Hopp til innhold

– Det er dette vi kaller klovnematten

Togos Akua Kosife presterte å bli satt sjakk matt etter bare tre trekk tirsdag. Det fikk ekspertene til å le og diskutere kampfiksing.

Sjakk matt på tre trekk

Se ekspertene diskutere det sensasjonelle partiet her.

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert Torstein Bae kunne nesten ikke tro det han hadde sett.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Akua Kosife fra Togo sjokkerte alle da hun klarte å tape kampen mot Zimbabwes Rhoda Masiyazi etter bare tre trekk.

– Det er nesten vanskelig å tro at det er sant. Det kalles for Grobs åpning. En ganske dårlig åpning, som jeg selv har brukt tidligere, lo Torstein Bae i NRKs sjakkstudio.

– Det er dette vi kaller for klovnematten, la Hans Olav Lahlum til, til latter fra de andre i studio.

  • Se ekspertene diskutere det utrolige partiet i videovinduet over

Kosife har ingen offisiell rating som sjakkspiller, men mange ble likevel forbløffet over at hun tapte mot Masiyazi som har en rating på 1920. Selv om verdens beste sjakkspillere er tilstede under OL i Tromsø, var det dette partiet som stjal oppmerksomheten tirsdag.

– Det som virkelig gjør dette partiet minneverdig er da svart spiller bonden fra f7 til f6. Da spiller hvit dronningen til h5 i det tredje trekket, og den svarte kongen har ingen plass å stikke av og hvit har vunnet etter bare tre trekk, forklarer Bae.

Planlagt spill?

Den aller raskeste matten som er mulig sjakk er hvis hvit hadde gjort de samme trekkene som svart gjorde i denne kampen. Altså sjakk matt på to trekk. Det dårlige spillet til tross, ekspertene tror ikke kampen var avtalt.

– Hvis man avtaler spill, gjør man det ikke på denne måten, sier Bae.

Blir det for obvious?, spurte programleder Ole Rolfsrud.

– Ja, det er nesten så jeg lurer på om teknikken er feil eller at det bare var et testparti, mener Bae.

– Jeg er litt spent på hva sort har å si til sitt forsvar. For hvis det var et forberedelsesparti, var det en ekstremt dårlig forberedelse, sa Lahlum om partiet som fikk sjakkverden til å sperre opp øynene.

Sjakkjournalist Tarjei Svensen tok bilde av det utrolige partiet:

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal