Hopp til innhold

Sperret av løypene i Polen etter bombetrussel

Arrangøren av verdenscupen i langrenn i Polen måtte stenge av langrennsløypene etter en bombetrussel torsdag.

Szklarska Poreba

Langrennsstadion i Szklarska Poreba. Løypene i området ble sperret av i tiden etter bombetrusselen. Dette bildet er tatt fredag.

Foto: Jann Post

– Det er tydelig at noen driver med oss. Noen vil ødelegge skifesten, men politiet er på sporet, sier Bogdan Chriscicki fra arrangørkomiteen til eurosport.pl.

Oppladningen til tidenes første verdenscuprenn i langrenn på polsk jord har vært dramatisk. Torsdag skrev NRK.no om Marit Bjørgen som følges av sikkerhetsvakter i frykt for at plagsomme langrennsfans skulle hindre henne.

bjørgen

Marit Bjørgen går sprint i Polen. Hun kjemper om sammenlagtledelsen med Justyna Kowalczyk.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Samme dag fikk arrangørene en faks med informasjon om at det skulle være plassert en bombe langs langrennsløypa.

Informasjonen om en bombe ble tatt svært seriøst og løypene ble sjekket nøye, uten at man fant noe, skriver Eurosport.pl.

Løypene ble avsperret og ingen ble sluppet inn på løypeområdet før alt var gjennomsøkt.

Det lokale politiet bekrefter også bombetrusselen overfor NRK.

– Vår aksjon ble avsluttet rundt klokken 13, sier politiinspektør Edyta Bagrowska.

Merket ikke noe

NRK.no får opplyst av arrangørkomiteen at meldingen om bomben kom tidlig om morgenen, og før den offisielle treningen torsdag. Treningen ble gjennomført som planlagt - selv om ikke politiaksjonen var ferdig.

Likevel merket neppe utøverne noe særlig til politiaksjonen.

NRKs langrennskommentator Jann Post fulgte den offisielle norske treningen torsdag.

Da treningen begynte kl 12.30, var alt klarert og alt gikk alt som normalt. Han forteller at ingen ble hindret av at løypen en periode var stengt.

Gjennomsøkte svenskenes hotell

Ifølge svenske aviser er det også blitt ringt inn bombetrusler mot det svenske landslagets hotell i Polen.

Ifølge Expressen ble hotellet gjennomsøkt av politi og hunder fredag.

– Vi fikk beskjed om at de skulle gå gjennom hele bygningen, sier landslagssjef Joakim Abrahamsson til avisen.

Polsk politi benekter imidlertid overfor NRK at det skal være snakk om en bombetrussel mot noe hotell i området.

Saken fortsetter under bildet

Szklarska Poreba

Den offisielle treningen i Szklarska Poreba skal ha gått som normalt for de norkse utøverne. Dette bildet er tatt fredag.

Foto: Jann Post

Fikk melding om bevisstløse personer

Bombetrusselen er imidlertid ikke det eneste varselet arrangørene har fått.

Natt til torsdag fikk arrangørene telefon om at det lå to bevisstløse personer langs løypene, forteller Bogdan Chriscicki.

– Det var stor forvirring da, sier han.

Det ble slått alarm, og iverksatt en større leteaksjon uten at man fant spor etter noen av disse personene.

Til sammen var 15 personer involvert i leteaksjonen, og det ble også brukt mye ressurser på å sjekke truslene, forteller arrangørene.

Får spesialbeskyttelse

De polske arrangørene legger store ressurser i å arrangere et prikkfritt arrangement. Etter at skihopperen Adam Malysz la opp før denne sesongen er Justyna Kowalczyk den eneste store stjernen i polsk vinteridrett.

Hun kjemper en innbitt kamp om sammenlagtseieren i verdenscupen mot norske Marit Bjørgen. Derfor er sikkerhetsopplegget rundt begge disse to skjerpet.

Fulle, polske tilskuere har nemlig skapt skandaler i idrettssammenheng tidligere.

Mange husker godt da den tyske hopperen Sven Hannawald ble pepret med snøballer fra polske tilskuere da han satt i skiheisen.

Det er slike episoder arrangørene for alt i verden vil unngå.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal