Hopp til innhold

Nav-kontorer kan forsvinne

Nav-direktør i Telemark, Terje Tønnesen, sier at det kan få store konsekvenser for Telemark dersom det blir aktuelt å kutte Nav-kontorer på små steder.

NAV
Foto: Hans Erik Weiby

Det er store forskjeller i ressurser mellom små og store Nav-kontorer. På store kontorer har enkelte saksbehandlere ansvar for opptil 300 brukere, mens på mindre steder er det normalt med ansvar for rundt 50, skriver Aftenposten.

De store forskjellene er et problem, vedgår tjenestedirektør Bjørn Gudbjørgsrud i Nav.

– Vi synes det er veldig mye som peker i retning av at man må se på strukturen i Nav, sier han til Aftenposten.

Les også:

– Bedre med større enheter

Gudbjørgsrud tar til orde for færre Nav-kontorer i Norge. I dag er den statlige delen av Nav pålagt å være til stede i alle kommuner med en minimumsbemanning på tre personer.

Terje Tønnessen

Nav-direktør i Telemark, Terje Tønnesen, tror det er viktig med en diskusjon rundt organiseringen av Nav.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Vi mener det ikke er fornuftig å ha en garantert minstebemanning på tre ansatte i hver kommune. Det har både med etatens utnyttelse av ressurser og kompetanse hos de ansatte å gjøre. Med det store tjenestetilbudet Nav skal ha, kan det være bedre med større enheter der de ansatte samlet sett sitter med god kompetanse, sier han.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) er enig, og mener antall Nav-kontorer bør reduseres.

Statsråden sier han allerede har gitt signaler til ledelsen i Nav om at det kan bli endringer i strukturen. Han varsler nå konkrete planer for hvordan arbeidet fremover skal se på antallet Nav-kontorer.

– Vi skal ha en helhetlig gjennomgang av Nav, og sette ned et ekspertutvalg. Jeg håper utvalget kan begynne å jobbe før påske. Kontorstrukturen blir et av spørsmålene utvalget vil se på, sier Eriksson.

– Får konsekvenser

Nav-direktør i Telemark, Terje Tønnesen, sier at dersom det kommer en omlegging, vil dette få konsekvenser for Telemark.

– Vi har mange småkontorer i Telemark, og en del av dem har såkalt minimumsbemanning, sier Tønnesen.

– Og noen av disse kan forsvinne?

– Hvis det blir en omlegging, ja.

– Hvilke kontorer kan bli stengt?

– Siljan, Hjartdal, Nissedal og Fyresdal, for eksempel, sier han.

Han legger til at dette også vil få konsekvenser for de aller største kontorene. Han er likevel klar på at det er betimelig å ta en diskusjon om organiseringen.

– Ja, vi må kunne diskutere dette. Både i forhold til effektivitet, sikkerhet for ansatte og tilgjengelighet, sier han.