Hopp til innhold

2000 hjem ødelagt etter skogbrann

Skogbrannen som herjet den chilenske havnebyen Valparaiso søndag har blusset opp igjen.

Skadeomfanget etter skogbrannen i Valparaiso øker. Ifølge chilenske myndigheter blusset brannen opp igjen natt til mandag norsk tid.

Nyhetsbyråene Reuters, AFP og avisen El Pais melder at 12 personer har mistet livet og 2000 hjem er ødelagt som følge av brannen. I tillegg er 10.000 mennesker evakuert og Chiles president Michelle Bachelet har erklært unntakstilstand for havnebyen.

I kystbyen Valparaiso i Chile har minst 11 mennesker mistet livet etter en kraftig brann. Minst 500 hus er ødelagt og flere tusen har måttet reise fra hjemmene sine. Brannen startet som en skogbrann utenfor byen, men sterk vind fra Stillehavet gjorde at den spredte seg raskt. Presidenten har erklært byen som et katastrofeområde og militæret er satt inn i evalueringsarbeidet.

SE VIDEO: Bilder fra brannen som ødela 2000 hjem i den chilenske byen Valparaiso søndag.

Søndag morgen norsk tid kom de første meldingene om skobrannen i Valparaiso og i løpet av dagen skal 11 menneskeliv ha gått tapt og fem hundre boliger blitt ødelagt av flammehavet.

Les også: Storbrann herjer by i Chile

Har ikke kontroll

Brannen har blusset opp igjen flere steder i byen og slukningsarbeidet er utfordrende på grunn av sterk vind fra Stillehavet, skriver El Pais. Informasjonen baserer seg på en rapport fra Chiles innenriksminister Rodrigo Peñailillo.

11 helikoptre, seks fly og to tusen politimenn og soldater er satt for å få kontroll på brannen. Den kraftige vinden gjør slukningsarbeidet utfordrende, men chilenske myndigheter håper de kan få kontroll på brannen innen tre døgn.

Nekter å evakuere

Innenriksminister RodrigoPeñailillo har advart befolkningen mot å returnere til hjemmene som ble ødelagt av skogbrannen fordi brannen kan blusse opp igjen.

CHILE-VALPARAISO-FIRE

Flere innbyggere returnerer til ruinene for å redde eiendelene sine. Myndighetene har advart folk om å returnere fordi brannen kan blusse opp igjen.

Foto: MARTIN BERNETTI / Afp

Flere beboere har trosset advarselen og returnert til det som er igjen av hjemmene deres. Det er hovedsakelig byens fattigste nabolag som er rammet av brannen og desperate beboere prøver å redde det som er igjen av eiendeler, melder AFP.

Firebarnsfaren Arturo Gomez nekter å evakuere fra hjemmet sitt i frykt for å bli frastjålet det lille han har av eiendeler.

– Jeg vil ikke gi slipp på det lille jeg har. Hjemmet mitt representerer femten års innsats og jeg forlater ikke huset mitt før det forsvinner i flammene. Konen og barna mine er i sikkerhet, sier Gomez til AFP.

Frykter spredning

Ifølge BBC er store deler av Valparaiso uten elektrisitet og flere av byens innbyggere lider av røykskader.

– Vi frykter at brannen vil spre seg til sentrum av byen, noe som ville øke alvorlighetsgraden, sa den regionale guvernøren Ricardo Bravo til BBC.

Uerstattelig arkitektur

Havnen i Valparaiso

Den fargerike trehusbebyggelsen rundt havnen i Valparaiso er fredet og havnen havnet i 2003 på UNESCOs verdensarvliste.

Foto: Claudio Reyes / Afp

Deler av den koloniale havnebyen er oppført på UNESCOS verdensarvliste og brannen skal ifølge AFP ikke ha nådd den verneverdige havnen.

Det historiske kvarteret av Valparaiso representerer ifølge UNESCO det 19. århundres urbane og arkitektoniske utvikling i Latin-Amerika.

Byen er også hovedsete for Chiles nasjonale lovgivende forsamling og havnen i byen er en av landets største.

2000 hjem ble ødelagt etter brannen i den chilenske havnebyen Valparaiso.

SE VIDEO: 2000 hjem ble ødelagt etter brannen i den chilenske havnebyen Valparaiso.

SISTE NYTT

Siste nytt