Hopp til innhold

Amnesty: Iran har henrettet 73 barn de siste ti årene

– De yngste vi har registrert som er blitt dømt til døden i Iran, er bare tolv år gamle, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge. Det skjer til tross for at Iran har underskrevet FNs barnekonvensjon.

John Peder Egenæs

HENRETTER BARN: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, forteller at flere barn som er blitt dømt til døden i Iran, er blitt torturert til å tilstå forbrytelsen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ifølge en ny rapport fra Amnesty sitter nå 160 mindreårige på fengselsavdelinger for dødsdømte i Iran. Noen av dem har sittet i fengsel over ti år, skriver organisasjonen.

– De fleste av barna vi har registrert, er dømt for drap, men det er også noen som er dømt for narkotikaforbrytelser eller såkalt religiøse forbrytelser, som utroskap og så videre, sier John Peder Egenæs til NRK.

– Klart brudd på FNs barnekonvensjon

For 20 år siden skrev Iran under på FNs barnekonvensjon, som slår fast at alle innbyggere anses som barn inntil de er 18 år. Dermed kan de ikke dømmes til dødsstraff eller livstid i fengsel, ifølge konvensjonen.

Til tross for dette kan jenter helt ned i 9-årsalderen og gutter fra 15 år og oppover dømmes til døden i Iran, slår Amnesty-rapporten fast.

«Ved å bruke dødsstraff mot mindreårige kriminelle gjør Iran seg skyldig i en alvorlig og uopprettelig krenkelse av barns rett til livet,» skriver Amnesty.

– De yngste vi har registrert som er blitt dømt til døden i Iran, er tolv år gamle, sier Egenæs.

– Det er ingen tvil om at det Iran gjør, er et klart brudd på barnekonvensjonen, som forbyr å dømme barn under 18 år til døden, uansett hvilken forbrytelse de har begått.

– Mange er blitt torturert til å tilstå

Ifølge Egenæs har flere av de dødsdømte barna blitt truet til å tilstå forbrytelsen, og mange av dem kjenner ikke til rettighetene de har.

– Vi kjenner til at en god del av dem er blitt torturert til å tilstå før rettssaken, sier Egenæs.

– Vi har også kommet i kontakt med en del det siste året, som forteller at de ikke hadde noen forsvarsadvokat, og at de ikke kjente til at de kunne anke saken etter at de var dømt. De visste heller ikke at Iran i fjor innførte en mulighet til å få prøvd saken på nytt basert på en vurdering av om man var moden nok til å bli dømt.

Av de 73 henrettelsene av mindreårige som Amnesty kjenner til mellom 2005 til 2015, var 51 av dem mellom 15 og 17 år da de begikk forbrytelsene.

Åtte av de dømte var mellom 12 og 14 år gamle.

SISTE NYTT

Siste nytt