Hopp til innhold

Vil selv granske grunnlaget for millionbot

Statens vegvesen vil selv undersøke grunnlaget for boten på sju millioner kroner etter brukollapsen på Rotvoll i Trondheim, og har fått utsettelse til høsten med å svare Statsadvokaten om de vedtar boten eller ikke. Entreprenør Reinertsen fikk derimot ikke utsettelse.

Brukollaps i Trondheim

To personer omkom da ei bru under støping kollapset på Rotvoll i Trondheim i fjor.

Foto: Martin Hammervik / NRK

Den 5. juni ga Statsadvokaten i Trondheim både byggherre Statens vegvesen og hovedentreprenør Reinertsen en foretaksstraff på sju millioner kroner kroner, etter brukollapsen som kostet to mennesker livet.

– Byggherren Statens vegvesen kontrollerte ikke stillaset før støping. De sørget heller ikke for at en uavhengig tredjepart undersøkte om byggearbeidet var gjort etter forskriftene, slik det krever. Dette er alvorlig, sa førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til NRK.

– Det er snakk om 14 ringpermer med dokumentasjon som viser hvordan de har sannsynliggjort sin konklusjon. Uansett om vi vedtar boten eller ikke, kreves en skikkelig gjennomgang fra vår side. Denne saken vil kunne danne en mal på hvordan ansvarsforholdet mellom vegvesenet og underleverandører vil være for veiprosjekter i fremtiden, sier pressesjef i Statens vegvesen, Kjell Bjørn Vinje.

LES: Bøtelegges etter brukollapsen på Rotvoll

– Et omfattende materiale å sette seg inn i

Ove Nesje

Prosjektdirektør i Statens vegvesen Region midt, Ove Nesje.

Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen

Den opprinnelige fristen på å svare på om de vedtar boten eller ikke går ut mandag 16. juni, men nå har vegvesenet fått utsatt fristen til 1. september.

Prosjektdirektør i Statens vegvesen Region midt, Ove Nesje, sier årsaken til utsettelsen er at saken er veldig alvorlig, omfattende og kompleks.

– Saken berører flere forvaltningsnivå, både vegvesenet, Vegdirektoratet og Samferdselsdepartementet. Det er videre et omfattende materiale å sette seg inn i.

Pressesjef Vinje sier de har bedt politiet om å få tilgang til etterforskningsmaterialet som er grunnlaget for Statsadvokatens vedtak om bot.

LES: – Uforsvarlig kontroll av stillaset

Departementet avgjør

Materialet vil først gjennomgås av jurister hos Statens vegvesen, før det til slutt vurderes av Samferdselsdepartementet.

– Rent formelt er det departementet som tar stilling til om vi skal vedta boten eller ikke. Dette skjer sannsynligvis i samarbeid med Regjeringsadvokaten, sier Vinje.

Prosjektdirektør Nesje vil ikke kommentere hvordan Statsadvokatens millionbot ble mottatt i vegvesenet. Han vil heller ikke kommentere at hovedentreprenør Reinertsen fikk en likelydende bot.

– Vi må håndtere dette uavhengig av hvordan Reinertsen gjør det. Vi har ingen form for koordinering med dem, og vet ikke hvordan de tenker å håndtere boten.

LES: – Brukollapsen var et sjokk for hele bransjen

Reinertsen får ikke utsettelse

Førstestatsadvokat Bjørn Soknes hos Statsadvokaten i Trondheim bekrefter overfor NRK at entreprenøren Reinertsen ikke har fått utsettelse.

– De har bedt om en utsettelse, men har fått avslag. Vi forventer å få svar på om de vedtar boten eller ikke i løpet av uken, sier Soknes.

Han sier årsaken til at Statens vegvesen fikk utsettelse er at de ikke tidligere har hatt tilgang på sakspapirene, samt at de behøver tid til å finne ut om det er vegvesenet, direktoratet eller departementet som skal ta stilling til om boten vedtas eller ikke.

Brukollaps i Trondheim - bruen kollapset etter påfylling av sement og én bil skal ligge under bromassene.

Se video fra brukollapsen på Leangen i Trondheim.