Hopp til innhold

Pappa Prevc (!) skulle dømme i Kollen – nå snur FIS

Bozidar Prevc er pappaen til verdensener Peter (23) og kometen Domen (16). Han fikk plass i dommerpanelet og skulle gi sønnene stilkarakterer.

Prevc

SUVEREN: Peter Prevc har vært verdens desidert beste hopper denne sesongen. Her svever han under fjorårets renn i Holmenkollen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Walter Hofer

HENTER INN ERSTATTER: FIS og renndirektør Walter Hofer.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

NRK oppdaget navnet Bozidar Prevc i FIS' offisielle program for den kommende helgen i Holmenkollen.

Når renndirektør Walter Hofer blir gjort oppmerksom på at det vil være tre blad Prevc i Kollen, svarer han:

– Vi har faktisk hatt slike tilfeller mange, mange ganger.

Renndirektøren ser først ingen problemer med å ha favorittens far som dommer, og han argumenterer blant annet med at man uansett stryker den høyeste og laveste poengsummen.

Han forklarer videre at han stoler på at dommerne gjør jobben sin skikkelig, og hvis noen mener det er et problem, står de fritt til å klage.

Når NRK ringer opp igjen for å høre om Bozidar har dømt sønnene tidligere, er Hofer usikker på om han faktisk er faren. Renndirektøren forklarer nå at de vil ta grep hvis rolleblandingen er i strid med reglene.

Så korrigerer han sin egen forklaring og sier at slike tilfeller var vanlige før det fantes klare regler.

Trekker Prevc som dommer

– Siden det er regler mot dette, stoler vi på nominasjonene fra (de nasjonale) forbundene. Vi har ikke oversikt over hva forbundene har nominert. Men siden du fant ut at dette er faren til en utøver, må vi handle deretter, sier renndirektøren.

Han forklarer at dommerne ikke kan ha nært slektskap til utøverne, og grensen går ved fedre, mødre, døtre eller sønner.

Etter å ha snakket med NRK tar Hofer grep slik at Prevc kun dømmer kvinnene og kombinertløperne i Holmenkollen, og Prevc skal erstattes med en dommer fra Norge.

Renndirektøren er klar på at FIS burde oppdaget glippen selv.

– Hvordan kunne det skje?

– Vi må stole på nominasjonene fra forbundene. Her må vi spørre det slovenske forbundet om hvorfor han er nominert. Det kunne vært hvem som helst. Navnet i seg selv (Prevc) er ikke grunn nok til å undersøke det, sier Hofer.

Pappa Tepes i hopptårnet

Norges sportssjef Clas Brede Bråthen hadde i utgangspunktet ingen innsigelser mot at Prevc-brødrene skulle bli dømt av pappaen.

– Fra vår side er vi mer opptatt av at hopperne våre gjør det de kan, og vi bruker energien vår på det. Jeg velger å tro at de som blir gitt roller i vårt system innehar nødvendig objektivet uavhengig av familiære bånd, sier Bråthen.

Prevc

VANT VM I SKIFLYGING: Peter Prevc, her på toppen av VM-pallen i Kulm.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Han peker på at Mirian Tepes, faren til hopperen Jurij, lenge har vært assisterende renndirektør. Tepes vurderer vindforholdene og gir hopperne rødt eller grønt lys.

Hofer forklarer at FIS habilitetsvurderte Mirian da sønnen tok steget som hopper.

– Da FIS ble klar over konflikten, kom man frem til at Tepes ikke var nominert, men ansatt i FIS, og han jobber på et faglig grunnlag, sier Hofer.

NRK har gått gjennom dommerpanelene i verdenscupen, og Prevc har ikke dømt de to siste sesongene. Hofer er glad FIS fikk muligheten til å skifte hoppdommer før rennene i Kollen.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal