Hopp til innhold

Menneskerettighetsaktivist dømt til fengsel i 10 år og 1000 piskeslag

En domstol i Saudi-Arabia mener Raif Badawi har krenket islam fordi han opprettet en debattside på internett.

Raif Badawi

Raif Badawi skal piskes 1000 ganger, sone 10 år i fengsel og betale halvannen million kroner i bot for å ha drevet en debattside på nettet.

Foto: Privat/Amnesty

Ina Tin

Ina Tin i Amnesty reagerer kraftig på straffeskjerpelsen.

Foto: Amnesty
Lars Vaular

Rapperen Lars Vaular har engasjert seg i saken.

Foto: Gyrid Listuen / NRK

Badawi er en av grunnleggerne av nettstedet Free Saudi Liberals. Siden var ment å være en arena for liberal og sosial debatt for saudiarabere.

Men innleggene på nettsiden falt myndighetene i den strengt religiøse landet tungt for brystet.

En artikkel om at Valentines day er forbudt i landet, og det myndighetene mener er en latterliggjøring av landets religiøse politi, ligger blant annet til grunn for dommen.

I fjor sommer ble Raif Badawi dømt til 600 piskeslag og sju års fengsel for å ha brutt landets lov om informasjonsteknologi og for å ha fornærmet den religiøse ledelsen.

Saken ble anket, men i desember i fjor sendte domstolen den videre til en annen domstol som behandler saker som angår frafall fra islam.

Norsk engasjement

Onsdag falt dommen, og Badawis straff er skjerpet til 10 år og tusen piskeslag. I tillegg er han dømt til å betale en bot på en million rijaler, om lag halvannen million norske kroner.

– Det er en grusom nyhet og ekstremt skuffende, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty til NRK.

Badawis sak har vært høyt prioritert hos Amnesty i Norge og i flere andre land.

– Spesielt unge nordmenn har vært opptatt av saken hans og har sendt hundrevis av brev til ham, sier Tin.

Også den norske rapperen Lars Vaular har engasjert seg i saudiaraberens situasjon og ga i vinter ut en låt om blant annet Badawi, skrevet av norske skoleelever.

– Hinsides dom

Det er ikke kjent om Badawi har mulighet til å anke dommen videre i systemet.

I tillegg ble advokaten hans fengslet for noen uker siden, så han har ikke fått juridisk støtte i tiden fram mot dommen, forteller Tin.

– Dommen er helt hinsides og opprørende. Vi krever at den blir frafalt og at han løslates. Vi har hele tiden ment at han er en samvittighetsfange. Han har gitt uttrykk for sine meninger på fredelig vis, sier Tin.

Dersom dommen effektueres er det uklart om piskeslagene gis i en omgang eller fordeles utover.

– Hvis du blir utsatt for 1000 piskeslag i en runde, så dør du. De deler derfor ofte straffen opp i 150 slag av gangen. Deretter blir du innlagt på sykehus og behandlet til du er i stand til neste runde, sier Tin.

Denne formen for fysisk avstraffelse mener Amnesty strider med internasjonal lov fordi det må betraktes som en form for mishandling og tortur.

– Knebler all opposisjon

Tin mener dommen må sees i en større sammenheng og at Saudi-Arabia etter revolusjoner og opprør i sine naboland, har skjerpet linja overfor menneskerettighetsaktivister de siste tre årene.

– Det ser ut som at myndighetene bruker alle midler for å kvele enhver opposisjon og kritikk. De knebler folk som våger å ytre seg på fritt grunnlag, sier Tin.

– De møter krav om reformer og nytenkning på en ekstremt bakstreversk og håpløs måte.

Badawis sak har skapt engasjement i en rekke land. I USA gikk flere amerikanske senatorer sammen og ba Obama ta den opp med saudiarabiske myndigheter.

Amnesty har ved flere anledninger bedt det norske utenriksdepartementet gjøre det samme, men har så langt ikke hørt noe.

– Vi vil uansett be om et nytt møte på bakgrunn av straffeskjerpelsen, sier Tin.

NRK var onsdag kveld i kontakt med Utenriksdepartementet, men de har så langt ikke kunnet kommentere hva som er gjort overfor saudiarabiske myndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt