Hopp til innhold

Colombia: Mindre voldshandlinger enn på 50 år

FARC-geriljaen og regjeringa i Colombia blir ikke enige om en fredsavtale innen fristen 23. mars. Men den gode nyheten er at volden i landet er redusert betydelig siden fredsforhandlingene startet, ifølge et colombiansk forskningsinstitutt.

TOPSHOTS-CUBA-COLOMBIA-FARC-CONFLICT-PEACE-CASTRO-SANTOS-TIMOCHE

INGEN FREDSAVTALE 23. MARS: Et historisk håndtrykk melllom Colombias president, Juan Manuel Santos og geriljaleder Timochenko i desember, da de sa at en avtale skulle underskrives innen 23. mars i år. Det får de trolig ikke til.

Foto: LUIS ACOSTA / Afp

FARC-geriljaen og regjeringa i Colombia har prøvd å få til en fredsavtale siden forhandlingene startet offisielt på Hurdal høsten 2012. I fjor høst kom det historiske håndtrykket mellom geriljalederen Timochenko og Colombias president, Juan Manuel Santos, med Cubas president Raúl Castro mellom de to tidligere erkefiendene.

De var enige om viktige punkter i en midlertidig avtale og annonserte at en endelig fredsavtale skulle underskrives innen 23. mars i år. Men tidsfristen sprekker nok en gang, bekrefter Dag Nylander til NRK. Han er Norges spesialutsending til forhandlingene på Cuba der Norge er tilrettelegger:

– Det er udramatisk at de har behov for noe mer tid for å få på plass en endelig sluttavtale. Hva de eventuelt kan bli enige om i løpet den nærmeste tida, er uklart, sier Nylander.

President Juan Manuel Santos sa denne uka at han ikke vil signere «en dårlig avtale» bare for å holde tidsfristen.

TOPSHOTS-COLOMBIA-CONFLICT-VICTIMS-DEMO

MANGE OFRE FOR KRIGEN: Over 200.000 har blitt drept i den over 50 år lange krigen i Colombia og mer enn 6 millioner har blitt fordrevet fra sine hjem.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

Våpenhvile

Et av de vanskeligste punktene som gjenstår, er en gjensidig våpenhvile. Nylander sier han håper de blir enige i løpet av noen uker:

– Våpenhvile og våpennedleggelse er vanskelige punkter. Ett tema som diskuteres, er hvordan geriljaen skal samles under en våpenhvile, hva som skal skje med våpnene, hva de kan gjøre og i det hele tatt hvilke spilleregler de må følge, sier Nylander.

Etter det NRK erfarer, diskuterer partene nå egne soner eller områder hvor FARC-geriljan må oppholde seg under en våpenhvile.

Selv om de ikke har klart å bli enige om en fredsavtale, har de siste sju månedene vært de roligste i Colombia siden krigen startet for over 50 år siden, ifølge det colombianske forskningsinstituttet, CERAC. Ifølge CERAC har volden i landet gått ned med 80 prosent siden fredsforhandlingene startet, melder BBC.

FARC startet en ensidig våpenhvile i fjor sommer, og regjeringa har også trappet kraftig ned på angrepene på geriljagruppa som antas å ha rundt 7000 soldater.

Likevel fortsetter drapene på opposisjonelle som student- og fagforeningsledere og ledere for sosiale organisasjoner:

– På fire uker har seks blitt drept, forteller Diego Marin, som er colombiansk flyktning i Norge og leder for Støttegruppen for fred i Colombia.

TOPSHOTS-COLOMBIA-FARC-ANNIVERSARY-SECURITY TOPSHOTS-COLOMBIA-FARC-ANNIVERSARY-SECURITY

KRIGEN ER IKKE OVER: Det er mindre voldshandlinger i Colombia enn på 50 år, men krigen er ikke over.

Foto: RODRIGO ARANGUA / AFP

ELN trapper opp

Mens FARC trapper ned krigen, trapper den nest størst geriljagruppa i landet, ELN, opp sine angrep. Det er også kommet meldinger om at de har gått inn i områder hvor FARC tidligere var sterke.

Regjeringa har lenge vært i samtaler med ELN for å starte fredsforhandlinger og Norge bidrar også her. Men de har hittil ikke lykkes.

– Hvis det ikke blir en fredsavtale med ELN, er det stor risiko for at militære grupper kan overta regioner hvor FARC er nå og det er stor risiko for at krigen i Colombia vil fortsette, sier Marco Romero som er professor ved Universitetet i hovedstaden Bogota og som var i Norge denne uka.

Obama til Cuba

Søndag lander USAs president Barack Obama på Cuba. USA vil øke bistanden til Colombia for å bidra til fredsprosessen i landet, og det har vært spekulert i om det vil komme nyheter om fredsprosessen i forbindelse med Obamas besøk.

Selv om det ikke blir signert noen fredsavtale når, og selv om det seinest for et par uker siden oppstod en krise som holdt på å velte hele fredsprosessen, mener de fleste kommentatorer at partene har kommet så langt at en fredsavtale vil bli undertegnet, trolig i løpet av året:.

– De har klart å løse alle kriser i prosessen. Det er en vanskelig prosess, men jeg tror det blir en avtale. Ikke i mars. Men snart, sier Romero.

SISTE NYTT

Siste nytt