Hopp til innhold

Norsk cricket bor i to brakker

De har dobbelt så mange medlemmer som norsk hoppsport, men Norges Cricketforbunds landslag har aldri spilt en landskamp hjemme. Det er nemlig ingen lag som vil spille et sted der det verken er strøm, vann eller garderober.

Video Norske cricketspillere mangler klubbhus

SE VIDEO: Landslagsanlegget til Norges cricketlandslag er ikke mye å skryte av.

Når norsk hoppsport har litt over 6000 medlemmer og har fått en helt ny arena i Holmenkollen, synes Norges Cricketforbund, som har over 12000 medlemmer, at landslagsarenaen deres er noe stusselige greier.

– Vi har flere medlemmer enn de (norsk hoppsport), men når det kommer til penger så får vi bare en liten peanøtt av det de får for å drive idretten, sier Sajjad Hussain Shah, som er styremedlem i Norges Cricketforbund, til NRK.

– Jeg synes vi står på samme sted som vi gjorde for tretti år siden. Da hadde vi en konteiner som vi brukte som oppholdsrom, garderobe og lager, og i dag skjer det samme.

Cricketforbundet har blitt lovet et klubbhus i flere år, men ingenting har skjedd. Oppholdsrom og garderober er ekstra viktig i en sport der en kamp kan vare så lenge som 6 timer per dag i fem dager.

Cricket toalettcabin

Det blir lange køer til det eneste toalettet.

Foto: Margret Helland

Når de i tillegg bare har et ”festivaltoalett” som brukes av nesten 4500 mennesker hver uke, sier det seg selv at det er trangt om plassen.

En del av samfunnet

Cricket er verdens nest største sport, men selv om Norge har spilt mange turneringer utenlands, har de aldri spilt en landskamp på hjemmebane. Det er nemlig ingen lag som vil spille et sted der det verken er strøm, vann eller garderober.

– Nå synes jeg det er på tide at myndighetene gjør noe og bygger et klubbhus. Det er mye besøk her og da fortjener vi det. Vi er en del av samfunnet, sier Shah.

Politisk interesse

SVs Akhtar Chaudhry skammer seg på vegne av Oslo by fordi det enda ikke er kommet et klubbhus for cricket.

– For det første så tror jeg at det er liten forståelse for at dette er en idrett som engasjerer veldig mange mennesker både i Oslo og i Norge, sier han.

Akhtar Chaudhry

Akhtar Chaudhry er stortingets fjerde visepresident.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– For det andre så har vi nå sett at det er en lov som hindrer at klubbhuset kan bygges i Oslo og det har jeg lovet at jeg skal ta opp med miljøværnministeren for å se om vi kan fortgang på det, så lenge antikvariske myndigheter er enig i det.

Oslo Høyre mener at det bare er lover og regler som har stått i veien for et klubbhus.

– Det har tatt veldig lang tid å få et klubbhus for cricket fordi vi har en komplisert reguleringsplan på Ekeberg. Her er det veldig store kulturminneinteresser og da har riksantikvaren ikke villet gi dispensasjon, sier Høyres representant, Ståle Hagen.

Saken fortsetter under bildet

Cricketbanen på Ekeberg

Cricketbanen på Ekeberg blir sjelden preparet riktig.

Foto: Margret Helland

Brune nordmenn

Generalsekretæren i Norges Cricketforbund, Yousuf Gilani, mener at det er den politiske viljen som står i veien.

– Vi har fått løfter om klubbhus de siste fem seks årene. Vi får løfter fra A til Å, men resultatet er lik null, sier han.

Cricketball

Cricketballen er på størrelse med en tennisball, den er laget av lær og er knallhard.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Jeg tror den politiske interessen er der men den politiske viljen ligger ikke der. Vi møter alt for mange hindringer langs den videre utviklingen innen vår idrett og det er en utfordring.

Cricketspill i Norge er viktig for integreringen og derfor synes Gilani at de fortjener bedre fasiliteter.

– Cricket er den idretten som vokser raskest blant minoriteter i Norge, brune nordmenn. Det er et inkluderingsverktøy som brukes daglig av klubber, og det er ikke tall på hvor mange som har kommet til Norge, ut av NAV systemet inn til cricketklubber og ut i arbeidslivet.

Han håper nå at politikerne kan løse problemet, men tør ikke tippe når et klubbhus kommer.

– Vi har fått noen gode tilbakemeldinger fra politikerne. Nå spørs det bare når det klubbhuset kommer, for det har vi blitt lovet før. Pengene er der og stedet er der, nå spørs det om viljen er der, sier han.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Rasmussen ble belgisk cupmester

    Mathias Rasmussen kunne sammen med sine lagkamerater i Union Saint-Gilloise juble for en svært etterlengtet tittel i den belgiske cupen.

    Japanske Koki Machidas scoring på overtid i første omgang ble den eneste i finalen mot Royal Antwerp.

    Union Saint-Gilloise har 11 seriemesterskap og to cuptitler fra før, men forrige seriegull kom i 1935 og den forrige cupseieren i 1914. (NTB)

    R-qRhvQEQVk
    Foto: NTB
  • Spansk bruddseier i Giroen

    Pelayo Sánchez tråkket først over målstreken på Giro d'Italias 6. etappe. Han var blant torsdagens utbrytere.

    Den spanske Movistar-rytteren vant foran Julian Alaphilippe og Luke Plapp.

    Trioen var alene i føringen i sluttfasen av den kuperte etappen. Tidligere på dagen var det sju syklister i bruddet. (NTB)

    K7QkCKHN1QA
    Foto: AP
  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal