Hopp til innhold

Her hopper Bjarne (93) i fallskjerm

Det er aldri for sent. Som 80-åring fant Bjarne Stavenes sitt livs store lidenskap - halsbrekkende svev fra store høyder.

Fallskjermhopping er en sport for alle.

Se video av Bjarne Stavenes tandemhopp under åningen av Ekstremsportveko! (Video av Martin Vadet)

bjarne

Bjarne Stavenes har bodd på Voss hele sitt liv. Fra leiligheten midt i sentrum har han utsikt over hele bygda. (FOTO: Yasmin Sunde Hoel/NRK)

– Når jeg ligger der i lufta ser jeg det fineste jeg kan se. Jeg ser hele Vossabygda, hver eneste krik og krok, sier Stavenes.

93-åringen er blitt som en maskot for Ekstremsportveko på Voss. Derfor fikk han også lov til å innlede årets utgave med det som ble hans tiende tandemhopp.

Se video av svevet øverst i artikkelen.

Holdt hoppet hemmelig

Vel nede på bakken ble han tatt i mot av jublende tilskuere. Familien og vennene visste derimot stort sett ingenting om stuntet.

– Jeg fortalte det til så få som mulig på forhånd. Jeg var redd noen skulle prøve å stoppe meg, sier han og smiler.

Stavenes forstår at mange stusser på hobbyen hans.

Det er ikke alle som mener jeg bør drive i fallskjermhopping på grunn av alderen. Familien min bare ristet på hodet når de fikk vite at jeg hadde hoppet igjen. Men jeg elsker å hoppe i fallskjerm.

Debuterte som 80-åring

Alder har uansett aldri vært til hinder for Stavenes. Han var 80 år gammel da han prøvde fallskjermhopp for første gang.

Frem til da hadde han bare beundret fallskjermhopperne som stadig svever over Voss fra bakken. Sønnen noterte seg dette, og ga ham et prøvehopp i bursdagsgave.

Da Stavenes satte utfor kanten i sitt første hopp var det akkurat som noe falt på plass.

– Det var en av de beste følelsene jeg har opplevd. Siden den gang har jeg bare hatt lyst å hoppe mer. Det gir meg absolutt alt. Jeg har en sånn enorm glede av det, forteller han.

Lever som en idrettsutøver

Vossingen slår stadig sine egen rekorder som tidenes eldste til å hoppe i fallskjerm under veko. Da han hoppet under åpningen på søndag ble rekorden hevet til 93 år gammel. Eller som han understreker:

– Jeg er faktisk 93 og et halvt år gammel.

Det er ingen tvil om at han holder seg godt. Såpass godt at han er i stand til å leve nærmest som en idrettsutøver.

– Jeg er på treningssenteret tre ganger i uken. Da går det i styrketrening, benkpress og sånn. Èn gang i uken svømmer jeg. I tillegg sykler jeg og går et par mil i uken.

Før det forrige svevet måtte han gjennom en legesjekk for å få forsikring. Den viste at han er i toppform.

– Nøkkelen til et langt og sunt liv er trening, nok søvn og sunt kosthold. Jeg spiser vanlig norsk mat, med mye grovbrød, fisk og grønnsaker, forteller Stavenes.

Tror han har hoppet for siste gang

Stavenes er tidligere anleggsarbeider, og jobbet mye i høyden i master og på fjellet. Det tror han er mye av grunnen til at han ikke er redd før han hopper i fallskjerm.

– Jeg sliter ikke med høydeskrekk, tvert i mot trives jeg godt litt over bakken, sier han.

Stavenes tror han har gjort sitt siste fallskjermhopp. I hans alder blir det stadig vanskeligere å få forsikringen som er nødvendig.

– Det er litt leit, men jeg er i alle fall glad jeg fikk avrundet med stil da jeg hoppet på søndag, fastslår han.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal