Hopp til innhold

Sextilbudet i Trondheim øker sterkt

Etter at politiet i Trondheim midlertidig har lagt ned tjenesten «Pimpit», som har jobbet spesielt med sexmarkedet, har tilbudet om sex økt sterkt. Samtidig er nesten ingen anmeldt for sexkjøp i byen.

Prostituerte

Antallet sexannonser øker sterkt mens nesten ingen sexkjøpere blir anmeldt i Trondheim etter at politiet har nedprioritert arbeidet med ulovlig sexkjøp.

Foto: Ill.foto:Heiko Junge / Scanpix

Siden årsskiftet er det ikke lenger noen i politiet i Trondheim som jobber aktivt for å avsløre ulovlig sexkjøp. Dette har ført til en dramatisk reduksjon av antallet anmeldelser.

Anmeldelser redusert fra 51 til 2

Antallet sexannonser i avisene er mer enn doblet og ifølge Adresseavisens papirutgave er det så langt i år registrert kun to anmeldelser for ulovlig sexkjøp mens det i samme tidsrom i fjor var 51.

Politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt, sier til NRK at den midlertidige nedleggelsen av arbeidet for å avdekke ulovlig sexkjøp er helt nødvendig. Han er ikke spesielt bekymra for at menn ikke lenger blir anmeldt for ulovlig sexkjøp.

Arve Nordtvedt

Arve Nordtvedt er politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Foto: Anders Ulvolden

– Det som bekymrer meg er at arbeidet til «Pimpit» som virker forebyggende i forbindelse med både menneskehandel, hallikvirksomhet og prostitusjon nå ligger nede, sier han.

Har vært best i landet

Trondheim har tidligere ligget på topp i Norge når det gjelder anmeldelser for ulovlig sexkjøp. Politiet har drevet oppsøkende virksomhet i prostitusjonsmiljøet over lengre tid og fått god oversikt over både tilreisende og faste prostituerte. Nå er det ikke lenger noen som jobber spesielt med dette.

– Vi er nå på samme nivå som resten av landet, og jeg ser ingen dramatikk i at vi i en periode må nedprioritere dette arbeidet, sier politistasjonssjefen.

Han sier at det ikke er fritt fram for verken halliker eller sexkjøpere i Trondheim. Dersom det kommer inn anmeldelser, blir de behandlet. Om politiet kommer over tilfeller i forbindelse med andre saker, fører det til anmeldelse.

Statsadvokaten bekymra

Statsadvokat Kaia Strandjord liker ikke den midlertidige nedleggelsen. Hun mener det går på bekostning av verdifullt fokus på konsekvensene av ulovlig sexkjøp.

Hun frykter at situasjonen igjen kan bli slik den var i 2004 da en trønder drev organisert menneskehandel fra leiligheter i Trondheim med svært unge jenter fra Estland.

– I den saken ble estiske jenter rekruttert til det trønderske sexmarkedet. Arbeidet som «Pimpit» har utført virker forebyggende på slikt, sier Strandjord til Adresseavisen.

«Pimpit» i aktivitet igjen etter sommerferien

Ifølge politistasjonssjef Arve Nordtvedt, er det helt nødvendig å nedprioritere arbeidet med ulovlig sexkjøp en periode.

– Vi må hele tida prioritere hvor vi skal bruke ressursene, og i en periode når vi omorganiserer kriminalvakta blir det mindre fokus på sexkjøp, sier han.

Han lover at etter sommerferien vil «Pimpit» være i aktivitet igjen.