Hopp til innhold

Derfor sier Venstre og KrF nei

STORTINGET (NRK.no): Både Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide skryter av alt de har fått gjennomslag for i regjeringssonderingene. Så hva er det stoppet dem fra å gå i regjering?

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide holder sammen og velger begge å bli i opposisjon i Stortinget.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Hareide sier han KrF har fått mer politisk gjennomslag i løpet av de siste to ukene med sonderinger enn i løpet av de siste årene.

Grande sier at Venstre har gått gjennomslag og armslag og nevner en rekke saker hun har fått satt sitt stempel på.

Likevel ble det samtidig klart at begge disse sentrumspartiene har sagt nei til å sitte i regjering sammen med Høyre og Frp.

Hvorfor?

– Stortinget viktigere arena

– Jeg har mer tro på å bruke Stortinget som plattform for å jobbe videre. Fra nå av tror jeg Stortinget blir en mye viktigere arena, sier Grande.

Høyre og Frp har til sammen 77 mandater i Stortinget etter valget. Det trengs 85 mandater for å få flertall i Stortinget. Den blåblå regjeringen blir dermed en mindretallsregjering, og Venstre og KrF har sikret seg makt som vippepartier i Stortinget.

Hareide sier det ikke er én enkeltsak som satte kroken på regjeringsdøra.

– Da vi gikk inn i samtalene, sa vi at vi mente det var lite sannsynlig med en firepartiregjering fordi den politiske avstanden var for stor. Men vi har kommet nærmere hverandre i løpet av disse dagene. Det er ikke én enkeltsak som gjør at KrF havnet på denne konklusjonen, men en helhet.

– Handler ikke om Frp

Både Hareide og Grande har gjentatte ganger sagt at de har ansett det som usannsynlig å sitte i regjering sammen med Frp.

De hevder i kveld at det ikke var den politiske avstanden til Frp som gjør at de velger å holde seg i opposisjon i Stortinget.

– Dette handler ikke om Frp. Dette er en helhetsvurdering rundt en firepartiregjering. Jeg har opplevd en stor respekt, spesielt fra Frp. Jeg kommer ikke til å gå inn i enkeltsaker, men vi skulle ha sett en annen helhet. Vi har erfaring som regjeringsparti fra tidligere og vet hvor viktig det er med en balanse, sier Hareide.

Han sier til NRK.no at det var helt i sluttfasen av sonderingene han konkluderte med at han ville anbefale partifellene å si nei til å gå inn i firepartiregjering nå.

– Partiene er enige om en del viktige satsingsområder, men jeg vet fra min egen regjeringserfaring at det ikke er nok å være enige om det. Man skal også være enig om hvor de eventuelle kuttene skal tas. Der vet vi at vi ikke kan oppheve den politiske tyngdekraften, sier Hareide.

– Erna har fem ganger så mange stortingsrepresentanter som oss, mens Siv har tre ganger så mange. Vi er bare en tiendedel i det totale regnestykket.

Trine Skei Grande sier at Venstre nå vil være et konstruktivt opposisjonsparti, men at samarbeidsavtalen de fire partiene imellom ikke betyr at den nye regjeringen får fred fra de to sentrumspartiene.

– Erna Solberg vil også få spørsmål fra meg i spørretimen. Vi kommer til å være «pushere» fra vår vinkel, samtidig som regjeringspartiene blir «pushere» fra sin vinkel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Regjeringsavklaring i Stortinget

Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen har sittet sammen i regjeringsonderinger hittil. Fra nå av er det bare Høyre og Frp som går videre til reelle regjeringsforhandlinger.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Solberg åpner for senere regjeringsutvidelse

Erna Solbergs store drøm har vært å få med alle de ikke-sosialistiske partiene i en ny regjeringen. Den drømmen brast i kveld. Håpet hennes lever likevel videre.

– Hvis Venstre eller KrF ønsker å bli en del av regjeringen på et senere tidspunkt, stiller vi oss åpne for det, sier hun.

Hun viser til et eget punkt i samarbeidsavtalen de fire borgerlige partiene nå har underskrevet. Det lyder slik: «Dersom Venstre eller Kristelig Folkeparti ønsker å gå inn i regjeringen Solberg, så har samarbeidspartiene en positiv holdning til dette.»

– Der ligger håpet, sier Solberg i kveld.

På spørsmål om den inngåtte samarbeidsavtalen ikke bare åpnet for regjeringsutvidelse, men også for at Venstre og KrF kan kaste den nye blåblå regjeringen, sier Hareide at det ikke har vært en aktuell problemstilling.

– Det er et felles ansvar at vi får en styringsdyktig regjering, og den type problemstilling har vi ikke diskutert, sier Hareide.

– Han får det ikke til alene, legger Grande til med et smil.

– Har ikke tenkt på å styre alene

Til tross for at det for allmennheten har vært virket helt åpent hvordan den nye regjeringen ville komme til å se ut, har i hvert fall ett regjeringsalternativ vært uaktuelt for Erna Solberg hele tiden.

– Det har ikke streifet min tanke at vi skulle styre alene. Jeg har nok bare vaklet litt frem og tilbake når det gjaldt om Venstre og KrF ville inn eller ikke, sier Solberg.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.