Hopp til innhold

Tung luft kan ha ødelagt for Carlsen – arrangøren maktesløse

TROMSØ (NRK.no): Magnus Carlsen innrømmer at den tunge luften i spillelokalet påvirket ham i sjakk-OL. Arrangøren visste om problemet allerede før turneringen, men fant ingen løsning.

Carlsen

Magnus Carlsen beskriver forholdene i sjakkhallen i Tromsø som «vanskelige».

Foto: Mads Nyborg Støstad/NRK.no

Simen Agdestein

Simen Agdestein mener luftkvaliteten gjør spillerne slitne.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Det er ganske tett i lokalet der, noe som gjør at det er litt lite oksygen. Slike forhold åpner for tilfeldigheter. Dette kan jo ikke Magnus si rett ut, for han skylder aldri på noen ting. Men det gjør at han blir sliten, sier Simen Agdestein til NRK.no.

Magnus Carlsen leverte sin svakeste turneringsprestasjon på fire år før han dro hjem fra OL. Etter ni partier på rad var han så utslitt at «hjernen ikke fungerte».

Lagkamerat og læremester Simen Agdestein mener en del av grunnen er luftkvaliteten i det svære spillelokalet i Tromsø. Sjakk-OL spilles i en gammel bryggeribygning, hvor det er det blir varmt og tett med 2000 mennesker – til tross for at det er godt med plass under taket.

– Det er vanskelige forhold

Norges førstelag har spilt alle sine partier innerst i lokalet, omtrent så langt unna luftelukene det er mulig å komme, fordi det er der NRKs kameraer er satt opp.

Verdensmesteren er ikke spesielt glad i å skylde på omstendighetene når han har gjort det dårlig. Når NRK.no spør ham hva han synes om luften i hallen, smiler han lurt, tenker seg om og svarer så diplomatisk han kan.

Hehe… Det er vanskelige forhold. Jeg er ikke vant til det, og jeg taklet det dårlig. Det var én av flere grunner til at jeg presterte på et nivå jeg egentlig ikke kan være bekjent av, sier Carlsen.

2000 mennesker i samme rom

Børge Robertsen

Administrerende direktør i Tromsø-OL, Børge Robertsen, sier det ikke er til å unngå at luften blir dårlig i løpet av dagen.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

23-åringen mener det er flere årsaker til at han gikk på to overraskende tap, men kommer stadig tilbake til at han var sliten og «tom». Allerede på tirsdag nevnte han luften i lokalet som en årsak til manglende energi.

– Det er rett og slett mange folk som kjemper om den samme luften. Denne gangen var ikke det forenlig med å prestere på aller høyeste nivå for meg, sa Carlsen rett etter tapet mot Kroatia.

Arrangøren av sjakk-OL var klar over at det kunne bli dårlig luft allerede før OL startet, men mener de ikke kunne gjort noe annerledes.

– Vi var spente på hvordan luftkvaliteten kom til å bli med 2000 mennesker i så mange timer. Det har gått ganske bra, men man merker på slutten av dagene at lufta ikke er spesielt god. Det er nesten ikke til å unngå, sier administrerende direktør i Tromsø-OL, Børge Robertsen, til NRK.no.

Dårligste på 22 turneringer

Robertsen mener det ville blitt for dyrt – og kanskje ikke spesielt effektivt – å installere kraftige ventilasjonspumper. Andre muligheter hadde de ikke, mener han.

– Vi har prøvd å optimalisere forholdene ved å sette inn en ekstra luke i taket, og etter noen dager innførte vi også lufting på natta. Det tar omtrent 15 timer å bytte ut all luft i det store rommet der, så vi har brukt nattetimene til å fylle arenaen med sjøluft, sier han.

Carlsen endte med en såkalt «ratingprestasjon» på 2799 – et briljant resultat for de fleste i verden, men et litt bittert tall for nordmannen. Tallet viser hvor godt man har prestert i en turnering. Ifølge manager Espen Agdestein endte Carlsen under 2800 for første gang på hele 22 turneringer – og det med ett poengs margin.

Hvis nordmannen kun hadde tenkt på ratingen – og på et individuelt gull – kunne han stått over mot Kroatia da han var på sitt mest utslitte, noe flere sjakkeksperter forventet. Det var imidlertid aldri aktuelt, sier han.

– Jeg kunne kanskje stått over matchen mot Kroatia, men jeg tenkte at det var lagets siste sjanse til å få til noe i OL. Så det var egentlig ikke noe tema, sier Carlsen.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal