Hopp til innhold

Trondheim drøyer 22.juli- monument

Det blir ikke noe minnesmerke etter 22.juli i Trondheim med det første. Men byen får et rosebed for å minnes ofrene før sommeren.

Audun Otterstad

Fungerende leder i Sør-Trøndelag AUF, Audun Otterstad, synes det er riktig at Trondheim tar seg god tid til å finne et minnesmerke. I mellomtiden er han glad for rosebedet som blir et minnested midt i byen.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Det er utrolig godt å finne en plass som er litt stille. Det blir veldig flott med steinhellene og rosebedet, sier Audun Otterstad.

Han er styremedlem i støttegruppa og var selv på Utøya 22.juli. Han slapp unna terroren med livet i behold, men mistet mange gode venner.

Symbolsk jord

Nå er han i Rådhusparken i Trondheim, der arbeidere holder på å lage et rosebed til minne om ofrene.

Bedet er laget av jorda fra rosene som ble lagt ned på torget i Trondheim i sommer.

– Det er miljøvennlig, og passer AUF godt, men det er også et sterkt symbolsk signal. Det betydde mye at folk kom med roser, dette er en slags takk til byens befolkning, sier Ottestad.

Vil ikke forhaste seg

Rosebedet er bare et midlertidig minnested. Kommunen jobber med å få på plass et varig monument, men det kommer ikke til å skje med det første.

– Jeg tror det er viktig at vi ikke forhaster oss. Dette er et enormt traume for mange, og vi står foran en veldig tøff rettssak. Det er viktig for oss at vi ikke bare tar det første og beste, men tar oss tid til å velge det som føles rett for byen, sier kommunalråd Geir Waage i Ap Trondheim.

Avventer gave fra anonym giver

Over 40 kommuner har takket ja til et minnesmerke fra en anonym giver, men foreløpig er Trondheim avventende.

– Jeg respekterer kommunene som har sagt ja, men jeg synes det er riktig å bruke tid på det.Likevel er det viktig å ha et tilbud 22.juli, for de som vil tenne lys og legge ned en rose, derfor lager vi rosebedet.

Han får støtte av Otterstad

– Jeg er veldig glad for at kommunen involverer oss og støttegruppa. Nå først skal vi ha et rosebed, så starter vi lenger prosess, får brukt litt tid, og distansert oss fra rettsaken. Så skal vi finne en løsning som flest mulig er fornøyde med, for et minnesmerke blir stående i veldig mange år.

Kan ta tid

Trondheim kommune kan ikke si noe om når minnesmerket kommer, eller hvor det skal stå.

– I New York brukte de 10 år på å bestemme seg ved Ground Zero. Jeg mener ikke at vi skal bruke så lang tid her, men det er bare ni måneder siden terroren, og nå har vi en voldsom rettsak foran oss. Dette blir feil tidspunkt, vi må være sikre på at vi velger noe vi står inne for, sier Waage.

Rosebed i Trondheim

Arbeidere jobber for å få på plass rosebedet i Trondheim før sommeren.

Foto: Morten Karlsen / NRK