Hopp til innhold

Bare 3,5 prosent stemte på Trump og Clinton

Av USAs 318 millioner innbyggere så har 10,6 millioner til nå stemt på republikanernes presidentkandidat Donald Trump. Men det er flere enn det pleier å være.

Donald Trump og Hillary Clinton

Amerikanere har ikke for vane å gå mann av huse for å delta i nominasjonsprosessene i de to partiene.

Foto: DSK / Afp

Med Ted Cruz og John Kasich ute av dansen, er det Trump som er mannen som skal kjempe om plassen i det ovale kontor.

Mange har latt seg forbause og sjokkere over «The Donalds» uttalelser om Mexicanere, svarte og muslimer, men folk har ikke akkurat stormet til nominasjonsurnene av den grunn. Faktisk så har 10,6 millioner, eller litt rundt regnet 3,5 prosent, av dem som kan ha hatt muligheten til å stemme på Trump gjort det, viser tall fra det amerikanske nettstedet Real Clear Politics.

Tallet er ikke så mye høyere hos Demokratene, 12,4 millioner har stemt på Hillary Clinton.

NRKs utenriksmedarbeider Wenke Eriksen forklarer veien frem til valget av presidentkandidatene. Det er ganske komplisert.

Video: Slik foregår nominasjonsprosessen

Flere kjører kollektivt

Det amerikanske nettstedet Upworthy har satt 11 millioner i et amerikansk perspektiv, og sett på hva som samler flere enn nominasjonsprosessen.

Som for eksempel å bake en kake til korpset. Faktisk så er det fem ganger så mange som driver med frivillig arbeid enn som stemte på Trump og Hillary.

USA har lenge vært pekt på som en sinke når det gjelder offentlig transport. Bare 5 prosent av landets befolkning benytter seg av dette til jobb, men de 16 millionene som faktisk gjør det, er uansett flere enn de som stemte frem de to som skal kjempe om å bli verdens mektigste.

Høyere enn det pleier

Men årets deltagelse er faktisk høyere enn det pleier å være i den amerikanske nominasjonsprosessen.

Den amerikanske nominasjonskampen er to ting på en gang. Den er en intern partiprosess, der det i de færreste land er vanlig med stor folkelig deltakelse. Samtidig er avstemningene i noen delstater så åpne at de kan likne på det vi kjenner som første valgomgang i land med flere valgomganger, sier historiker og forfatter Hallvard Notaker til NRK.

Han kjenner amerikanske politikk godt og mener årets deltagelse ikke skiller seg nevneverdig ut.

– Deltakelsen i presidentvalg i USA har steget etter årtusenskiftet, etter flere tiårs synkende tendens. Engasjementet omkring nominasjonsprosessen, særlig i 2008 og 2016, passer inn i dette bildet.

Mange har tidligere pekt på at Donald Trump har fridd til den stille majoriteten og mobilisert nye velgermasser. Hvis man sammenligner årets tall, før den folkerike delstaten California har stemt, så ser man faktisk at det er nesten 5 millioner flere som har deltatt i år enn i 2008 da John McCain ble nominert, og nesten 7 millioner flere enn i da Mitt Romney fikk 9,8 millioner stemmer i 2012.

Men dette er langt bak den Demokratiske valgthrilleren i 2008 da Barack Obama slo Hillary Clinton med bare 0,1 prosent av stemmene og begge fikk over 17 millioner stemmer.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt