Hopp til innhold

Kasirye testet positivt på meldonium: – Det er min skyld og mitt ansvar

Det var en tydelig preget Ruth Kasirye som møtte norsk presse i Oslo sentrum i ettermiddag. Vektløfteren la seg helt flat i møte med media etter å ha testet positivt på meldonium.

Ruth Kasirye

Ruth Kasirye var naturlig nok tydelig preget på pressekonferansen i ettermiddag. Hun sier hun tar det hele og fulle ansvaret for at meldonium havnet i kroppen hennes.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg er her i dag fordi jeg har avlagt en positiv prøve på meldonium som jeg fikk gjennom medisinsk behandling i desember og januar. Og jeg er veldig lei meg for det. Og jeg er veldig lei meg på vegne av mine vektløftervenner og håper det ikke blir en stor belastning for dem, sa Kasirye.

– Det er min skyld og mitt ansvar. Jeg har ingen andre å skylde på. Jeg burde sagt ifra til mine nærmeste at jeg var gjennom en behandling, men jeg skal ta konsekvensen av mine handlinger, sa Kasirye.

Flaggbærer Kasirye

FLAGGBÆRER: Ruth Kasirye var norsk flaggbærer under OL i Kina i 2008.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hevder hun fikk meldonium etter sykehusbesøk

Det var da Ruth Kasirye besøkte familien sin i Uganda i julen, at hun skal ha fått akutt utbrudd av sykdommen malaria. Sykehuset som behandlet henne skal ha gitt henne medisin som inneholdt det forbudte stoffet meldonium. Dette skal igjen ha ført til at hun avla positiv prøve da hun ble dopingtestet i januar i år, fortalte advokat Morten Justad Johnsen i advokatfirmaet Bull på pressekonferansen.

– Jeg var akutt syk og var gjennom en medisink behandling. Jeg har hatt samme behandling tidligere. Jeg har blitt testet og det har ikke vært noe noe problem tidligere. Men det er mitt ansvar å melde fra. Jeg burde ha sjekka hva jeg putta i meg. Sånn sett var jeg ikke bevisst på dette, sa Kasirye på pressekonferansen.

Meldonium kom opp på WADAs forbudsliste fra 1. januar i år. Etter dette har flere store idrettsstjerner blitt tatt for å ha brukt stoffet, blant annet tennisstjernen Maria Sjarapova.

Ruth Kasirye

FLAGGBÆRER: Ruth Kasirye var norsk flaggbærer under OL i Kina i 2008.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I 2008 kvalifiserte Kasirye seg til OL i Kina der hun var norsk flaggbærer under åpningsseremonien. Hun ble nummer syv i +63 kilosklassen tirsdag 12. august 2008, med nordisk rekord med 224 kilo totalt.

Tatt rett før EM på hjemmebane

Presidenten i Norges Vektløfterforbund, Per Jostein Mattingdal har akkurat ankommet Førde der det i helga arrangeres EM i vektløfting. Planen var at Kasirye skulle delta på stevnet.

Meldingen om at en av deres største profiler har testet positivt på Meldonium var en tung beskjed å få inn mot stevnet på norsk jord.

– Det er klart at alle dopingsaker er veldig alvorlige for utøveren og det er veldig trist for norsk idrett og for vektløfting spesielt, sier Mattingdal til NRK

Nå har vektløfterpresidenten tillit til både Norges Idrettsforbund og Antidoping Norge.

– Det er spesielle organ i NIF som tar seg av sånne saker og der har Norges Vektløfterforbund fullstendig tillitt til at den saken blir belyst fra alle mulige vinkler. Og at Ruth vil få en rettferdig behandling, sier Per Jostein Mattingdal.

– Hvilken dialog har dere hatt med Kasirye?

– Det er Antidoping Norge som skal ha dialogen i slike tilfeller, men vi har vært kjent med dette i noen dager.

– Hva betyr dette for vektløftersporten?

– Det har jeg ingen formening om akkurat nå. Det har heldigvis vært veldig stille i lange tider. Det er trist at sånt skjer. Men nå har jeg ikke mer å kommentere, sier Mattingdal.

Antidoping Norge: – Hun har utvist gorv uaktsomhet

Påtalenemnden i Antidoping Norge har nå suspendert vektløfteren som er en av ca. 145 norske utøvere som står på Antidoping Norges meldepliktliste.

Antidoping Norge informerer i pressemeldingen at prøven, som ble tatt utenfor konkurranse 25. januar 2016, inneholdt ifølge analyserapport fra Norges laboratorium for dopinganalyse stoffet meldonium. Stoffet tilhører gruppe S4 (hormon- og metabolske modulatorer) på WADAs dopingliste.

- Dette er en rutinert utøver som deltar på landslaget og har stått på Antidoping Norges meldepliktliste i flere år, og vi er av den oppfatning at hun her har utvist grov uaktsomhet. Vi er kjent med at utøver påberoper seg at hun fikk stoffet i kroppen som følge av sykdom, men det er Påtalenemndens vurdering at vilkårene for å få søknad om medisinsk fritak behandlet ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig for Påtalenemnden Niels R. Kiær.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal