Hopp til innhold

Contador utestengt i to år for doping

Etter flere avgjørelser, anker og utsettelser har Idrettens øverste dømmende organ kommet med dommen: Alberto Contador utstenges i to år og fratas Tour de France-seieren fra 2010.

Alberto Contador

Alberto Contador testet positivt på det anabole stoffet clenbuterol under Tour de France i 2010. I dag kom omsider avgjørelsen fra Idrettens voldgiftsrett.

Foto: GALI TIBBON / Afp

– CAS har funnet Alberto Contador skylding i bruk av doping, heter det i pressemeldingen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Dommen betyr at Contador fratas både Tour de France-seieren fra 2010 og sammenlagtseieren i Giro d'Italia fra 2011.

Dermed står Andy Schleck nå som vinner av Tour de France 2010, mens Michele Scarpion tar Giro d'Italia-seieren fra året etter.

I tillegg blir Contador fratatt alle andre resultater etter 25. januar 2011, som er starttidspunktet for utestengingen på to år.

Suspensjonsperioden Contador hadde i 2010 trekkes fra de to årene, dermed varer utestengingen ut 5. august 2012, skriver CAS på sine hjemmesider.

– Trist dag

– Dette er en trist dag for sykkelsporten. Dette er ingen seier for oss. Doping har ingen vinnere. Hver sak er en for mye, sier Pat McQuaid, president i Det internasjonale sykkelforbundet.

Sykkelpresident i Norge, Harald Tiedemann Hansen, er fornøyd med at Contador straffes hardt.

– Jeg må si jeg er litt overrasket, for i andre idretter har utøvere blitt frikjent for prøver med spor av clenbuterol, men jeg er fornøyd med at man er strenge. Ingen av juksemakerne skal slippe unna, sier han til NRK.no.

Tror Contador anker

Contador har en mulighet til å anke saken videre til sveitsisk høyesterett, da CAS har sete i Lausanne. Den muligheten tror Hansen at spanjolen vil benytte seg av.

– Han kommer nok til å anke til høyesterett, så jeg tror dessverre ikke denne saken er ute av verden. Det synes jeg er synd. Jeg synes spanjolene framstår som lemfeldige i slike saker, og det misliker jeg, sier sykkelpresidenten.

NRKs sykkelkommentator, beskriver dommen som et enormt slag for Contador.

– Men i sykkelverdenen er nok mange tilfreds, sier han.

– Jeg tror CAS har gjort et veldig grundig arbeid her, og det skulle bare mangle når man skal dømme en av verdens mest populære idrettsutøvere for doping, mener Eriksen.

Lang behandlingstid

29-åringen testet positivt på det anabole stoffet clenbuterol under 2010-utgaven av det franske storrittet.

Etter dette ble spanjolen først utestengt fra sykkelsporten ett år av det spanske sykkelforbundet. Dommen ble anket og i februar i 2011 ble Contador frikjent av ankepanelet.

Kort tid etter frifinnelsen anket både det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Verdens Antidopingbyrå (WADA) avgjørelsen. Dermed gikk saken til CAS.

Behandlingen av Contador-saken har blitt utsatt flere ganger. Det var først et håp om at saken skulle avgjøres før Tour de France i fjor, men det lyktes ikke. Planen var så å ha høringsrunder i begynnelsen av august, men behandlingen ble nok en gang utsatt - denne gangen til november.

Mandag kom omsider dommen fra idrettens øverste dømmende organ.

– Jeg misliker hvor lang tid dette har tatt. Vi må få fart i slike prosesser for å få juksemakerne ut. Det har snart gått halvannet år, det er altfor lang tid, sier sykkelpresident Hansen.

Skyldte på biff

Contador har syklet flere ritt i påvente av at saken skal ferdigbehandles, blant annet deltok han på fjorårets utgave av Tour de France.

Syklisten har hele tiden hevdet sin uskyld. Rett i etterkant av den positive dopingprøven, omtalte Contador seg selv som offeret i saken og hevdet han hadde fått i seg det ulovlig stoffet da han spiste biff.

– Jeg er offeret. Kjøttet ble kjøpt i en spansk butikk, men jeg kjenner ikke opprinnelsen. Det er så lite av dette stoffet, at det er umulig å få i seg så lite med dopingbruk, sa Contador da han møtte pressen etter Tour de France i 2010.

I etterkant av uttalelsen, utelukket ikke den norske dopingeksperten Peter Hammersbach at Contador snakket sant med denne forklaringen.

Video - Detter er et klart tilfelle av infisert kjøtt

Slik forklarte Alberto Contador seg da han møtte spansk presse etter den positive dopingprøven i 2010.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal