Ricky Rubio - Ricky Rubio er det heteste navnet i basketverdenen for tiden. Han har levd med et utrolig forventningspress helt siden han slo gjennom som 14-åring. - Foto: Stacy Bengs / Ap

Ricky Rubio er det heteste navnet i basketverdenen for tiden. Han har levd med et utrolig forventningspress helt siden han slo gjennom som 14-åring.

Foto: Stacy Bengs / Ap

Ricky Rubio tar NBA med storm

Ricky Rubio ble proff som 14-åring og rundspilte amerikanernes «Dream Team» som 17-åring. Nå leker han med basketstjernene i sine første NBA-kamper.

Det er bare å merke seg navnet. Ricky Rubio har tatt verdens beste basketballliga med storm i jula.

Søndag tok 21-åringen fullstendig over mot regjerende mester Dallas Mavericks.

I sin fjerde NBA-kamp i karrieren scoret han 14 poeng og leverte 7 målgivende pasninger - det hele kronet med en utrolig pasning mellom beina på fjorårets store finalehelt Dirk Nowitzki.

– Du vet du begynner å bli vant til å spille med ham når du ikke engang blir overrasket over at ballen går mellom beina til motspilleren, sier lagkamerat Anthony Tolliver til Twincities.com.

Rubio ledet Timberwolves til lagets første seier på 18 kamper.

– Jeg kom hit for å vinne, sier vidunderbarnet selv.

Vanvittig talent

«Rubinen» har blitt den store snakkisen i basketverdenen etter NBA kom igang igjen etter høstens arbeidskonflikt.

Den spanske ballfordeleren og playmakeren har vært regnet som et av verdens største baskettalenter siden han ble proff som 14-åring.

I U16-EM slo han gjennom for alvor med en av tidenes prestasjoner i ungdomsbasketballen.

Han leverte utrolige 24 returer, 12 målgivende pasninger og 51 poeng i finalen - inkludert et vilt skudd fra midtbanen da Spania lå under med tre poeng idet tiden gikk ut.

Han var den spilleren i turneringen med flest poeng, flest returer, flest målgivende pasninger og den som stjal ballen flest ganger fra motstanderen. Legenden Ricky Rubio var skapt.

Dominerte mot USA

Ricky Rubio - Ricky Rubio går mot kurven under finalekampen i Beijing-OL i 2008. - Foto: Jussi Nukari / SCANPIX

Ricky Rubio går mot kurven under finalekampen i Beijing-OL i 2008.

Foto: Jussi Nukari / SCANPIX

I OL i Beijing kom han med på det knallsterke spanske seniorlandslaget. I finalen mot selveste «Dream Team» spilte han glimrende, og plutselig ble 17-åringen sammenlignet med store spillere som Magic Johnson og «Pistol» Pete Maravich.

Det ville han ikke ha noe av.

– Jeg er Ricky Rubio. Jeg spiller som Ricky Rubio, sa han i etterkant av OL.

Stagnerte i Barcelona

I 2009 ble han draftet av Minnesota Timberwolves som den første spilleren født på 90-tallet.

Han valgte å bli i Spania og Barcelona, og amerikanerne måtte vente på fenomenet. Heller ikke i 2010 kom han til NBA, og plutselig begynte Rubio å stagnere. Han ble sittende på benken i Barcelona, og mange mente han hadde nådd sitt toppnivå allerede før han fylte 20.

Etter fem år med enorme forventninger hadde Rubio møtt veggen. I flere intervjuer har han innrømmet at presset ble for stort.

– Det er vanskelig når folk snakker om deg, og du blir forvirret fordi du ikke vet hva forventningene er. De siste årene har jeg vokst som spiller og mann og klargjort meg for å komme hit. I fjor var kanskje mitt verste år som proff, men jeg ble en bedre spiller av det, sier Rubio til NBA TV.

Fansens favoritt

Til slutt bestemte han seg for å reise til NBA og Minnesota, og allerede i sine fire første kamper har han imponert.

Ricky Rubio - Ricky Rubio med en av sine karakteristiske pasninger. - Foto: Stacy Bengs / Ap

Ricky Rubio med en av sine karakteristiske pasninger.

Foto: Stacy Bengs / Ap

Han har bare scoret åtte poeng per kamp, men med syv målgivende pasninger, nesten fem returer og et vanvittig overblikk er han blitt en av Timberwolves viktigste spillere.

– Basketball er basketball uansett hvor man spiller. Men det er mer rom å jobbe i her, så det er lettere å spille her, sier Rubio.

Hans fantastiske pasninger har gitt spektakulære scoringer for medspillerne, og publikum elsker den unge spanjolen allerede. På fredag, da han nesten slo superlaget Miami Heat på egenhånd, ropte de «Rubio! Rubio!» gjennom hele kampen.

– Tilskuerne er engasjerte og oppspilte over dette laget, og da vil vi gi dem noen seirer, sier Rubio.

Kan han fortsette utviklingen?

Miami-stjernen Dwyane Wade sammenlignet ham med Steve Nash, som to ganger er blitt kåret til ligaens mest verdifulle spiller.

– Han har noe eget. Han har kapasitet til å bli den nye Steve Nash. De har en juvel, sa Wade etter kampen.

Søndag ledet Timberwolves bare med ett poeng mot de regjerende mesterne da Rubio ble byttet inn mot slutten av tredje periode. Resten av kampen styrte han dem til knusende seier 99-82.

Nå venter basketverdenen nok en gang i spenning på om Ricky Rubio kan innfri forventningene han selv sørger for å bare øke og øke.

PS! Kobe Bryant spilte en av karrierens verste kamper da Los Angeles Lakers tapte 99-90 mot Denver Nuggets søndag kveld. Bryant traff bare 6 av 28 skudd og mistet ballen seks ganger.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt

 • Brækhus bokser før jul

  Cecilia Brækhus, verdens beste kvinnelige bokser uansett vektklasse, kommer til å gå sin neste kamp i god tid før jul.

  – Vi satser på at kampen skal gå i Danmark, forteller promoter Nisse Sauerland til NTB.

  Foreløpig er det ikke så mye som er sikkert når det gjelder det neste Nordic Fight Night-stevnet, men alt tyder på at Brækhus kommer til å forsvare sine fire VM-titler i weltervekt på dette stevnet.

  – Vi venter i øyeblikket på at det skal bli utpekt en offisiell utfordrer, forteller Sauerland.

  (NTB)

 • FBL-ENG-PR-CHELSEA-ASTON VILLA - Foto: OLLY GREENWOOD / Afp
  Foto: OLLY GREENWOOD / Afp

  Benteke skadefri

  Aston Villas Christian Benteke (23) er høyaktuell for spill igjen. 23-åringen er kvitt akillesskaden som har holdt ham borte fra fotballbanen i seks måneder.

  Tidligere denne uken spilte tankspissen 60 minutter for Aston Villas U21-lag mot Bolton. En kamp Villa vant 3-0 og Benteke noterte seg for én scoring.

  – Det er fantastisk å ha ham tilbake. Han var god i den timen han spilte, sier manager Paul Lambert til klubbens nettsider.

 • Svensk frikjører omkom

  Den svenske frikjøreren Andreas Fransson og kanadiske J.P. Auclair omkom i et snøskred i Chile mandag.

  De to skal ifølge Aftonbladet ha vært i gang med en filminnspilling på stedet. De andre i filmteamet skal være uskadet.

  Fransson har hatt en stor stjerne i frikjøringsmiljøet, hvor han er blitt regnet som en av de aller beste.

Sendeplan

Kl. Program Kanal