Hopp til innhold

Kristoff vraket fra VM: – Jeg fortjener plassen

Bronsevinneren fra OL i fjor, Alexander Kristoff, får ikke sykle VM for Norge. Thor Hushovd ble foretrukket.

Kristoff

Alexander Kristoff vant bronse i OL i fjor, men får ikke sykle for Norge i VM.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Sistemann er Thor Hushovd. Vi føler han er like selvskreven som de andre i en sånn løype, sier landslagssjef Stig Kristiansen på en pressekonferanse torsdag morgen.

Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug var på forhånd regnet som sikre kort i den norske tremanns-troppen, og begge ble tatt ut.

Det store spørsmålet var om landslagsledelsen ville ta med tidligere verdensmester Thor Hushovd eller OL-bronsevinner Alexander Kristoff.

Hushovd har vært mye opp og ned denne sesongen, og ble ikke tatt med til Tour de France. Likevel ble han foretrukket.

– Vi kommer ikke utenom Thor med hans rutine. Alexander Kristoff er en litt annen type rytter. Han har kanskje sin beste form bak seg denne sesongen, og løypa taler kanskje ikke til hans fordel, sier landslagssjefen.

Bronsevinneren fra OL i fjor, Alexander Kristoff, får ikke sykle VM for Norge.

VIDEO: Alexander Kristoff om VM-uttaket.

– Jeg fortjener plassen

– Jeg har kjørt bra i år, og har jo fortjent plassen sånn sett. Jeg har kjørt inn mest poeng av de norske rytterne, og hvis du ser på hvem som fortjener plassen så er det meg, men man må også se på løypa, sier Alexander Kristoff til NRK.

– En løype som er så kuppert mot slutten som den der er ikke noe jeg presterer i uansett, så da er det kanskje bedre i gi andre sjansen som er en mulighet. Jeg tror det er et bra uttak. Det er de sterkeste rytterne Norge har i en slik løype, legger han til.

Mener løypa passer Hushovd bedre

Kristoff har vært den kanskje mest suksessrike norske rytteren i år. Han har blant annet vunnet en etappe i Sveits rundt og Tour des Fjords, i tillegg til tre etapper i Tour of Norway. Han var også centimeter fra en etappeseier i Tour de France.

– Det har vært et tøft valg, sier landslagssjefen.

Kristoff har ikke funnet toppformen i forkant av verdensmesterskapet.

VM-løypa i Toscana er dessuten relativt hard, og enkelte har ment at Hushovd vil takle det bedre enn Kristoff.

– Det er en tøff løype, sa Hans Falck i Norges Cycleforbund på pressekonferansen.

Hushovd, Nordhaug og Kristoff

Det var ikke plass til både Thor Hushovd (t.v.) og Alexander Kristoff (t.h.) på det norske VM-laget. Lars Petter Nordhaug (i midten) og Edvald Boasson Hagen var nærmest selvskrevne.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Ikke i toppform

Kristoff uttalte for noen dager siden at han har slitt med en lungebetennelse og et muskelproblem. Han måtte stå av GP Plouay i starten av september, og er nettopp tilbake i full trening.

– Jeg fikk problemer med muskelen på baksiden av låret under Plouay. Jeg tror det var noe med sittestillingen. Jeg følte meg rar hele dagen, og at noe ikke stemte, sa Kristoff til procycling.no.

– Vi har hatt en løpende dialog med Kristoff om utviklingen lenge. Han fikk den endelige beskjeden i går, sier landslagssjefen.

NRK.no har forsøkt å få tak i Kristoff torsdag formiddag, men har ikke lyktes. Landslagssjefen sier at bronsemedaljøren tok beskjeden på en fin måte.

– Vi har forsåvidt vært på samme side i alle samtalene våre. Han har vært utrolig profesjonell og er en flott type. Han stiller seg til disposisjon hvis vi trenger hjelp senere, sier Kristiansen til NRK.no.

Ventet med å ta ut Edvald

Lars Petter Nordhaug var lagets aller sikreste kort.

– Han har vunnet ritt under lignende forhold og var nok den som var lettest å ta ut, sier Kristiansen.

Edvald Boasson Hagen er utvilsomt god nok for laget, men var ikke helt selvskreven. Landslagsledelsen ventet lenge med å ta ut Boasson Hagen på grunn av skaden han fikk i Tour de France.

– Edvald måtte vi vente litt med etter at han knakk en skulder i Tour de France. Han har kommet seg godt tilbake og viser at formen er stigende i Spania rundt, sier landslagssjefen.

Ser for seg flere positive scenarier

Kristiansen mener Norge har tre sterke og passe forskjellige kort. Han mener Norge har en mulighet nesten uansett hvordan løpet utvikler seg.

– Chris Froome og resten av klatrerne har ikke lyst til å dra med seg Thor Hushovd til mål, så de vil starte tidlig. Da har vi Lars Petter som kan henge med lenge. Hvis klatrerne nøler litt mer, har vi Edvald som har en fabelaktig finish og en god nese for når toget går. Også har vi Thor i en eventuell finale, sier landslagssjefen.

Dermed er Kristiansen tydelig på at laget skal kjøre for Hushovd i en eventuell spurt. Etter VM i fjor kom det opp kritikk om at laget ikke hadde en tydelig nok strategi.

– Hvis det kommer en gruppe på 40 mann til mål, og han er i den gruppa og der han skal være, er det Thor som gjelder, sier Kristiansen til NRK.no.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal