Hopp til innhold

Løypene endret siden prøve-OL: – Bakkene er slakkere

SOTSJI (NRK.no): Langrennsløypa i Sotsji er blitt lettere siden prøve-OL. Det favoriserer ikke Kristin Størmer Steira og Therese Johaug i kampen mot Marit Bjørgen.

Steira Kristin

Kristin Størmer Steira er klar på at løypene i Sotsji var tyngre under prøve-OL i fjor.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– Jeg er ikke skuffet, men jeg trodde det skulle være hardere. Jeg hadde innstilt meg på det, sier Therese Johaug til NRK.no.

Therese Johaug

Therese Johaug hadde håpet og trodd bakkene i Sotsji skulle være litt mer fryktinngytende enn de har vist seg å være.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Jenta fra Dalsbygda er kjent for å være god i lange og bratte bakker. Spesielt på tungt føre.

Derfor har ikke de første dagene i OL-løypene rundt langrennsstadion i Laura vært helt som Johaug hadde håpet. Riktig nok er det noen knalltøffe bakker. Men de bindes sammen av lette partier. Og det har til nå definitivt ikke vært tungt føre. Underlaget er som betong og gliden bortimot perfekt.

– Løypa er absolutt ikke for lett, det er ei veldig fin skiløype. Men ut fra det folk hadde sagt før, så hadde jeg kanskje trodd den skulle være enda hardere, sier Johaug.

Har flatet ut bakkene

Blant dem som hadde antydet at det skulle være tyngre, var Kristin Størmer Steira – som i motsetning til de fleste av sine lagvenninner deltok i prøve-OL for et år siden.

Da var føret vesentlig tyngre. Men også løypeprofilen var tøffere, mener Tana-jenta.

– De har faktisk også gjort noen endringer på løypa. Noen av bakkene er blitt litt slakkere, så den er kanskje litt lettere enn i fjor, sier Steira til NRK.no.

Det bekrefter også landslagstrener Egil Kristiansen.

At løypa er blitt noe lettere, og ikke minst at det raske føret ser ut til å holde seg ytterligere noen dager framover, gjør Marit Bjørgen til en enda større favoritt på lørdagens 15 km fellesstart med skibytte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marit Bjørgen

Marit Bjørgens favorittstempel styrkes av endringene i langrennsløypa i Sotsji. Det mener Fredrik Aukland.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Fordel for Bjørgen

For på raskt føre får Bjørgen ekstra godt betalt for sin styrke i lett terreng, mens Johaug og Steira ikke får like godt betalt for sin styrke i bratte motbakker.
Riktig nok vil ingen av jentene si rett ut at føret favoriserer Bjørgen.

– Forholdene er like for alle. Den sterkeste løperen vinner uansett, er budskapet fra både Johaug, Steira og Bjørgen.

Russia Cross Country World Cup Kristin Stoermer Steira

Det var massivt snøfall og helt andre forhold da Kristin Størmer Steira vant 15-kilometeren i prøve-OL enn det mest sannsynlig vil være når distansen går av stabelen i OL lørdag.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Likevel er det ingen tvil om at føret taler i favør jenta som har vunnet denne distansen i tre mesterskap på rad.

– Selvsagt er det en fordel for Marit at forholdene er slik de er nå. Da kommer hennes styrker til sin rett. Det blir veldig vanskelig å gå fra henne, og de andre tar henne ikke i en spurt, sier Dario Colognas tidligere trener Fredrik Aukland til NRK.no.

– Noe helt annet

Aukland synes likevel det er riktig av jentene å ikke tenke på det.

– Psykisk sett er det viktig å si til seg selv at forholdene er en ulempe, påpeker han.

Kristin Størmer Steira kommer imidlertid med en liten innrømmelse:

– Det er noe helt annet når sola skinner og det er skarpt føre enn når snøen laver ned og det blir tungt ...

– Kan du på en god dag slå Bjørgen og Johaug?

– Jeg er jo nødt å si ja. Jeg tror det, sier Steira, som vant 15-kilometeren i prøve-OL.

Fjerde jente på det norske laget er Heidi Weng.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal