Hopp til innhold

– Et dumt valg av Northug

Landslagssjef Vidar Løfshus kritiserer Petter Northugs valg om å droppe verdenscupsprinten i Davos, selv om sprintlandslagstrener Arild Monsen hadde gitt klarsignal.

Petter Northug

Petter Northug får ingen OL-garantier av landslagsledelsen etter å ha droppet verdenscupsprinten i Davos.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Ut fra hva Petter har vist så langt i år er han ikke kvalifisert for OL, sa herrelandslagstrener Trond Nystad til NRK.no søndag ettermiddag.

Da hadde Petter Northug valgt å droppe verdenscupsprinten i Davos, som var utpekt som et viktig kvalifiseringsløp, til fordel for langløpet La Sgambeda – som han for øvrig vant.

Nå retter landslagssjef Vidar Løfshus kritikk mot Northugs beslutning.

– Det var et dumt valg av Petter å gå La Sgambeda, sier han til NRK.no.

– Hvorfor?

– Vi ønsker å se løperne i flest mulige relevante uttaksrenn. Og turrenn teller ikke som kvalifisering til OL, det skjønner alle, sier Løfshus.

Petter Northug og Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus (t.h) er kritisk til at Petter Northug valgte å droppe sprinten i Davos.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– I en særstilling

Det hører med til historien at Petter Northug hadde gått alle konkurranser i verdenscupen denne sesongen før søndagens sprint. Han gikk også alle de tre konkurransene under nasjonal åpning på Beitostølen.

– Hvilke konsekvenser kan det få for Northug at han ikke gikk?

– Det er ikke sikkert at det får noen konsekvenser. Men han må, som alle andre, ha resultater for å komme til OL. Det er mange som går fort på ski i Norge, og hittil denne sesongen er det mange som har bedre resultater enn Petter. Det er ikke gitt at Petter går sprinten i OL, sier landslagssjefen.

Han erkjenner likevel at Northug ikke har helt de samme plasseringskravene hengende over seg som de andre.

– Petter er i en særstilling i kraft av resultatene han har hatt de siste sesongene. Spørsmålet er om han kommer i form, sier Løfshus.

– Ikke noe «must»

Og nettopp å komme i form var hovedargumentet for valget Northug gjorde, ifølge trener Eirik Myhr Nossum.

– Vi vurderte sprinten, men etter tremila lørdag følte Petter at han trengte ei lang gjennomkjøring, ikke en sprintøkt, sier Myhr Nossum til NRK.no.

Petter Northug var som kjent syk i nærmere to måneder i høst, og har fortsatt et godt stykke igjen til toppformen. Alle løp før jul, er trening for Northug.

Northugs trener hevder de fikk signaler fra sprintlandslagstrener Arild Monsen om at avgjørelsen ikke ville få konsekvenser for Northugs muligheter til å gå sprinten i OL. Det bekrefter Monsen overfor NRK.no.

– Da jeg fikk beskjed om at Petter følte det beste for ham var å gå La Sgambeda, sa jeg at det ikke var noe «must» for meg at han gikk sprinten i Davos. Vi har sett hva Petter er kapabel til, og jeg er mest opptatt av at han får vist at han er i «vater» før OL-uttaket, sier Monsen.

Arild Monsen

Sprintlandslagstrener Arild Monsen aksepterte at Petter Northug heller ville gå langløp enn verdenscupsprint.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Vil se Northug i NM

Han har også noen tanker om hvordan Northug skal få vist at han er i «vater».

– Jeg vil gjerne se ham i konkurranse mot de andre kandidatene en gang før OL, og vil sterkt oppfordre ham til å stille på distansen i NM. For Petter er ikke forhåndsuttatt, men i mine øyne ligger han veldig godt an. Så er det opp til Vidar Løfshus å ta den endelige avgjørelsen, sier Monsen.

Eirik Myhr Nossum understreker at eleven har ambisjoner om å vise at han fortjener plassen på OL-laget.

– Petter har planer om å gå fort i andre fristilsprinter. Første mulighet er sprinten i Lenzerheide under Tour de Ski, og det er også høyaktuelt å gå sprint under NM i Molde. Der skal Petter være i bra slag, bekrefter Myhr Nossum.

Håper på Northug-form

Landslagssjef Vidar Løfshus velger også å stole på at Northug finner formen.

– Han er en erfaren løper som har lyktes med å finne formen til mesterskap før, så jeg håper for all del han gjør det igjen. Han har tatt mange gode valg i avgjørende situasjoner, sier Løfshus om mannen som aldri har forlatt et internasjonalt mesterskap uten minst én gullmedalje i kofferten.

– Har han i det hele tatt gjort noen dårlige valg?

– Ja, å gå ut av landslaget ...

NB! Petter Northug gikk La Sgambeda i norsk landslagsdrakt ettersom løpet falt innenfor perioden der han i henhold til avtalen med Norges Skiforbund var representasjonsløper. Nå er Northug privatløper fram til Tour de Ski-starten i romjula.

Siste nytt

  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
  • Disse blir Holmenkollens rivaler om skiskytter-VM

    Holmenkollen får konkurranse fra Hochfilzen og Kontiolahti om å få arrangere VM i skiskyting i 2028 og 2029.

    Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) melder at trioen har søkt på begge mesterskapene. Tildelingen skjer på kongressen i Beograd i slutten av september.

    I februar ble det kjent at Norges Skiskytterforbund (NSSF) og Oslo kommune kom til å jobbe for å få VM tilbake til Holmenkollen. Det ble sist arrangert der i 2016.

    – Holmenkollen arrangerer verdenscup i skiskyting hvert år, og vi er en anerkjent arrangør i skiskyttersirkuset. At en stor medlemsnasjon som Norge også påtar seg større mesterskap med jevne mellomrom, er både ønskelig og forventet, sa NSSFs generalsekretær Morten Djupvik i vinter.

    Hochfilzen var østerriksk arrangør senest i 2017, mens finske Kontiolahti hadde det i 2015. (NTB)

    Skiskyting
    Foto: NTB
  • OL-toget er gått for norske turnere

    Norge stilte med to turnere i OL i Tokyo. Nå er det klart at sommerens Paris-OL går uten en eneste norske turner.

    I Tokyo-OL deltok Julie Dicko Erichsen og Sofus Heggemsnes. Veldig mye skal til om en norsk turner klarer å ta seg til Paris. Nåløyet er blitt trangere og trangere.

    – Det toget er nok dessverre gått. Det meste av OL-kvalifisering skjedde i forbindelse med verdenscupen, og det skal mye til om noen av våre klarer å kvalifisere seg via EM. Det er blitt tøffere og tøffere, og kravene er skjerpet. Hadde det vært for to år siden, så hadde det holdt, sier generalsekretær Mona Kristiansen i Norges Gymnastikk- og Turnforbund til NTB. (NTB)

    2OHd_s3PmuU
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal