Hopp til innhold

Vinnerskallene

BLOGG: Det de norske håndballjentene gjør – gang etter gang i mesterskap forundrer. Helt til man opplever håndballjentene på nært hold.

Karoline Dyhre Breivang og jentene

Karoline Dyhre Breivang er en av de fremste eksponentene for den ekstreme vinnerkulturen i det norske håndballandslaget.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Det var ikke sånn at man forventet norsk dominans i dette EM. Noen erfarne var ute, spillet i Møbelringen Cup var ikke et spill som satte forventningene i høygir, men så er det noe med mesterskap og norske håndballjenter.

Allerede på det første pressetreffet tegnet landslagstrener Thorir Hergeirsson en trapp. På en god gammaldags flipover.

« Vi skal bli bedre og bedre steg for steg. Litt bedre for hver trening, for hver kamp, for hvert skudd.»

«Der kommer den gode, gamle trappa til Hergeirsson» var det noen av de mest erfarne mesterskapsjournalistene som sa, mens de smilte.

Generasjoner med vinnerkultur

Men håndballjentene satt lydhøre. De nikket. De var ikke bekymret over at Norge hadde tapt fortjent mot Danmark i Larvik Arena før EM. Eller at man ifølge pressen manglet skyttere nå som Linn Jørum Sulland ble skadet.

Noen av de vet, andre er i ferd med å lære det. Håndballjentene i et mesterskap er noe helt spesielt. Men hvorfor? Hvordan klarer man dette år etter år?

Stine Bredal Oftedal

Stine Bredal Oftedal trår til, men har fortsatt mer å gå på.

Foto: Zsolt Czegledi / Ap

Det er en vinnerkultur i norsk damehåndball. En vinnerkultur som til stadig overføres til nye generasjoner. Marit Breivik gjorde det til Thorir. Karoline Dyhre Breivang gjør det til Stine Bredal Oftedal. Kari Aalvik Grimsbø til Silje Solberg. Om de ikke har en vinnerskalle når de kommer inn på landslaget så får de det når de kommer ut.

I går pratet moren til Stine Bredal Oftedal med oss i NRK på radioen. «Hun sliter med å finne riktig spenningsnivå i EM». Det er ikke rart. Det er tydelig at Norges nye playmaker tenker håndball hele tiden.

Ved flere anledninger blir Oftedal spurt om når hun skal virkelig slå gjennom.

Rolig og behersket nikker hun. Hun har mer å gå på, sier hun. Men hun vet det kommer. Det føles som om det er tankegangen til ALLE de norske jentene. De vet at det kommer.

Null stress for Norge

Av og til begynner de mesterskapet dårlig. I år virket det nesten som de glemte trappa og startet i heisen.

«Skru av og på EM-fokuset» sier Thorir. Det er ikke lett. Disse jentene ånder for håndballen og tørster etter suksess. Og de blir aldri stressa ser det ut som.

Ukraina er et lag Norges skal slå. Men i første omgang ledet ukrainerne 8-7.

Null tegn til stress.

Mot Danmark lå Norge under med tre mål. «Ro ned jenter, det er lenge igjen» sa Thorir.

Null tegn til stress.

Mot Spania fikk strakk stressnivået seg tre etasjer opp til kommentatorboksen.

Kun EN gang ledet Norge i første omgang. På stillingen 8-7. I andre omgang kom Spania gjentatte ganger tilbake. Norge ledet 20-17, så sto det 20-20. Norge ledet 26-23, så sto det 26-26.

Null tegn til stress.

Eller... kanskje litt. Men ikke mye.

Vinnerskallene

Hver eneste dag ser man det i Debrecen. Konsentrasjonen. Fokuset. Når man møter pressen, når man trener og når man entrer parketten i Fønix Arena. Å tape er utenkelig.

Det er 16 vinnerskaller som annenhver dag entrer den parketten. I kveld gjør de det igjen. Mot Polen. Og hvis de vinner. Jeg beklager – NÅR de vinner mot Polen i kveld, så er de i semifinalen. Da kan alt skje.

Sist gang Norge ikke tok gull eller sølv i et EM var i 2000. Da var jeg konfirmant. Karoline Dyhre Breivang spilte sitt første mesterskap. Hun har vinnerskalle. Og hun har gitt vinnermentaliteten videre til nye generasjoner.

År etter år.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal