Hopp til innhold

Venstre avlyser blåblå nynorskpolitikk

Venstre tviler på at den kommende regjeringen får gjennomslag i nynorsk-politikken. Både Høyre og Frp vil fjerne sidemålskarakteren i skolen, men har ikke støtte i Stortinget.

Erna og Siv på Sundvolden

NYNORSKKAMP PÅ TINGET: Både Høyre og Frp vil endre sidemålsundervisningen i skolen, men de møter et Storting som ikke er enig. Her går partilederne Erna Solberg og Siv Jensen inn til gårsdagens pressekonferanse.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

«Fremskrittspartiet ønsker å gjøre den skriftlige og muntlige sidemålsundervisningen valgfri,» står det i Frps partiprogram for de neste fire årene.

Høyre skriver i sitt program at de vil «avvikle ordningen med egen karakter og eksamen i sidemål i ungdomsskolen og i den videregående skolen».

Slike formuleringer får det til å gå kaldt nedover ryggen på Noregs Mållag.

Skei Grande ankommer møtet med stortingsgruppa

TVILER: Venstre-leder Trine Skei Grande tror ikke Høyre og Frp får gjennomført sin sidemålspolitikk.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Vi synes ikke at det var det beste som kunne skje at de to politiske partiene som har de dårligste nynorskvedtakene nå danner regjering, sier leder Marit Aakre Tennø til Kulturnytt på NRK P2 onsdag morgen.

Høyre og Frp sitter nå i regjeringsforhandlinger på Sundvolden hotell i Buskerud. Samarbeidsavtalen som de blåblå regjeringspartiene har inngått med Venstre og KrF nevner ikke sidemål med ett ord.

Men ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande har nynorskfolket ingenting å frykte.

– Grunnen til at det ikke ligger noe i avtalen, er at dette er det bred enighet om i Stortinget. Vi kommer til å følge den språkmeldingen jeg var saksordfører for i det forrige Stortinget, der var det stor enighet om de aller fleste punktene, sier Venstre-lederen til Kulturnytt.

– Mye av de innretningene regjeringspartiene går inn for, er det ikke flertall for i Stortinget, fortsetter hun.

Under onsdagens pressekonferanse på Sundvolden hotell sa Erna Solberg at de ennå ikke har diskutert sidemål i regjeringsforhandlingene med Frp.

– Vi vil invitere Stortinget med, så er jeg sikker på at vi vil finne gode løsninger.

Nytt tap for Solberg og Jensen

Men Høyre og Frp får neppe Stortinget med seg. Dermed blir sidemålspolitikken enda et felt der Solbergs mindretallsregjering må belage seg på et tap.

I går fortalte NRK.no at Høyre og Frp trolig ikke får innført karakterer fra femte klasse selv om begge partiene ønsker det.

Under pressekonferansen tirsdag sa påtroppende statsminister Erna Solberg at hun er forberedt på at hennes regjering vil «gå på et og annet nederlag».

For første gang på åtte år skal Norge nå styres av en mindretallsregjering. Solberg lyktes ikke i å overbevise KrF og Venstre om å bli med i regjering, men har inngått en forpliktende samarbeidsavtale med de to sentrumspartiene.

Avtalen er generell på mange punkter, og flere politikkområder er ikke nevnt i det hele tatt. Høyre og Frp må derfor belage seg på en rekke tøffe runder i Stortinget når de skal få gjennom sin politikk.

– Vi skal være ydmyke når motforestillingene kommer. Vi skal ha lave skuldre, sa Solberg tirsdag.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «PDF - samarbeidsavtalen» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.