Hopp til innhold

Avtale om savnede kan gi familier svar

Regjeringen i Colombia og FARC-geriljaen er enige om å lete etter dem som har forsvunnet under borgerkrigen. Mange familier kan dermed se fram til å lukke et vanskelig kapittel.

Colombianere markerer årsdag for den blodige operasjon Orion i Medellin

En minnemarkering i Medellin fredag, 13 år etter «Operasjon Orion». Da regjeringen tok tilbake kontrollen i Comuna 13 i den drapsherjede byen, forsvant flere hundre mennesker.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

– Dette er et viktig tillitsskapende tiltak og bidrag til forsoning, heter det i en skriftlig uttalelse fra utenriksminister Børge Brende.

Utenriksminister Brende hilser på president Santos

Utenriksminister Brende møtte Colombias president Santos i Oslo i juni 2015

Foto: Anders Tvegård / NRK

Oppklaring av hva som har skjedd med forsvunne personer har vært et tydelig krav fra ofrene til forhandlingspartene, skriver han.

Riksadvokaten i Colombia anslår at 52.000 mennesker er savnet etter 50 år med borgerkrig, ifølge nyhetsbyrået Reuters. De aller fleste antas å være drept.

Markører på en fylling med antatt levninger etter savnede

En søppelfylling utenfor Medellin kan skjule hemmeligheter om forsvunne i Colombia. Aktivister mener minst 300 mennesker ble dumpet her i 2002.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

Nytt steg mot fred

Nå forplikter regjeringen og geriljaen seg til å lete etter savnede og kaste lys over umerkede gravplasser der de drepte kan ligge. Arbeidet skal ledes av en ny arbeidsgruppe, med støtte fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen og Colombias rettsmedisinske institutt.

Pressekonferanse med partene i Colombia-konflikten

Norges utsending til forhandlingene i Havana, Dag Nylander, presenterer avtalen om den nye enheten som skal bidra til at levningene av de drepte blir funnet.

Foto: YAMIL LAGE / Afp

Delavtalen løser ett av de vanskelige punktene som gjenstår før den selvpålagte fristen om en fredsavtale innen slutten av mars neste år.

Spent stemning

Samtalene på Cuba er preget av at fristen nærmer seg, forteller kilder som kjenner forhandlingene, til NRK. Det er optimisme, men også øyeblikk hvor man frykter det ikke går.

FARC har allerede advart offentlig om at en endelig fredsavtale avhenger av om myndighetene holder delavtalene som hittil er undertegnet. For et par uker siden mente FARC at de hadde blitt enige om justisspørsmål, men regjeringen sa at advokater måtte se nærmere på dokumentet først.

– Det går veldig i bølger, men det er stort sett optimisme til en sluttavtale, får NRK høre.

Viktig valg

En mann går forbi valgplakat i Bogota

Neste uke er det lokalvalg i Colombia der velgerne peker på politikere som skal iverksette en eventuell fredsavtale.

Foto: GUILLERMO LEGARIA / Afp

Colombianerne skal velge guvernører og ordførere i region- og lokalvalg neste helg.

Fredsprosessen er ikke en markant valgkampsak, men hvem som velges blir viktig for gjennomføringen av en fredsavtale. De nyvalgte skal være med på å sette avtalen ut i live blant annet ved å avvæpne og integrere de tidligere geriljakrigerne.

Valgobservatører fra det sivile samfunn advarer om fusk, korrupsjon og vold i nesten hvert femte valgdistrikt, skriver Colombia Reports.

Vil lukke kapittel

En dame legger ned blomster for å minnes forsvunne

Etterlatte minnes forsvunne i Colombia. Nå kan de få nye svar på hva som skjedde med sine kjære.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

Norge og Cuba er tilretteleggere for fredsprosessen. Delavtalen partene nå ble enige om ses på som et viktig skritt for å legge krigens brutaliteter bak seg.

Flere geriljasoldater som sitter fengslet har allerede samarbeidet med myndighetene om å peke ut steder ofre er blitt dumpet. I bytte mot opplysninger er opprørerne lovet mildere straffer. Nå blir det felles kamp for å søke etter og identifisere forsvunne familiemedlemmer.

En av utfordringene i arbeidet med å identifisere levningene har vært mangel på penger, trening og utstyr hos granskerne, skriver Reuters.

Regjeringen og geriljaen er tidligere blitt enige om å opprette en sannhetskommisjon etter sørafrikansk modell, en erstatningsordning for krigens ofre og et spesialtribunal for dem som står bak de groveste forbrytelsene.

Colombia

SISTE NYTT

Siste nytt