Hopp til innhold

Høgskolen i Sørøst-Norge er et faktum

I dag er det bestemt: Høgskolen i Telemark slår seg sammen med Høgskolen i Buskerud og Vestfold til én stor institusjon - Høgskolen i Sørøst-Norge.

Rektorene ved Høgskolen i Vestfold/Buskerud og Telemark

En fornøyd Nils Kristian Bogen, rektor ved Høgskolen i Telemark sammen med AP-politiker Robin Martin Kåss.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Klokken 11 i formiddag vedtok Kongen i statsråd fusjonen mellom Høgskolen Buskerud/Vestfold og Høgskolen i Telemark. De to høgskolene og rektorene har jobbet i over et år får å få fusjonen på plass. Den nye institusjonen være operativ ved nyttår 2016.

– Det føles veldig bra. Det har vært et godt samarbeid, og mye, men godt arbeid. Det er en veldig god dag, og nå er det tid til å ta fatt på den «ordentlig» jobben som ligger foran oss, sier Nils Kristian Borgen, rektor ved Høgskolen i Telemark.

Petter Aasen

Rektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold forteller at han er klar for nye utfordringer.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

– Ambisjonen er at vi blir i stand til å styrke de studieprogrammene vi har, styrke forskningen, og å kaste oss over nye utfordringer i den regionen vi er en del av, forteller Petter Aasen, rektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold til NRK.

– Vi har et betydelig arbeid foran oss, men arbeidet som er gjort til nå har fungert veldig bra, sier Bogen.

Hva vil dette bety for studentene?

– Vi håper å kunne fremstå som en attraktiv institusjon som både studenter her i landet og utenlandske studenter vil velge. Fagmiljøene bak studiene vil bli sterkere, og så har vi også programmer som er forskjellig og dermed vi vil utfylle hverandre og gi studentene en bredere fagportefølje å velge mellom, sier Aasen.

– Vi vil over tid får bredere studieløp av høyere og bedre kvalitet. Vi jobber for at studentene vil få et bedre tilbud i både dybde og bredde, sier Bogen.

Vi gå hoveddøra til universitetsstatus

Aasen legger ikke skjul på at en fremtidig universitetsstatus er en av ambisjonene.

– Vi er en stor organisasjon som tilfredsstiller kriteriene, men vi ønsker ikke noen «kjøkkenvei» til universitetsstatus. I hvilket som helst annet europeisk land ville likevel en institusjon av denne arten med syv doktorgradsprogram ha universitetsstatus, sier han.

Samarbeidet mellom de to later til å være godt, og Aasen legger til at selv når ny rektoren skal utnevnes, så vil det ikke bli noen stor konflikt.

– Det kommer ikke til å bli noen slåsskamp mellom Kristian og med. Vi blir jo små i denne sammenhengen, så de personlige sidene ved dette har vi ikke diskutert overhode.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark