Hopp til innhold

Her er Harstads nye kulturscene

Støperiet - en av de gamle verkstedhallene fra det tidligere Kaarbø mekaniske verksted i Harstad - skal rehabiliteres og bli byens nye kulturscene.

Støperiet - Harstads nye kulturscene

Eirin Hammari og Sølvi Katrine Andersen fra Festspillene i Nord-Norge sammen med Ola Løkholm, direktør for Harstad kulturhus, og Ola Karlsen fra Harstad Skipsindustri i det som skal bli byens nye kulturscene.

Foto: Nils Mehren / NRK

Den forfalne hallen bærer i seg en skipsindustritradisjon som går tilbake til 1895, og selve bygget er oppført i 1914.

Hallens størrelse og plassering gjør den svært godt egnet til planene, og vi tror Støperiet kulturscene vil bli et spennende tilskudd i Harstad innen kultur og konferanse, skriver Harstad Skipsindustri i ei pressemelding i dag.

Dagens verft

Harstad Skipsindustri har bygd ei ny skipsdokk til 140 millioner kroner på verftsområdet ved Harstad sentrum. Denne utgjør sammen med slippene og hallen i Samasjøen et omfattende tilbud tfor skipsreparasjoner i Nord-Norge.

Verftsområdet utvikles også med nyetableringer slik som Statoils Nord-Norge-kontor som er under bygging og skal stå ferdig i 2017.

Ble presentert torsdag.

Gammel og ny tid

Harstad Skipsindustri mener det er viktig å ta vare på historien om industrien og verftskulturen i byen, samtidig som de går inn i en ny tid.

Det er bakgrunnen for at det blant annet tas initiativ til rehabilitering av Støperiet til kulturbruk.

Rehabiliteteringen har en kostnadsramme på 7,5 millioner kroner.

Verftet stiller råbygg, tomt og penger til utvikling. I finansieringsplanene foreslås det tilskudd fra private aktører, tilskudd fra kulturprosjektet "Lys i nord" der blant annet Statoil og verftet bidrar, og tilskudd fra Norsk kulturråd og andre offentlige instanser.

Støperiet blir Harstads nye kulturscene

Fra dagens befaring i det gamle støperiet ved det tidligere Kaarbø mekaniske verksted i Harstad.

Foto: Nils Mehren / NRK

Bygd i 1914

Støperiet er bygd i 1914 og var brukt som metallstøperi frem til ca. 1950, da det ble brukt som valse- og dreieverksted. De siste tiåra har det vært brukt som lager, og i perioder ikke brukt i det hele tatt. Bygget er på 376 kvadratmeter.

Det planlegges slik at "Stien langs sjøen" kan passere nær bygningen når den nå rehabiliteres til kulturscene.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark