Hopp til innhold

– Landingen var så hard at jeg slo kneet i haka. Haka sprakk og jeg fikk hjernerystelse

Dette er historien om skihopperen som la opp og ble kjendis som prøvehopper.

Ivar Harry Nilsen

SPORKJØRER: Da Ivar Harry Nilsen la opp som aktiv skihopper fortsatte han som prøvehopper og sporkjører. Som sporkjører kjørte han opp sporet i ovarennet. Her er han foran den nye Vikersundbakken.

Prøve-VM i Vikersundbakken vekker minner for skihopper og rørlegger Ivar Harry Nilsen. I 1980 skrev han seg inn i bakkens historie da han som sporkjører hoppet lenger enn vinneren av selve rennet.

– Da jeg fløy over tilskuerne som sto på 150-metersmerket forstod jeg at det kom til å bli et langt hopp, sier Ivar Harry Nilsen til NRK.no.

Han landet ikke før 166-metersmerket. Vinneren hoppet 160 meter.

Som sporkjører kjørte han opp sporet i hele ovarennet og fikk derfor større fart enn hopperne i rennet. Likevel var hoppet en stor prestasjon.

– Du må være en habil skihopper for å hoppe 166 meter, selv med stor fart, sier tidligere sportssjef i hopp, Jan Erik Aalbu, som kjenner Nilsen fra hoppmiljøet i Bærum.

– Landingen var så hard at jeg slo kneet i haka. Haka sprakk og jeg fikk hjernerystelse. Legen lappet meg sammen og ba meg ta det litt med ro, minnes Nilsen.

Video Hopp prøveomgang Vikerskund

Direkte: Hopp prøveomgang Vikersund.

Han tok det litt med ro. Det vil si, han sto over det neste hoppet, men så trasket han opp igjen og hoppet tre ganger til. Da han landet etter det siste hoppet besvimte den daværende 30-åringen på sletta.

– Etter det andre hoppet oppdaget legen meg og spurte hva i all verden jeg drev med. «Du ba meg ta det litt med ro, og det gjorde jeg da jeg sto over ett hopp», svarte jeg.

– Er det mulig?

I dag brukes fres til å kjøre opp sporet, på 80-tallet brukte man Ivar Harry Nilsen.

Han var ikke den beste skihopperen, men han var stabil. Derfor ble han brukt som både sporkjører og prøvehopper etter at han la opp som aktiv skihopper på starten av 1980-tallet. Fallet i Vikersundbakken var det eneste i karrieren som prøvehopper.

I dag er han 61 år og like engasjert i hoppsporten som den gang. Under helgens prøve-VM i Vikersund er han en av 1000 frivillige.

– Du ble aldri overrasket hvis du møtte Ivar Harry Nilsen i en hoppbakke, sier Jan Erik Aalbu.

Aalbu vokste opp i hoppmiljøet i Bærum med Nilsen som en slags mentor. Ivar Harry Nilsen fulgte nøye med på de yngre hopperne og Aalbu husker godt dagen da forbildet hoppet Vikersundbakken ned.

– «Hva har skjedd? Er det mulig å hoppe så langt?» var de umiddelbare kommentarene fra oss unggutta, forteller Aalbu.

Ettertraktet

Det lange svevet gjorde at hele hopp-Europa la merke til nordmannen. Arrangører fra hele kontinentet kontaktet Norges skiforbund på jakt etter Nilsen som prøvehopper. Han var en av verdens beste.

– Det var moro. Jeg fikk hoppe i alle de store skiflygingsbakkene, blant annet i Planica, Kulm og Oberstdorf.

Da han i 1986 dro til skiflygings-VM i østerrikske Kulm fikk han sin tøffeste oppgave som prøvehopper.

Etterlyst av speaker

Rennet utviklet seg til et mannefall. Med kort mellomrom falt fem hoppere stygt. De ble alle fraktet til sykehus og arrangøren fortvilte. Da rennet var i ferd med å bli en katastrofe spraket det i høytalerne på sletta:

«Wo ist der Norweger?»

– Ingen andre prøvehoppere turte å hoppe så jeg ble sendt utfor. Da jeg satt på bommen skrek jeg ned til treneren min og spurte hva jeg skulle gjøre for å unngå å falle slik som de andre.

– Drit i det, bare hopp! Gjør som du pleier så går alt bra, fikk jeg til svar.

Ivar landet trygt til stor applaus fra publikum.

– Imponerende

Han var en over gjennomsnittet ivrig skihopper og ga seg ikke som prøvehopper før han var 45 år.

