundersen.

– Logiske motstandere for IS

Den siste tiden har det kommet meldinger om mulige IS-angrep i blant annet Australia og Norge, i tillegg til New York og Paris. Gundersen mener det er for tidlig å si om det er snakk om en bevisst strategisk dreining mot vestlige mål fra IS’ side.

– Målsetning nummer én for dem har vært å etablere den shariabaserte staten i Syria og Irak, ikke nødvendigvis å skape frykt i Vesten. Men det er klart, når vi går så hardt til verks mot dem som vi gjør nå, så blir det også mer aktuelt for dem å ramme vestlige mål.

– Med tanke på at Frankrike og USA er nevnt, og dette er land som gjennomfører luftoperasjoner mot IS, så er det fordi de er en logisk og tydelig motstander for IS. Dette gjelder også når man ser på hvilke nasjoner journalistene de har drept den siste tiden kommer fra. Av vestlige land er det først og fremst USA, Frankrike og Storbritania som har vært tydeligst i sin retorikk og handlinger i kampen mot IS, sier Gundersen.

– Bekymringsfullt for Norge

Gundersen peker på opplysningene om et mulig terrorangrep mot Norge som kom i sommer, og mener dette tyder på at Norge nå har kommet på en liste over logiske motstandere for IS. Han peker også på at IS nå skal bestå av medlemmer fra totalt 80 nasjoner.

– IS er en multinasjonal organisasjon, og skal etter sigende bestå av krigere fra rundt 80 nasjoner. I tillegg har de støttespillere i radikale miljøer i mange land, noe som gir dem en stor global rekkefølge. Det er bekymringsfullt for en rekke nasjoner, også Norge.

Gundersen sier det er vanskelig å vurdere hvorvidt angrepsplanene mot mål i New York og Paris var reelle, men mener det er verdt å merke seg at irakiske myndigheter er kilden til opplysningene.

– Jeg skal ikke spekulere i hvilke motiver de måtte ha for å gå ut med dette, eller om det stemmer, men det er en kjensgjerning at de ønsker all mulig støtte i kampen mot terroristene.

Arrestasjoner i London

Uttalelsene til den irakiske statsministeren kommer samme dag som ni menn ble arrestert i London,

Anjem Choudary, Islam4UK

En av dem som er arrestert i London er Anjem Choudary, en velkjent radikal islamist.

Foto: Håvard Blekastad Almås

De ni er mistenkt for å ha oppfordret til terrorhandlinger og være medlemmer av en forbudt organisasjon.

En av dem skal være den såkalte «hatpredikanten» Anjem Choudary, som har kontakt med norske islamister.

Kvinnelig advokat torturert og drept

FN-kontoret for menneskerettigheter anklaget i dag IS for å ha torturert og drept en av Iraks ledende kvinnelige menneskerettsadvokater.

Sameera Salih Ali al-Nuaimy ble bortført fra hjemmet sitt i Mosul av IS-ekstremister i forrige uke etter å ha kritisert IS for å ha ødelagt eldgamle moskeer og helligdommer.

Hun ble anklaget for å være en frafallen, deretter torturert i flere dager før hun mandag denne uken ble stilt foran en eksekusjonspelotong og skutt i offentlighetens påsyn, opplyser FN-kontoret for menneskerettigheter torsdag.


– Denne grusomme offentlige henrettelsen av en modig kvinne som ikke brukte andre våpen enn ord i sitt forsvar for menneskerettighetene, avdekker den sanne ideologien til IS og dens medsammensvorne, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.

SISTE NYTT

Siste nytt