Hopp til innhold

Derfor frykter de Northug mest i Vasaloppet

Brødreparet Jørgen og Anders Aukland smadret Petter Northug og resten av feltet i Marcialonga, men de tror han blir langt farligere i Vasaloppet.

Anders og Jørgen Aukland

Anders og Jørgen Aukland tror begge at Petter Northug blir skummel i Vasaloppet.

Foto: Gunnar Bøthun

Petter Northug

Petter Northug smilte og virket relativt fornøyd etter Marcialonga søndag.

Foto: Gunnar Bøthun
Jørgen Aukland

Jørgen Aukland gikk først over målstreken i Italia.

Foto: Gunnar Bøthun

Grunnen til det kan leses rett ut av løypeprofilene på de to lengste rennene i langløpssirkuset. I Marcialonga er det kun staking som gjelder fra start til mål for de beste, mens Vasaloppet er mer kupert og derfor passer Northug bedre, mener de to.

– Mange tror Vasaloppet er helt flatt, men det er faktisk en del bakker der, sier Jørgen Aukland til NRK.no.

Vasaloppet arrangeres 4. mars.

Tror ikke på Northugs stakeplan

Northug har tidligere sagt til NRK.no at han vil gå Vasaloppet uten feste, men dette tror mellomste bror Aukland han dropper etter erfaringen fra Marcialonga.

– Jeg tror ikke han gjør det. Da skal det er veldig spesielt føre til, mener han.

Northug selv vil ikke gi noe endelig svar.

– Jeg bruker dette som er erfaring til å legge en plan, slik at jeg kan være med å kjempe om seieren i Vasaloppet. Jeg gikk jo bare og hadde vondt på slutten i dag, sier Northug.

Flat spurt

I verdenscup og mesterskap er løypene langt mer kuperte enn i Marcialonga. Northug er derfor mer vant til å bruke forskjellige klassisk-teknikker, i stedet for å stå og stake i time etter time som i Marcialonga.

Derfor vil Vasaloppet væremer likt det Northug er vant til, og har vært verdens beste til, i mange år, mener mellomste Aukland.

I tillegg tror han avslutningen i Mora, etter 90 Vasa-kilometer, passer bedre for Northug.

– Jeg er sikker på at han blir farligere i Vasaloppet enn han var her i Marcialonga, det trodde jeg også før løpet i dag. Avslutningen her i Cavalese er ganske spesiell, mens Vasaloppet er mye flatere på slutten. Det passer nok Petter bedre med den spurten han har.

Les videre under videoen!

Video Jørgen Aukland, sterkere enn Northug

SE VIDEO: Brødrene Aukland frykter Northug i Vasaloppet.

– Han blir veldig sterk

– Samtidig så er det to mil lenger også, så du blir lang i armene der også. Men nå vet han nok hva han må trene på. Petter vil helt sikkert bli knallhard i Vasaloppet. Men det er spesielt, og du må ha maks klaff med ski, dagsform og drikkeopplegg. Så det er ikke bare å reise til Vasan og vinne, men han er absolutt en av de som kan gjøre det, sier Jørgen Aukland.

Også storebror Anders frykter Northug langt mer i Sverige.

Petter lærte nok en hel masse i dag. Han blir veldig sterk i «Vasan». Han er verdens beste skiløper sammen med Dario Cologna, og har vunnet femmiler i OL og VM. Så det er veldig gøy å slå ham i et langt skirenn, sier Anders Aukland til NRK.no.

Utfordringen for Northug er først og fremst lengden på løpene, mener søndagens vinner.

– Du blir så utmattet. Selv om du vil gå, er det ikke sikkert at armene svarer slik du er vant til, sier han.

La grunnlaget

– Hvor mye har du lært i dag, Petter Northug?

– At man må ha en slikt løp i bunn, og alle som har gått slike løp sier at du blir atskillig mye sterkere etter å ha prøvd det en gang og fått en gjennomkjøring, sier Northug, og tegner følgende bilde overfor NRK.no:

– Det er litt sånn på sommeren også, når du staker en lang rulleskitur blir du langt sterkere på det, men jeg gjør ikke så mye av det på vinteren. Derfor tror jeg det er veldig viktig å få gått et løp som Marcialonga først.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal