Hopp til innhold

– Northug har hoppet på med liv og helse

TJØME (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby tror Petter Northug tar minst to gull i et norsk knall-VM i Falun. – Men femmila tar jeg, fastslår verdenscupvinneren.

Martin Johnsrud Sundby gir sine tips før Ski-VM 2015 i Falun.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby tror norske herrelangrenn slår brutalt tilbake i Falun etter et skuffende OL i Sotsji.

Ola Vigen Hattestad tok Norges eneste gull i herrelangrenn i Sotsji-OL, i en sesong som ellers markerte et tronskifte i norsk herrelangrenn: Petter Northug (28) mislyktes for første gang i sin karriere, samtidig som Martin Johnsrud Sundby (29) steg fram og vant både Tour de Ski og verdenscupen.

Norges nye ener er imidlertid helt sikker på at Petter Northug slår kraftig tilbake allerede under VM i Falun til vinteren, etter en skuffende sesong og en turbulent vår.

– Jeg er helt sikker på at han har bestemt seg for å komme tilbake, sier Sundby.

Han finner fram et bilde fra friidretten når han skal beskrive sine tanker om Northugs evaluering av 2013/14-sesongen.

– Jeg tror han nærmest har skrevet «dødt» i boka, som en spydkaster ville gjort hvis han ikke var fornøyd med spydkastet sitt, og hoppet på en sesong med det jeg har fått inntrykk av er liv og helse. Jeg synes det er utrolig kult, og håper virkelig han er på hugget når sesongen starter, sier Sundby om sin tidligere landslagskollega.

Martin Sundby og Petter Northug

Både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug skuffet under OL i Sotsji.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Spår ellevill gullfest

Anledningen er at NRK.no under et stort sommerintervju utfordret Martin Johnsrud Sundby på å tippe utfallet av de ulike øvelsene under VM i Falun til vinteren. Da dukker Northugs navn hyppig opp.

Tipsene er nemlig som følger:

15 km fristil:

– Man kan ikke velge én person. Jeg tror det står mellom Dario Cologna, Petter Northug, meg selv og en nordmann til.

30 km fellesstart med skibytte:

– Alexander Legkov, Petter Northug, Dario Cologna eller meg selv.

50 km klassisk fellesstart:

– Femmila tar jeg!

Stafett:

– Stafetten tar vi.

Lagsprint:

– Sprintstafetten tar Anders Gløersen og Petter Northug.

Sprint:

– Sprinten tar Ola Vigen Hattestad.

– En slags kronprins

Martin Johnsrud Sundby tror med andre ord at både han (stafett og 50 km) og Petter Northug (stafett og lagsprint) tar minst to gull hver – og at de kommer til å slåss med hverandre om gullet på 15 og 30 km.

– Du har tro på et godt norsk VM?

– Jeg har tro på et godt norsk mesterskap. På svensk jord, gliser Sundby.

– Heter VM-kongen i Falun Martin Johnsrud Sundby?

– Tar jeg en individuell gullmedalje og vi vinner stafetten, så aspirere jeg i hvert fall til en slags kronprins, så får vi se hva de andre finner på, sier Sundby.

Les videre under videoen.

Martin Johnsrud Sundby snakker om sin nye rolle.

VIDEO: Martin Johnsrud Sundby føler ikke han er Norges beste langrennsløper, men har innsett at folk har skrudd opp forventningene.

Desperasjonsmodus

Samtidig erkjenner han at han nå merker et adskillig større press. Livet i skyggen av Petter Northug er definitivt forbi.

Eventuelle medaljer til Martin Johnsrud Sundby er ikke lenger en bonus ved siden av Northugs gullfangst. Røa-løperen er mannen som skal levere.

– Det føler jeg på. Jeg har hatt en god sesong som det kommer til å bli fryktelig vanskelig å følge opp med alle de gode resultatene jeg hadde. Så jeg føler meg litt i en sånn halvveis desperasjonsmodus i forhold til trening, bekrefter Sundby.

– Nå gjelder det. Nå må jeg bevise hva jeg er god for. Nå må jeg bevise at dette er nivået jeg ønsker å være på og prestere på i mange år framover. Nå må jeg trene livet av meg for å beholde posisjonen, sier han.

SKI-NORDIC-WCUP-MEN

Martin Johnsrud Sundby var best av alle under prøve-VM i Falun.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Er ikke noe som helst

Helt på bar bakke føler han seg likevel ikke. Vinteren som gikk ga ham erfaring med å håndtere press. Gjennom hele sesongen forsvarte han sammenlagtledelsen i verdenscupen. Også da det dro seg til i Tour de Ski beholdt han roen.

– Hadde jeg ikke hatt den selvtilliten jeg har om dagen, hadde jeg vært ubehagelig, tror jeg. Men jeg har gått på meg ganske bra med selvtillit som gjør at jeg synes det er en god rolle å ha, sier Sundby om å være Norges største gullhåp.

Og selv om andre nå legger presset på ham, ser han ikke på seg selv som en mann med mye å forsvare.

– Man er ikke Norges beste langrennsløper. Jeg var det i sesongen 2013/14, men det er noe jeg må kjempe for, og det er det jeg trener beinhardt for hver eneste dag. Så jeg håper at jeg igjen kan klare å være det, men per i dag føler jeg ikke at jeg er noe som helst, sier Martin Johnsrud Sundby.

Fortsatt er det nesten sju måneder igjen til VM-starten. Men allerede denne uka møtes Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug i Lysebotn opp og Blinkfestivalen.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Lilleberg og Lightning slo Panthers

    Emil Lilleberg og Tampa Bay Lightning tok sin første seier i årets NHL-sluttspill og reduserte til 3–1 i kamper mot Florida Panthers.

    Nattens kamp endte 6-3 i Amalie Arena i Tampa Bay. Lilleberg fikk 19 minutter og to sekunder på isen, men noterte seg ikke for noen målpoeng.

    Lightnings seier betyr dermed at lagene i hvert fall må ut i en femte kamp for å avgjøre vinneren av best av sju-serien. Den kampen spilles natt til tirsdag norsk tid. (NTB)

    YIumGPwHu2A
    Foto: AP
  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal