Hopp til innhold

Jensen ville ikke gi Storbritannia EU-råd

LONDON (NRK): Finansminister Siv Jensen (Frp) voktet seg vel for å gi noen som helst råd i den pågående britiske EU-debatten da hun ble intervjuet av flere TV-kanaler i London i dag.

Siv Jensen hos CNBC

Finansminister Siv Jensen ble spurt, men ønsket ikke å svare, om Brexit-debatten i Storbritannia. Her hos CNBC.

Foto: Espen Aas / NRK

Fra tidlig i morges var Siv Jensen på full fart mellom TV-studioene i London sentrum. Opprinnelig invitert for å diskutere de lave oljeprisene, og det faktum av Norge må bruke mer av oljefondet enn tidligere, men også Norges EØS-avtale dukket opp i samtlige intervjuer.

– Betaler høy pris?

Første stoppested var hos CNBC midt i Londons finansstrøk City. Men da spørsmålene kom over på den såkalte «Brexit»-debatten i Storbritannia, var Jensen rask til å si at dette var en debatt britene selv måtte ta selv.

Neste stopp var økonomisendingen til Bloomberg TV, etter et par spørsmål om oljeprisene og det norske oljefondet, kom igjen den britiske debatten opp – men samme svar fra Jensen.

Siv Jensen hos CNN i London

Også CNN ville vite hva Siv Jensen mente om en mulig «Brexit».

Foto: CNN

Tredje stopp var CNN, og spørsmålet kom om Storbritannia burde gjøre som Norge.

– Dere betaler 400 millioner euro i året til EU. Det er voldsomt mye penger, har dere en god avtale med Europa? Kan Storbritannia gjøre som Norge?

– Jeg vil ikke gå inn i Brexit-debatten, sa Siv Jensen for tredje gang, men la til:

– Når det er sagt, Norge er knyttet til EU gjennom EØS-avtalen. Ja, vi betaler, men vi har også tilgang til det indre markedet, som har vært bra for Norge. Men vi innfører EU-regulativer nærmest daglig, så det er ikke akkurat som om vi er løsrevet fra Europa. Vi er faktisk avhengig av Europa, det er vårt viktigste marked, sa Jensen.

Statsminister David Cameron som forsøker overbevise britene om å forbli i EU har flere ganger trukket frem Norge som eksempel på noe ikke Storbritannia bør kopiere. Han har vist til at Norge likevel må innføre EU-direktiver, tar imot flere arbeidsinnvandrere per innbygger enn Storbritannia, men ikke har noen innflytelse på EUs politikk.

Meningsløst med norsk debatt

Når NRK senere spør Jensen som FrP-lederen om hun nå er mer positiv eller mer negativ til EU, svarer hun slik:

– Jeg og Frp har sagt at vi skal delta i en debatt når og hvis det er endringer i befolkningen i Norge, men det ser vi ingen tegn til, så derfor er det helt meningsløst å sette i gang en debatt om Norges tilknytning til EU.

Men i Storbritannia fortsetter debatten å rase. Ennå er det neste fire måneder igjen til avstemningsdagen, 23. juni, men bare denne uken har lederen av det britiske handelskammeret gått av etter å uttalt seg negativt om EU-medlemskap, mens en tabloidavis mener å ha kilder på at landets dronning Elisabeth ønsker at landet forlater unionen.

SISTE NYTT

Siste nytt