Hopp til innhold

– Dette var ikke fair play mot Norge, men vi må tenke på oss selv

Norges grupperival Slovenia slapp inn to mål «med vilje» i de to siste minuttene mot Island fredag. – Vi visste de ville gjøre det, sier Robert Hedin etter at de kontroversielle målene ble avgjørende for Norges EM-exit.

Slovenia

Slovenerne jublet etter å ha slått Island 34-32. Avslutningen på kampen overskygger imidlertid resultatet - i alle fall med norske øyne.

Foto: IVAN MILUTINOVIC / Reuters

Gunnarsson

Det var en tøff batalje mellom Island og Slovenia fredag, som endte i at sistnevnte vant etter det mange kaller en svært usportslig avslutning.

Foto: IVAN MILUTINOVIC / Reuters

– Det er ikke noen som helst tvil om at de gjør det med vilje. Selv om de skulle si det, er det ikke tvil, sier NRKs håndballekspert Øystein Havang.

Et par minutter før kampen Island - Slovenia ledet sistnevnte med fire mål, noe som ville garantert Norge sluttspillplass uansett resultat mot Kroatia i siste kamp.

Dette resultatet ville imidlertid gjøre at slovenerne ikke ville få med seg noen poeng videre til mellomspillet, men om de vant med færre enn fire mål vil de ta med seg to poeng – alt forutsatt at Norge taper mot Kroatia senere i kveld.

– Dette var ikke fair play mot Norge, men vi må tenke på oss selv. Vi ønsker å spille OL-kvalifisering, sier Slovenia-kaptein Uros Zorman ifølge NTB.

Avansement i EM gir styrkede sjanser til OL-spill.

– Ville gjort det samme selv

Etter at Norge tapte sin kamp mot Kroatia senere fredag kveld, ble det klart at Slovenias taktikkeri ble helt avgjørende for det norske laget. Det overrasket ikke Norges trener Robert Hedin.

– Vi visste at de ville gjøre det dersom de fikk sjansen. Men det var ikke den smidigste måten å gjøre det på. Det var feil måte å gjøre det på, sier han til TV 2.

Heller ikke Norges keeper Ole Erevik klandrer slovenerne etter kontroversene.

– Jeg forstår slovenerne godt, og ville gjort det samme selv. Vi hadde hatt godt av litt mer av den kynismen og faenskapen som Slovenia viste, sier Erevik til NRK.

Kapteinen tok regi

Zorman

Slovenias kaptein Uros Zorman fikk gjennomgå av TV 2s kommentatoren etter opptrinnet.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Det var to minutter før slutt at Zorman begynte å gestikulere og kommunisere ivrig med både sitt eget og Islands lag og trenere.

Til slutt fikk han sin egen trener til å legge time-out-kortet i bordet, en pause han benyttet til å småløpe mellom sitt eget og Islands lag.

Da de kom tilbake på banen ga Slovenia enkelt fra seg ballen i angrep og spilte svært lite klokt i forsvar.

Etter kampen la han ikke skjul på at de slapp inn to mål på slutten mer eller mindre med vilje.

– Var det planlagt å slippe inn mål?

– Ingen kommentar, gliste Zorman til TV 2.

– Føles veldig ille

Slovenias keeper Gorazd Skof synes ikke situasjonen var spesielt artig. Han reddet også et par skudd i sluttminuttene.

– Jeg ville gjøre så godt jeg kunne, men vi fikk beskjed av treneren om å vinne med et eller to mål, sier Skof.

Selv om de fikk to mål servert på sølvfat, satte ikke islendingene pris på kamputviklingen.

– Dette føles ille. Veldig ille. Men hva kan jeg si? Hva kan jeg gjøre som spiller? Dette er så klart ikke fair play, sier Gudjon Valur Sigurdsson til VG Nett.

Øystein Havang

Øystein Havang.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
– Det er helt greit

De svært spesielle sluttminuttene fikk TV 2-kommentator Harald Bredeli til å se rødt, og han kalte oppførselen blant annet «så usportslig at det er til å grine av», og omtalte Zorman som «gris».

NRKs håndballsekspert Øystein Havang har en annen tilnærming til oppførselen, og har forståelse for at slovenerne gjør som de gjør.

– Å ha med seg to poeng til mellomspillet kan bli forskjellen på himmel og helvete. Derfor synes jeg det er helt greit, når reglene først er som de er – dessverre, sier han til NRK.no.

Vanskelig for Norge

Han synes likevel det var svært spesielt å se et håndballag av Slovenias kaliber enkelt miste ballen i angrep og like etter levere svært slett forsvarsspill.

– Jeg kan ikke huske å ha sett det så tydelig før, fortsetter Havang.

Dermed måtte Norge ta poeng mot Kroatia fredag for å gå videre i håndball-EM, noe de ikke klarte. Norge ble slått ut på målforskjell, mens Island og Slovenia går videre sammen med Kroatia.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal