Hopp til innhold

Horne: – Mange tyskerjenter har blitt utsatt for uverdig behandling

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) gir nå langt på vei de såkalte tyskerjentene en nasjonal unnskyldning. Uttalelsen kommer etter at flere har etterspurt en slik beklagelse.

Mødre og barnevogner fra krigsårene

FALT FOR FIENDEN: Norske kvinner som hadde tysk kjæreste eller fikk barn med en tysk soldat under den annen verdenskrig, ble kalt «tyskertøser» etter krigen.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

– I mange tilfeller ble unge jenter og kvinner som hadde hatt kontakt med tyske soldater, utsatt for uverdig behandling som er under enhver kritikk. Dette har både statsministeren og forsvarsministeren formidlet til Stortinget, sier Horne til NRK.

Utspillet kommer etter at flere har tatt til orde for at regjeringen burde vurdere en nasjonal beklagelse for hva «tyskerjentene», eller de såkalte «tyskertøsene», ble utsatt for etter at freden nådde landet i 1945.

Har etterspurt et svar

Tor Bernhard Slaathaug står i en park i Lillehammer.

Tor Bernhard Slaathaug, generalsekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne, håper at regjeringen også oppretter en oppreisningsordning for tyskerjentene.

Foto: Alexander Nordby / NRK

1. mai åpnet det en utstilling på Vemork på Rjukan som forteller historien til tyskerjentene, og Stiftelsen Rettferd for taperne er blant dem som har kjempet for denne gruppen. Generalsekretær i stiftelsen, Tor Bernhard Slaathaug, er glad for at Horne nå har kommet på banen.

– Det statsråd Horne her sier er langt på vei noe av det vi er på jakt etter. En tydelig og klar holdning til det som har skjedd med disse enkeltindividene.

– Tolker du uttalelsen fra Horne som en nasjonal unnskyldning?

– Langt på vei, sier Slaathaug til NRK.

Tyskerbarna fikk i sin tid en tidsavgrenset oppreisningsordning, og det mener vi i aller høyeste grad bør gjelde tyskerjentene også. En oppreisningsordning er et tydelig signal på at man er tatt på alvor.

Tor Bernhard Slaathaug, generalsekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne

Vil invitere statsråden til Vemork

Runar Lia

Direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork, Runar Lia, håper på besøk av Solveig Horne.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

En annen som er fornøyd med uttalelsen fra Horne, er direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum, Runar Lia.

– Det synes jeg jo er en fantastisk nyhet, og jeg synes det er en utrolig raushet de viser. Det understreker bare hvor viktig denne utstillingen er.

Barne- og likestillingsministeren presiserer også overfor NRK at hun mener utstillingen på Vemork har betydning.

– Kunnskapsformidling er viktig slik at vi, både som samfunn og som offentlige myndigheter, kan ta lærdom av det som skjedde. Handlingene kan ikke gjøres om, og derfor er det viktig at historiene ikke blir glemt. Utstillingen på Vemork bidrar til dette, sier Horne til NRK.

Nå vil Lia invitere barne- og likestillingsministeren opp til Vemork for at hun skal få se utstillinga med egne øyne.

– Hun kommer til å få en invitasjon fra oss så fort som mulig, og vi håper at hun har mulighet til å komme opp en gang før sommeren, forteller Lia.

Laster Twitter-innhold

Vil ha oppreisning

Slaathaug i Stiftelsen Rettferd for taperne håper at regjeringen nå følger opp en unnskyldning til tyskerjentene med en oppreisning.

– For oss er det viktig å kreve en oppreisningsordning for disse personene. Tyskerbarna fikk i sin tid en tidsavgrenset oppreisningsordning, og det mener vi i aller høyeste grad bør gjelde tyskerjentene også. En oppreisningsordning er et tydelig signal på at man er tatt på alvor.

Solveig Horne

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne sier at mange av tyskerjentene har blitt utsatt for uverdig behandling.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NPK