– Jeg er imponert over at han holdt på så lenge, sier tidligere skihopper Odd Hammernes som var aktiv samtidig som Nilsen. Hammerseng deltok blant annet i Innsbruck-OL i 1976.

– Det var i hvert fall ikke innsatsen det sto på hos Ivar Harry, minnes hopplegenden Per Bergerud som også hoppet sammen med Nilsen.

Ivar Harry Nilsen har ikke hoppet på ski siden han sluttet i 1995, men det kribler fortsatt i hoppkroppen når han ser monsterbakken i Vikersund.

– Hadde bakken kommet for 20 år siden hadde jeg hoppet i den på dagen. Den er så flott og nå er skiflyging tryggere enn noen gang, sier Ivar Harry om hoppbakken som i dag har et ovarenn bare 20 meter kortere enn hoppet hans i 1980.

Video: Her beskriver Ivar Harry Nilsen 166-metershoppet

Video Sporkjører Ivar Harry hoppet bakken ned og gikk rett på trynet.
Vikersund-grafikk
Foto: Nyhetsgrafikk.no

Siste nytt

  • Belgisk storavis: Van Aert med mål om comeback i norsk ritt

    Visma-stjernen Wout Van Aert har angivelig valgt å sikte seg inn på skadecomeback i Tour of Norway 23. mai, skriver den belgiske avisen Het Laatste Nieuws.

    Van Aert har vært ute av konkurranse siden han i slutten av mars ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen. Dagen etter ble han operert for skaden, og 29-åringen har siden brukt tiden på å rehabilitere.

    Den belgiske stjernen skal ifølge Het Laatste Nieuws sikte seg inn på å returnere for fullt på sykkelsetet når Tour of Norway tråkkes i gang 23. mai.

    Van Aert har herjet på den internasjonale sykkelscenen de siste årene, og Visma-rytteren har blant notert ni etappeseirer i Tour de France. Kragebeinsbruddet i Dwars door Vlaanderen kom rett i forkant av en lang rekke vårklassikere.

    11. april ble det gjort kjent at årets Giro d'Italia går uten den belgiske 29-åringen.

    – Jeg er skuffet over å miste mitt nest største mål for sesongen, men jeg må prioritere helsen og gi kroppen tiden det tar å bli bra igjen, sa Van Aert etter at beslutningen ble tatt. (NTB)

    Van Aert
    Foto: NTB
  • Femdobbelt mester advarer mot premiepenger i OL

    Storbritannias rolegende Steve Redgrave (62) liker dårlig at friidretten skal belønne alle sine gullvinnere i Paris-OL med 50.000 dollar.

    – Det gir en «oss mot dem»-situasjon. Jeg er imot det, sier Redgrave til BBC.

    Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) gikk forrige måned ut med nyheten om prispenger. Ingen grener har tidligere gjort tilsvarende i OL-historien.

    Skulle det bli gull til Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen, vil begge motta snaut 555.000 kroner. I alt skal det kåres 48 friidrettsvinnere i Paris-lekene.

    – Alle disse er kapable til å tjene betydelig med penger før og etter Paris, så her gir man penger til folk som allerede har det, mener Redgrave. (NTB)

    2Jca4zXpmm8
    Foto: Reuters
  • Medvedev inn på profiltung skadeliste før Roland-Garros

    Flere store tennisstjerner trøbler med skade før prestisjetunge Roland-Garros i slutten av mai. Russiske Daniil Medvedev er usikker på omfanget av egen skade.

    Verdensfireren måtte kaste inn håndkleet etter det første settet i torsdagens kvartfinale i Madrid Open. En trøblete hofte satte en stopper for russeren.

    – Jeg klarte ikke å sprinte, og jeg er litt usikker på om det var på grunn av krampe eller en strekk. Jeg spurte fysioen min om det var fare for å gjøre det noe verre. Han sa at det kunne bli verre om det er en strekk, men ikke om det bare er krampe, sa Medvedev etter kampen.

    I tillegg til Medvedev valgte også verdenstoer Jannik Sinner å trekke seg fra Madrid Open. Carlos Alcaraz returnerte nylig til tennisbanen etter å ha slitt med en skade i høyrearmen. Det er også knyttet usikkerhet til Novak Djokovic, som siden semifinaletapet mot Casper Ruud i Monte-Carlo Masters i midten av april ikke har vært i aksjon.

    Gruskongen Rafael Nadal fortsetter på sin side å jobbe tålmodig mot toppformen etter å ha trøblet stort med ulike skader de siste to årene. (NTB)

    CJGi5d073OI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal